Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετεκλογικό ντιμπέϊτ για το εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση

03.02.2015 | 00:16
To πρώτο... Ντιμπέιτ, αυτό που δεν έγινε προεκλογικά, θα γίνει την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας και είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις παρούσες- με τον ένα ή τον άλλο τρόπο! Και το ζητούμενο του ''ντιμπέιτ'' δεν θα είναι να ...αντιπαρατεθούν, όπως ίσως προδιαθέτει το ...σχήμα του πάνελ, αλλά να προσεγγίσουν ένα Εθνικό Σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη της Ελλάδας που προέκυψε με την συμμετοχή ειδικών και της κοινωνίας!

Πρόκειται για την παρουσίαση του βιβλίου με τα Συμπεράσματα ενός διεθνούς επιστημονικού Συνεδρίου που έγινε με την συμμετοχή και εκπρόσωπων των ερευνητικών ινστιτούτων (think-tank) όλων των πολιτικών δυνάμεων πριν μερικούς μήνες υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ Κάρολου Παπούλια.

Η ασφαλής διέξοδος από την λιτότητα, η πολιτική σταθερότητα, η θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών, η δημιουργική εξισορρόπηση κοινωνικών και οικονομικών δυνάμεων, η απασχόληση και η ανάπτυξη  είναι  η  εξασφάλιση για ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό και την πατρίδα μας, συνοψίζει το Ινστιτούτο Μεσογειακών Μελετών (ΙΜΜ) που  μαζί με το Γερμανικό ίδρυμα Friedrich Ebert, οργάνωσε το Συνέδριο τον περασμένο Απρίλιο .

Τα think-tank όλων των κομμάτων


Στις εκδηλώσεις και διαβουλεύσεις που έγιναν με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών, (το οποίο λειτουργεί από το 1975) συμμετείχαν με εκπροσώπους τους, διεθνή ερευνητικά κέντρα, το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς», το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών «Ανδρέας Παπανδρέου», Το Κέντρο Μαρξιστικών Μελετών, το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών- και άλλοι επιστήμονες. 

Το θέμα ήταν:  ''Από την κρίση στην ανάπτυξη : σε αναζήτηση νέων αναπτυξιακών μοντέλων για την Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Νότο''.  Υπήρξε από τότε δέσμευση για την συνέχιση του  διαλόγου αυτού με στόχο την συγκρότηση μιας Εθνικής Στρατηγικής εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. Με βάση την  δέσμευσή αυτή, το ΙΜΜ διοργάνωσε νέο συνέδριο - Workshop  στις 9/12/2014 με τίτλο Ελλάδα: «Συζήτηση προτάσεων για τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου εξόδου απο την κρίση και βιωσιμης ανάπτυξης» με συμμετοχή και πάλι των ερευνητικών ινστιτούτων αλλά και πολιτικών εκπροσώπων των κομμάτων και την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών της προηγούμενης βουλής με σκοπό την περαιτέρω επεξεργασία σκέψεων, προτάσεων και εναλλακτικών λύσεων, στο πλαίσιο και με βάση τα συμπεράσματα του προαναφερθέντος διεθνούς συνεδρίου

Η ''πρώτη'' του υπερ-Υπουργού Γ.Σταθάκη


Ο σημερινός υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης, θα παρουσιάσει, λοιπόν, μαζί με εκπροσώπους απ' όλο το πολιτικό φάσμα, το βιβλίο με τα Συμπεράσματα με τη συμμετοχή και της της κοινωνίας,! Μαζί του στο πάνελ η κ. Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου Προέδρος του Ινστιτούτου Κων. Καραμανλής , ο Συνταγματολόγος κ. Κώστας Μποτόπουλος αντιπρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ.. Νίκος Καραθανασόπουλος, ο κ. Χρήστος Κατσιούλης εκπρόσωπος στην Ελλάδα του γερμανικού Ιδρύματος Friedrich Ebert, και - από τους οργανωτές - ο πρώην υπουργός κ. Σήφης Βαλυράκης αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Μελετών (ΙΜΜ)και με ο ομότιμος καθηγητής κ. Στέργιος Μπαμπανάσης πρόεδρος του ΔΣ του ΙΜΜ.

Είναι από τις σπάνιες φορές που λίγες μόνον ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές, και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης εκπρόσωποι των ερευνητικών ινστιτούτων (think-tank) των πολιτικών δυνάμεων συναντώνται για να παρουσιάσουν Συμπεράσματα - και προτάσεις - αντί για ευχές. Θέσεις αντί για προσδοκίες. Σε μια προσπάθεια να ενώσουν τις δυνάμεις του Έθνους, για να πολλαπλασιάσουν την ισχύ της χώρας.

 Είναι, επισημαίνει το ΙΜΜ, ένα πρώτο βήμα συνεννόησης με την ελπίδα μελλοντικής συναίνεσης, σύγκλισης και συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων για να οικοδομηθεί ένα διατηρήσιμο σε βάθος χρόνου μοντέλο ανάπτυξης και ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα  για την Ελλάδα, κάτι που αποτελεί όρο επιβίωσης για την πατρίδα μας. Οι διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις, οι οποίες φυσικά και υπάρχουν πρέπει να αντιμετωπίζονται δημιουργικά ώστε μια σύνθεσή τους (όχι απλή παράθεση και καταγραφή) να οδηγήσει στη συγκρότηση μιας εθνικής στρατηγικής εξόδου από την κρίση, τονίζει. Η έξοδος από την κρίση συνδέεται μοιραία επίσης με αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική και τον ευρωπαϊκό συνολικό σχεδιασμό, ιδίως στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής και της πολιτικής ολοκλήρωσης της ΕΕ. Ζητούμενο είναι η διαμόρφωση της ευρωπαϊκής απάντησης στην ύφεση με απασχόληση και ανάπτυξη και σύγκλιση των οικονομιών Βορρά και Νότου.

Υπό την αιγίδα του Προέδρου Δημοκρατίας


Πέραν της πρώτης δημόσιας - με την νέα του ιδιότητα- υπέρ- Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ κ Γ. Σταθάκη που θα δώσει το κυβερνητικό στίγμα σε μια στιγμή που πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται ''για το που και πως πάμε''- σημασία έχει ότι το βιβλίο που παρουσιάζεται είναι η απόρροια μιας δουλειάς που έγινε. σε πείσμα της καθημερινής εικόνας αντιπαράθεσης η οποία διαμορφώνεται στα ΜΜΕ.
Τα αποτελέσματα των προσπαθειών αυτών, δίνονται τώρα στο ευρύ κοινό, αφού πρώτα έχουν κοινοποιηθεί θεσμικά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και στον πρώην πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Έχουν τη μορφή ενός βιβλίου με τον τίτλο: «Από την κρίση στην ανάπτυξη», που περιλαμβάνει όχι μόνο τα Συμπεράσματα, αλλά και σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν από τον Απρίλιο του 2014 έως σήμερα, από διακεκριμένους επιστήμονες ερευνητές, από εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής και των ερευνητικών ινστιτούτων, δεξαμενών σκέψης (think-tank) που, όπως προαναφέραμε, εργάζονται γι αυτά, προετοιμάζοντας και τεκμηριώνοντας την πολιτική τους και το πρόγραμμά τους. 

Οι 30 προτάσεις


Στις τριάντα (30) κωδικοποιημένες και συγκεκριμένες προτάσεις για την θεσμική παραγωγικότητα, στις οποίες καταλήγουν τα συμπεράσματα του βιβλίου, έχουν συνοψιστεί οι συγκλίνουσες διαπιστώσεις από τις προηγούμενες εκδηλώσεις και ανταλλαγές απόψεων.
Οι προτάσεις αυτές αποτελούν ένα κατ’ αρχήν πλαίσιο πολιτικής διαβούλευσης για την προώθηση τους και περιλαμβάνονται σε πέντε (5) κεφάλαια:

1.      Δέκα κομβικά σημεία – οδηγός δράσης για την Ανάπτυξη.
2.      Έξι απαιτούμενα για τη μεταρρύθμιση του κράτους, τον εκδημοκρατισμό-εκσυγχρονισμό του και την αποτελεσματικότητα του συστήματος διακυβέρνησης.
3.      Πέντε θέσεις – κόκκινες γραμμές για τη διευθέτηση του χρέους.
4.      Πέντε συμπεράσματα – στόχοι για την Κοινωνική Συνοχή και την Απασχόληση και
5.      Τέσσερις προϋποθέσεις προκειμένου να υλοποιηθούν όλα τα  προηγούμενα, δηλαδή για την Εθνική Συνεννόηση. 

''Ελπίζουμε , επισημαίνει το ΙΜΜ, ότι αυτές οι συζητήσεις θα συνεχισθούν με τις κοινοβουλευτικές ομάδες της νέας Βουλής''. Η παρουσίαση του βιβλίου γίνεται την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015 στις 18:00 στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, (Σταδίου 24)

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ