Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετά τη Συρία η Μόσχα καλείται να λύσει και το θέμα του Ιράν;

13.09.2013 | 18:09
Το Ιράν αναμένει από τη Ρωσία «νέα μέτρα» για να επιλυθεί η διαφωνία γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε σήμερα ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στη διάρκεια μιας συνάντησής του με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.


«Η Ρωσία έχει λάβει σημαντικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση στο παρελθόν. Τώρα η κατάσταση είναι καλύτερη για να λάβετε νέα μέτρα», δήλωσε ο Ροχανί, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.


«Όσον αφορά το πρόβλημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, επιθυμούμε μια άμεση λύση του στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων», υπογράμμισε ο ίδιος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Itar-Tass στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, που διεξάγεται στο Μπισκέκ, πρωτεύουσα του Κιργιστάν.


Νωρίτερα σήμερα ο Ροχανί είχε επισημάνει ότι το Ιράν δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει το δικαίωμά του να εμπλουτίζει ουράνιο. «Δηλώνω ότι μόνο αν υπάρχει πολιτική βούληση, αν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και αμοιβαίο συμφέρον, μπορούμε να διασφαλίσουμε τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν», είπε χαρακτηριστικά.


Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά την ορκωμοσία του Ροχανί τον Αύγουστο.
«Γνωρίζουμε ότι πολλά πράγματα συμβαίνουν στη διεθνή σκηνή γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», σημείωσε από την πλευρά του ο Πούτιν.
«Το Ιράν είναι για την Ρωσία ένας καλός γείτονας (…). Η Ρωσία ελπίζει σε μια εποικοδομητική συνεργασία με το Ιράν», υπογράμμισε εξάλλου ο ρώσος πρόεδρος.


Μια ρωσική πηγή, την οποία επικαλείται η εφημερίδα Κομερσάντ, είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία θα προτείνει στο Ιράν να του παράσχει νέα, τροποποιημένα και πιο προηγμένα πυραυλικά συστήματα S-300 και να κατασκευάσει έναν δεύτερο αντιδραστήρα για τον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ.


Εξάλλου ο Ροχανί σημείωσε ότι η ημερομηνία διεξαγωγής του επόμενου γύρου συνομιλιών ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) για το πυρηνικό της πρόγραμμα ενδεχομένως να οριστεί στη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει το Ιράν με κάποιες από τις χώρες αυτές στο περιθώριο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ εντός του μήνα. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ