Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μιλάνο: Σημαντική αναβάθμιση της Ελλάδας μετά από πρόταση της Κίνας!

17.10.2014 | 15:48
Τον συντονισμό από την πλευρά της Ευρώπης της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία «Κέντρου Συνεργασίας Ασίας-Ευρώπης για την Τεχνολογική και Επιστημονική καινοτομία» ανέλαβε η Ελλάδα, στο πλαίσιο των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά την 10η Σύνοδο Κορυφής Ευρώπης- Ασίας (ASEM), στο Μιλάνο.

Αντιστοίχως, από την πλευρά της Ασίας τον συντονισμό ανέλαβε η Σιγκαπούρη.

Κυβερνητικός παράγοντας εκτιμούσε ότι με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα αναβαθμίζεται και αναδεικνύεται σε έναν πολύ σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία τομέα, πολύ περισσότερο που ο ασιατικός πόλος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ήδη πρωτοπόρα στον τομέα Σιγκαπούρη.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο γεγονός ότι την πρόταση για την Ελλάδα και τη Σιγκαπούρη έκανε η Κίνα, ενώ στόχος είναι η ενίσχυση και η προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές και Ασιατικές χώρες στον τομέα της τεχνολογίας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρωτοβουλία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη πολυμερών Τεχνολογικών Πάρκων ως φυσικό χώρο συνεύρεσης των συμμετεχόντων από την Ασία και την Ευρώπη, τη δημιουργία ειδικής online πλατφόρμας για τη «συνεύρεση» (matchmaking) προσφοράς και ζήτησης καινοτομίας μεταξύ των μελών της ASEM και στη διασύνδεση Πανεπιστημίων, Ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων στη βασική έρευνα και τις τεχνολογίες αιχμής.


Δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά  μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής Ασίας – Ευρώπης στο Μιλάνο:

Η Ελλάδα κατάφερε τα τελευταία δύο χρόνια μια τεράστια αλλαγή και στα ελλείμματά της και στις μεταρρυθμίσεις. Αυτή η αλλαγή αναγνωρίζεται πλέον από όλους. Κι έχει αρχίσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα, για την μετά το Μνημόνιο εποχή.

Κανένας δεν έχει αντίρρηση για την επιτυχία της χώρα μέχρι τωρα. Κι αν προσέξατε τις τελευταίες επίσημες δηλώσεις, κανείς δεν αμφισβητεί οτι η Ελλάδα έχει πλέον από δω και πέρα τα θεμελιώδη μεγέθη και τις προοπτικές να προχωρήσει. Η συζήτηση που γίνεται είναι για το πώς θα προχωρήσουμε με τον πιο ασφαλή τρόπο...

Αυτή η συζήτηση γίνεται με τρόπο συστηματικό με όλους. ΄Εχει εξηγηθεί από την πλευρά της Ελλάδας ότι δεν χρειαζόμαστε νεο Μνημόνιο. Όπως αποτελεί και στοιχείο των διαπραγματεύσεων, μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης, που θα προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές. Και μάλιστα σε μια στιγμή που η παγκοσμια οικονομία δείχνει σημάδια κάμψης.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι συμφωνούμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Συνεπώς υπάρχει συμφωνία για την επόμενη μέρα και προχωρεί μια σοβαρή συζήτηση για με τους εταίρους και τους δανειστές μας για την πρώτη μεταβατική φάση. Έτσι, με σοβαρότητα, συνεχή διάλογο και στενή συνεργασία προχωράμε να ρυθμίσουμε όλες τις λεπτομέρειες της επόμενης μέρας.

Συμπερασματικά, λοιπόν: Η Ελλάδα έχει πια τα θεμελιώδη και τις προοπτικές για σταθερότητα και ανάπτυξη. Η μάχη της δημοσιονομικής προσαρμογής κερδήθηκε. Η μάχη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κερδίζεται και συνεχίζεται. Το μόνο που προκαλεί ανησυχία είναι το πολιτικό ρίσκο: το ότι δηλαδή τα ελλείμματα μπορεί να επανέλθουν, ότι οι μεταρρυθμίσεις υπάρχει ο κίνδυνος να ανατραπούν.

Οι αγορές βέβαια, καμία φορά αντιδρούν με υπερβολή. Κι όταν οι ανησυχίες οδηγούν σε υπερβολές, τοτε η αλήθεια αποκαθιστά, αργά ή γρήγορα, την υπερβολή. Και τα πράγματα ισορροπούν πάλι. Το βλέπουμε και σήμερα...

Ένα παράδειγμα. Σημερινό. Σε ανακοινωση του Συριζα υποστηρίζει ότι οι αγορές τρόμαξαν επειδή – αν ειναι δυνατόν η Ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική των πλεονασμάτων! Δηλαδή αν επιστρέφαμε στα ελλείμματα, πιστεύει ο κ. Τσίπρας οτι οι αγορές θα πανηγύριζαν! Αυτή η στοιχειώδης έλλειψη σοβαρότητας, είναι εκείνο ακριβώς που ανησυχεί και τον κόσμο όλο και τις αγορές...

Εγώ επιμένω: όλες οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να βοηθήσουν για τη μετάβαση στη μετά το Μνημόνιο εποχή. Δεν πρέπει το πολιτικό ρίσκο που ορισμένοι προκαλουν να θέσει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας.

Η Ελλάδα θα προχωρήσει. Τόσες θυσίες δεν θα πάνε χαμένες. Τέτοιες επιτυχίες, που η ίδια η Ευρώπη τις θεωρεί «χωρις προηγούμενο», δεν μπορούν να ακυρωθούν. Και η έξοδός μας από την κρίση, θα είναι πολύ πιο γρήγορη και ασφαλής για τον ελληνικό λαό, αν είμαστε ενωμένοι, ιδιαίτερα τους επόμενους μήνες. Τα θεμελιώδη τα έχουμε, τις προοπτικές τις έχουμε, αρκεί να δείξουμε σε όλους ότι έχουμε την υπευθυνότητα και την ωριμότητα και κυρίως τη σοβαρότητα, να πάμε τη χώρα μπροστά.

Η Ελλάδα το χρειάζεται. Και πάνω απ’ όλα ο ελληνικός λαός το απαιτεί.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ