Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέχρι τον Ιούνιο οι αποφάσεις για τη συνοριοφυλακή

18.12.2015 | 06:51
Μέχρι τουν Ιούνιο θα πρέπει να έχουν αποφασίσει τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, «το Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει γρήγορα τις προτάσεις της Επιτροπής της 15ης Δεκεμβρίου για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, την αναθεώρηση του Κώδικα Σέγκεν, το εθελοντικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία» και «πρέπει να υιοθετήσει τη θέση του ως προς την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας».


Η Επιτροπή πρέπει να παρουσιάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου. 

Καλωσόρισμα Τσίπρα
«Καλωσορίζουμε την απόφαση για δημιουργία κοινής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι παραμένει εθνική ευθύνη η διαφύλαξη των συνόρων και ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός έξι μηνών.

«Όλοι αναγνωρίσαμε τον ρόλο – κλειδί της Τουρκίας για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και κάλεσε την Άγκυρα να εφαρμόσει όλα όσα συμφωνήθηκαν.
.
Αναφερόμενος στις υποχρεώσεις της Ελλάδας, ανέφερε ότι συνεχίζεται η ολοκλήρωση των κέντρων υποδοχής στα νησιά και των κέντρων επανεγκατάστασης στην ενδοχώρα.
«Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον» υπογράμμισε και τόνισε ότι το μέλλον της Ε.Ε. δεν μπορεί να περιλαμβάνει φράχτες αλλά αλληλεγγύη και ανθρωπιά, καθώς και να στηρίζεται στην αρχή του διαμερισμού της ευθύνης. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ