Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτο ειναι το νέο άρμα μάχης Abrams! ΒΙΝΤΕΟ

27.03.2017 | 09:30
Μια νέα έκδοση του άρματος μάχης Abrams, τυποποιημένο ως M1A2 SEP v4 αναπτύσσει ο Στρατός των ΗΠΑ. Η νέα έκδοση του άρματος πρόκειται να ενταχθεί σε υπηρεσία τη δεκαετία του 2020.Η νέα έκδοση αναμένεται…, υψηλότερης τακτικής κινητικότητας, χαμηλότερου βάρους, υψηλότερου επιπέδου προστασίας και εξοπλισμένη με νέους αισθητήρες και αναβαθμισμένα όπλα.

Ειδικότερα, η χρήση προηγμένων τεχνολογιών ψηφιακής δικτύωσης σε συνδυασμό με επόμενης γενεάς οπτικά, αισθητήρες και συστήματα στοχοποίησης, θεωρείται από τον Στρατό των ΗΠΑ ότι θα επιτρέψει στη νέα έκδοση να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις ταχέως αναδυόμενες απειλές, όπως το ρωσικό άρμα μάχης T-14 Armata ή τις νέες εκδόσεις του κινεζικού Type 99.

Ο υποστράτηγος David Bassett, εκτελεστικός Διευθυντής του Προγράμματος (PEO: Program Executive Officer) Χερσαίων Συστημάτων Μάχης (Ground Combat Systems), δήλωσε στην αμερικανική δικτυακή πύλη αμυντικών πληροφοριών ότι η νέα έκδοση SEP v4 προγραμματίζεται να αρχίσει τις δοκιμές πεδίου το 2021, σύμφωνα με το scout.com.

Μια πρώτη γεύση από τη νέα έκδοση του φονικού άρματος


Νέας τεχνολογίας τηλέμετρο λέιζερ, έγχρωμες κάμερες, ολοκληρωμένο εσωτερικό ψηφιακό δίκτυο, νέο δακτύλιο ολίσθησης του πύργου, προηγμένους μετεωρολογικούς αισθητήρες, ζεύξη δεδομένων πυρομαχικών, δέκτες προειδοποίησης [κατάγαυσης] λέιζερ (LWR: Laser Warning Receiver) και επιπρόσθετα ένα νέο, πυρομαχικό πολλαπλών χρήσεων.

Η φονικότητα σε άλλο… επίπεδο
Ο υποστράτηγος Basset ανέφερε ότι η αναβάθμιση της φονικότητας, που χαρακτηρίζεται ως Πρόταση Μηχανικής Αλλαγής (ECP: Engineering Change Proposal) επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση ενός υψηλών επιδόσεων, τρίτης γενεάς, αισθητήρα υπέρυθρης απεικόνισης πρόσθιας θέασης (FLIR: Forward Looking Infrared).

Ο νέος αισθητήρας μάλιστα θα επιτρέπει στο πλήρωμα του M1A2 SEP v4 να εντοπίζει τους εχθρικούς στόχους σε ακόμα μεγαλύτερες από τις σημερινές αποστάσεις ακόμη και στην περίπτωση ύπαρξης παραγόντων που γενικά υποβαθμίζουν τις δυνατότητες των ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων (καπνός, ομίχλη, βροχή, ομίχλη, κ.λπ.).

Επίσης, θα συνδυαστούν αισθητήρες που λειτουργούν σε μεσαία και μεγάλα μήκη κύματος ώστε να υπάρχει καλύτερος εντοπισμός στόχων σε μεγάλες αποστάσεις και συνάμα υψηλότερη ανάλυση σε μικρότερες αποστάσεις.

Επίσης, η προαναφερθείσα λύση θα επιτρέψει στο ανεξάρτητο θερμικό του αρχηγού πληρώματος, να εντοπίζει και να αναγνωρίζει σε μεγάλες αποστάσεις οπτικές και θερμικές υπογραφές στόχων όπως εχθρικοί αισθητήρες ή οχήματα.

Την τακτική επίγνωση του πληρώματος άρματος, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον περιβάλλοντα χώρο επαυξάνουν οι ηλεκτρο-οπτικοί αισθητήρες που θα καλύπτουν τους οπίσθιους τομείς αλλά και δέκτης προειδοποίησης λέιζερ.

Το νέο σύστημα ελέγχου

Σε ό,τι αφορά τους νέας τεχνολογίας μετεωρολογικούς αισθητήρες, που μεταξύ άλλων θα καταμετρούν τη θερμοκρασία, την πυκνότητα του αέρα, τη σχετική υγρασία και την ταχύτητα και διεύθυνση του ανέμου, θα είναι πλήρως ολοκληρωμένοι στο σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) καταργώντας την ανάγκη χειροκίνητης εισαγωγής των δεδομένων.
Επιπρόσθετα, στο M1A2 SEP v4 οι υπάρχουσες αντικαθιστώμενες μονάδες γραμμής (LRU: Line Replaceable Unit) θα αντικατασταθούν από αντικαθιστώμενους σπονδύλους γραμμής (LRM: Line Replaceable Modules), όπως η οθόνη απεικόνισης του αρχηγού πληρώματος, η οθόνη απεικόνισης οδηγού, η οθόνη απεικόνισης πυροβολητή, η μονάδα ελέγχου πύργου και η κοινή υψηλής ανάλυσης οθόνη απεικόνισης τακτικών πληροφοριών.

Ο οπλισμός του άρματος

Σε ότι αφορά τον οπλισμό καθοριστική θα είναι η ολοκλήρωση στο διαμετρήματος 120 χλστ. πυροβόλο της έκδοσης SEP v4 του νέου προηγμένου πυρομαχικού πολλαπλής χρήσης (AMP: Advance Multi-Purpose) που προβλέπεται να αντικαταστήσει τέσσερις τύπους πυρομαχικών που σήμερα χρησιμοποιούνται:

Αρχικά, το κοίλου γεμίσματος υψηλής εκρηκτικότητας αντιαρματικό (HEAT: High Explosive Anti-Tank) M830 και…

το πολλαπλών χρήσεων αντιαρματικό (MPAT: Multi-Purpose Anti-Tank) M830A1, το οποίο εισήχθη σε υπηρεσία το 1993 με σκοπό και καταστροφή εχθρικών επιθετικών ελικοπτέρων και το οποίο διαθέτει πυροσωλήνα δύο θέσεων (κατά επίγειων και κατά εναέριων στόχων) που όμως απαιτείται να ρυθμιστεί χειροκίνητα.
Επίσης, το M1028 Canister που εισήχθη σε υπηρεσία το 2005 με σκοπό την εμπλοκή και καταστροφή αποβιβασμένου Πεζικού.

και το M908 Obstacle Reduction (καταστροφής κωλυμάτων) που εισήχθη σε υπηρεσία για την καταστροφή εχθρικών κωλυμάτων.

Το AMP θα παρέχει τη δυνατότητα εμπλοκής και καταστροφής ομάδων εχθρικού αποβιβασμένου Πεζικού και ιδιαίτερα κυνηγών αρμάτων εξοπλισμένων με κατευθυνόμενα αντιαρματικά όπλα όπως διάρρηξης τοιχοποιίας προς υποστήριξη του αγώνα σε κατοικημένους τόπους.

Καίριο ρόλο στην επιχειρησιακή αξιοποίηση του AMP θα έχει η ζεύξη δεδομένων που θα επιτρέπει τη ρύθμιση του πολλαπλών λειτουργιών προγραμματιζόμενου πυροσωλήνα του πυρομαχικού ανάλογα με τον στόχο που έχει επιλεγεί.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η προαναφερθείσα αναβάθμιση της φονικότητας (ECP) εδράζεται και αποτελεί επέκταση αναβαθμίσεων που ήδη εφαρμόζονται στο άρμα, ενώ αποτελεί συνέχεια της πρώτης (ή αρχικής) ECP που επικεντρώνεται στην αύξηση της κινητικότητας και την αναβάθμιση της ηλεκτρικής ισχύος.

Πιο συγκεκτιμένα, στο πλαίσιο της ECP 1 εγκαθίσταται ισχυρότερη βοηθητική πηγή ισχύος (APU: Auxiliary Power Unit) που ενώ έχει μικρότερη κατανάλωση καυσίμου αποδίδει μεγαλύτερη ηλεκτρική ισχύ, βελτιωμένη θωράκιση, αναβαθμισμένος κινητήρας και σύστημα μετάδοσης.

Αναβάθμιση των πυρομαχικών και των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου

Επίσης, ολοκληρώνονται αναβαθμισμένη ζεύξη δεδομένων πυρομαχικών, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (CREW: Counter Remote Controlled Improvised Explosive Device – Electronic Warfare).

Τέλος, εγκαθίσταται σύστημα διοίκησης και ελέγχου (ΣΔΕ) Joint Battle Command Platform το οποίο ενσωματώνοντας τη δεύτερη έκδοση του βραχέος χρόνου ανανέωσης συστήματος ιχνηλάτησης φίλιων δυνάμεων (Blue Force Tracker 2) παρέχει στο πλήρωμα ταχεία ακριβή τακτική επίγνωση ιδιαίτερα στην περίπτωση ταχέως μεταβαλλόμενων τακτικών καταστάσεων.

Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό η ECP 1 θα αρχίσει να εφαρμόζεται εντός του 2017 και θα αποδίδει άρματα που η έκδοση τους έχει τυποποιηθεί ως M1A2 SEP v3. Το Abrams θα εξοπλιστεί και με σύστημα ενεργητικής προστασίας (APS: Active Protection System).


Η αξιολόγηση των ΗΠΑ

Ήδη ο Στρατός των ΗΠΑ αξιολογεί συστήματα APS εγχώριας και διεθνούς παραγωγής (μεταξύ αυτών το κατασκευής της ισραηλινής Rafael Trophy, το κατασκευής της ισραηλινής Israel Military Industries Iron Fist, το Iron Curtain της Artis Corporation και το ADS των UBT / Rheinmetall) στο πλαίσιο του προγράμματος MAPS (Modular Active Protection Systems).

Ταυτόχρονα συνεργάζεται με την κατασκευάστρια του άρματος, την General Dynamics Land Systems, για την πλήρη ολοκλήρωση των συστημάτων του τύπου στη ψηφιακή αρχιτεκτονική του άρματος.

Η General Dynamics Land Systems προγραμματίζει για το 2018 τη δοκιμή πεδίου του συστήματος Trophy επί άρματος μάχης Abrams.

Τέλος, παράλληλα έχουν αρχίσει οι διαδικασίες σχεδιαστικής σύλληψης για την ανάπτυξη ενός νέου άρματος μάχης που θα αντικαταστήσει το Abrams τη δεκαετία του 2030.

Βίντεο: Ειδικός εξηγεί πως θα είναι το νέο  άρμα μάχης Mε πληροφορίες από scout.com 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ