Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Μιανμάρ: Οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Πολιτεία Ραχίν

08.09.2017 | 12:06
Πρώτη δημοσίευση: 10:10:27
Τελευταία ενημέρωση: 12:06:27


Οι ΗΠΑ εξέφρασαν χθες Πέμπτη την «ανησυχία» τους για την «κατάσταση» στην Πολιτεία Ραχίν της Μιανμάρ ζητώντας από τις αρχές της χώρας να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε αυτή την περιοχή στα βορειοδυτικά, όπου η έκρηξη βίας έχει ωθήσει χιλιάδες μουσουλμάνους Ροχίνγκια να αναζητήσουν καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές.


Ωστόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να σχολιάσει αν η Ουάσινγκτον εξετάζει να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Μιανμάρ, ηγέτιδα της οποίας είναι η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Κι, ούτε αν θεωρεί αξιόπιστες τις κατηγορίες για σφαγές από τον βιρμανικό στρατό.

«Υπήρχαν πολλοί εκτοπισμένοι μετά τις σοβαρές καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών πυρπολημένα χωριά Ροχίνγκια και βία από την πλευρά των δυνάμεων ασφαλείας αλλά και από ένοπλους αμάχους», δήλωσε η Χέδερ Νάουερτ.

«Καταδικάζουμε εκ νέου αυτές τις φονικές επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της Μιανμάρ, όμως ενώνουμε τη φωνή μας με τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας ώστε οι δυνάμεις αυτές να εμποδίσουν νέες επιθέσεις εναντίον του τοπικού πληθυσμού με σεβασμό προς τον νόμο και τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε η Νάουερτ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που εκφράζει ανησυχία ότι θα ξεσπάσει ανθρωπιστική κρίση, περίπου 164.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Ροχίνγκια, έχουν εγκαταλείψει τη Μιανμάρ για το Μπανγκλαντές από τις 25 Αυγούστου.

Φεύγουν για να γλιτώσουν από τα βίαια επεισόδια στην Πολιτεία Ραχίν που σημειώνονται μετά τις επιθέσεις εναντίον θέσεων της αστυνομίας από αντάρτες Ροχίνγκια. Έκτοτε ο στρατός της Μιανμάρ έχει ξεκινήσει μια ευρεία επιχείρηση στην περιοχή αυτή, στη διάρκεια της οποίας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 430 άνθρωποι, κυρίως «τρομοκράτες» Ροχίνγκια, σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Στο μεταξύ το λιμενικό της Μαλαισίας ανακοίνωσε ότι δεν θα διώχνει τα πλοιάρια που μεταφέρουν πρόσφυγες Ροχίνγκια, ενώ οι αρχές της χώρας επεσήμαναν ότι είναι διατεθειμένες να τους προσφέρουν προσωρινό καταφύγιο.

Τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες είναι πιθανό να φτάσουν περισσότεροι πρόσφυγες στη Μαλαισία εξαιτίας του νέου κύματος βίας στη Μιανμάρ, επεσήμανε ο Ζουλκίφι Αμπού Μπακάρ γενικός διευθυντής του λιμενικού της χώρας. Ήδη στη Μαλαισία διαμένουν πάνω από 100.000 Ροχίνγκια.

Η Μαλαισία, η πλειονότητα του πληθυσμού της οποίας είναι μουσουλμάνοι, μάλλον θα εγκαταστήσει τους Ροχίνγκια σε κέντρα κράτησης προσφύγων, όπου συνήθως κρατούνται οι αλλοδαποί που δεν διαθέτουν έγγραφα, πρόσθεσε ο Αμπού Μπακάρ.

Παράλληλα και η Ταϊλάνδη προετοιμάζεται να δεχθεί πρόσφυγες από τη Μιανμάρ.
Το 2015 ομαδικοί τάφοι εντοπίστηκαν σε καταυλισμούς στη ζούγκλα στα σύνορα μεταξύ Ταϊλάνδης και Μαλαισίας, όπου πιστεύεται ότι κρατούνταν κυρίως πρόσφυγες Ροχίνγκια, θύματα των διακινητών. 


Πάνω από χίλιοι νεκροί μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια

Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι, κυρίως μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί στα βίαια επεισόδια στην Πολιτεία Ραχίν στη βορειοδυτική Μιανμάρ, ανακοίνωσε σήμερα η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη χώρα αυτή.

«Είναι πιθανό χίλιοι άνθρωποι ή και περισσότεροι να έχουν ήδη σκοτωθεί», δήλωσε η Γιανγκχί Λι, η εκτίμηση της οποίας είναι διπλάσια από τους αριθμούς που δίνει η κυβέρνηση της Μιανμάρ.

«Υπάρχουν θύματα και από τις δύο πλευρές, όμως τα περισσότερα είναι από τον πληθυσμό των Ροχίνγκια», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που φοβάται ότι θα ξεσπάσει ανθρωπιστική κρίση, περίπου 164.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Ροχίνγκια, έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές από τις 25 Αυγούστου.

Φεύγουν για να γλιτώσουν από τα βίαια επεισόδια στην Πολιτεία Ραχίν που σημειώνονται μετά τις επιθέσεις εναντίον θέσεων της αστυνομίας από αντάρτες Ροχίνγκια. Έκτοτε ο στρατός της Μιανμάρ έχει ξεκινήσει μια ευρεία επιχείρηση στην περιοχή αυτή, στη διάρκεια της οποίας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 430 άνθρωποι, κυρίως «τρομοκράτες» Ροχίνγκια, σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι αρχές της χώρας έχουν ανακοινώσει ότι έχουν χάσει 15 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας μετά τις επιθέσεις του Αυγούστου.
Επίσης επεσήμαναν ότι 6.600 σπίτια Ροχίνγκια και 201 σπίτια μη μουσουλμάνων έχουν πυρποληθεί, ενώ 30 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ αυτών επτά Ροχίνγκια, επτά ινδουιστές και 16 βουδιστές στην επαρχία Ραχίν.

«Είναι πάρα πολύ πιθανό οι αριθμοί αυτοί να έχουν υποεκτιμηθεί», τόνισε η Λι. «Αυτό που είναι θλιβερό, αυτό που είναι σοβαρό είναι ότι δεν μπορούμε να τους επιβεβαιώσουμε διότι δεν έχουμε πρόσβαση», πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι αυτή θα είναι μια από τις χειρότερες καταστροφές που έχει δει ο κόσμος και η Μιανμάρ τα τελευταία χρόνια», κατέληξε η Λι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ