Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέρκελ: Ο στρατηγικός στόχος επετεύχθη - “Πάγωσε” η Ευρώπη με την είσοδο του ακροδεξιού AfD στη Βουλή

24.09.2017 | 21:37
Σοκ έχει προκαλέσει, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σε όλη την Ευρώπη, η είσοδος του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) στη Βουλή, με βάση τα αποτελέσματα στις γερμανικές εκλογές. Το ακροδεξιό κόμμα αναδείχθηκε τρίτο και -σύμφωνα με τα exit polls- το ποστοστό του θα κυμανθεί κοντά στο 13%.

«Βεβαίως και ελπίζαμε να επιτύχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα», ομολόγησε στις πρώτες της δηλώσεις μετά το κλείσιμο της κάλπης των Γερμανικών Ομοσπονδιακών Εκλογών η Άγκελα Μέρκελ. Η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) συγκεντρώνει σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις 32,7% με 33,3% των ψήφων, καταγράφοντας σημαντικότατες απώλειες σε σχέση με τις εκλογές του 2013, όπου είχαν συγκεντρώσει το 41,5% των προτιμήσεων. Η σημερινή επίδοση των χριστιανικών κομμάτων είναι μάλιστα η χειρότερη σε ομοσπονδιακές εκλογές από 1953.

Ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος, που έγινε δεκτή με τα θερμά χειροκροτήματα των υποστηρικτών της στο Βερολίνο, υπογράμμισε ότι ο στρατηγικός στόχος του κόμματός της, δηλαδή η εκλογική νίκη και ο σχηματισμός κυβέρνησης με το κόμμα της επικεφαλής, έχει επιτευχθεί. «Δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση εναντίον μας», τόνισε η Άγκελα Μέρκελ, σχολιάζοντας ότι το σημερινό αποτέλεσμα δεν είναι αυτονόητο μετά από 12 χρόνια διακυβέρνησης των CDU/CSU.

«…να χτίσουμε μια ισχυρή Ευρώπη»

Η γερμανίδα καγκελάριος στάθηκε στην είσοδο για πρώτη φορά του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ως τρίτη δύναμη στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο με ποσοστά που φαίνεται ότι θα υπερβούν το 13%. Η Άγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «μεγάλο καθήκον», θέτοντας ως στόχο να «ξανακερδίσουμε τους ψηφοφόρους της AfD».

Σκιαγραφώντας τους στόχους της επόμενης τετραετίας δεσμεύθηκε να μεριμνήσει «πάνω από όλα για οικονομική ευημερία. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται να κρατήσουμε ενωμένη την ΕΕ και να χτίσουμε μια ισχυρή Ευρώπη. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ.

Γκάουλαντ: Θα κυνηγήσουμε τη Μέρκελ

«Θα κυνηγήσουμε την Άνγκελα Μέρκελ» προειδοποίησε ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ. Για να προσθέσει πάραυτα: «Θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τον λαό μας». Όλα αυτά, αφού βεβαίως ευχαρίστησε τα μέλη του κόμματος για τον «ιδεαλισμό» τους.

Λίγο αργότερα ο εκ των επικεφαλής της AfD, Γιοργκ Μόιτεν, απέρριπτε τις αιτιάσεις περί «ακροδεξιού» και «εξτρεμιστικού» κόμματος. Σε δηλώσεις του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) υποστήριξε ότι το κόμμα του απλώς καλύπτει τον πολιτικό χώρο που κάλυπτε παλαιότερα το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ. «Περίπου έξι εκατομμύρια ψηφοφόροι το έχουν αντιληφθεί αυτό και είναι προσβολή για όλους αυτούς τους ανθρώπους να θεωρούνται ακραίοι» διαμαρτύρεται ο Μόιτεν. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια εξαγγέλει μία «ηχηρή αντιπολίτευση» στο γερμανικό κοινοβούλιο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Γι’ αυτό έχουμε εκλεγεί άλλωστε».

Κατά τον Μόιτεν η AfD «κέρδισε τις εκλογές», καθώς έχει τριπλασιάσει την εκλογική της δύναμη μέσα σε 4 χρόνια. Στους επόμενους στόχους του κόμματος είναι και η «σύσταση εξεταστικής επιτροπής» για την Άνγκελα Μέρκελ, είπε ο Μόιτεν, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες

Βάιντερ: Κοινοβουλευτικός έλεγχος για τη Μέρκελ

«Μας ψήφισαν για τις θέσεις μας, για τους ανθρώπους και αυτό που θα κάνουμε είναι να τηρήσουμε την υπόσχεση που δώσαμε, να γίνει κοινοβουλευτικός έλεγχος για τη Μέρκελ», τόνισε σε δηλώσεις της, η Άλις Βάιντερ.

Και πρόσθεσε: «Θα συσταθεί κοινοβουλευτική ομάδα για να ελέγξει τις παραβιάσεις του νόμου από τη Μέρκελ. Ήρθαμε για να μείνουμε. Θα αναλάβουμε με ταπεινότητα τα καθήκοντά μας».

Γιατί ψήφισαν AFD στις γερμανικές εκλογές

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της ARD το 49% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι «η AfD αντελήφθη, καλύτερα απο άλλα κόμματα, ότι πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία δεν αισθάνονται ασφαλείς», ενώ ένα 37% θεωρεί θετική την προεκλογική εξαγγελία του κόμματος ότι «θα περιορίσει τη δράση του Ισλάμ».

Σε συνάρτηση με όλα αυτά έχει ενδιαφέρον η άμεση αντίδραση ηγετικών στελεχών του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) μετά την εκλογική πανωλεθρία ότι περνούν στην αντιπολίτευση και δεν σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού υπό την Άνγκελα Μέρκελ. Εάν συνέβαινε αυτό, η AfD θα ανελάμβανε ρολο αξιωματικής αντιπολίτευσης στη νέα γερμανική Βουλή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ