OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

«Μην εκχωρήσετε κυριαρχικά δικαιώματα θα έχουμε περιπέτειες»! Ναύαρχος για την νέα Frontex

17/12/2015 - 10:55
Share on FacebookShare on Twitter

Γράφει ο
ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ
Υποναύαρχος ε.α

Δυστυχώς η αδυναμία διαχείρισης του προβλήματος των μεταναστών από τη κυβέρνηση, που επιτείνεται από τις ιδεοληψίες της και τον διεθνή απομονωτισμό που έχει οδηγηθεί, βάζει τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες.

Προτείναμε πολλούς μήνες πριν, να ζητήσουμε τη συνδρομή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ρευμάτων, ακολουθώντας το πρότυπο συνεργασίας που είχε αναπτυχθεί στους Ολυμπιακούς αγώνες, με συγκεκριμένο χρόνο ισχύος, συγκεκριμένο «mandate» και συγκεκριμένο έργο. Δεν εισακουσθήκαμε από τη κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι είχαμε υποβάλει επίσημα και τεκμηριωμένα τις προτάσεις μας.
Η αδυναμία της να σκεφθεί προληπτικά και να δράσει έγκαιρα, επιφέρει τεράστιους κινδύνους για τo “σκληρό πυρήνα” εθνικής κυριαρχίας πλέον.
Πρώτα απ΄ όλα, η μομφή για την αδυναμία ελέγχου του μεταναστευτικού ρεύματος επιρρίπτεται καθ ολοκληρία στη χώρας μας και μάλιστα με την απαξιωτική μομφή ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα σύνορά μας και γι αυτό κινδυνεύει η Ευρώπη. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την ευνουχιστική λογική των Ευρωπαίων “συμμάχων” μας, θα πρέπει να μας επιβληθεί επιτακτικά, καθεστώς «περιορισμένης κυριαρχίας».

Οι μεθοδεύσεις που προωθούνται από την ΕΕ για τον έλεγχο των “όψιμων” Ευρωπαϊκών συνόρων, επιδιώκουν τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της FRONTEX, όχι μόνο στο επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και το διοικητικό, ανεξαρτητοποιώντας την από τον έλεγχο και την βούληση της χώρας μας. Στην ουσία ακυρώνουν το πρώτο κριτήριο της εθνικής κυριαρχίας, που είναι η εδαφική κυριαρχία και έλεγχος.
Εάν οι συμφωνίες αυτές γίνουν αποδεκτές όπως προωθούνται, τότε θα είμαστε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που εκχωρεί ( ή χάνει;) την εδαφική κυριαρχία της.
Πέραν τούτου, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη Τουρκία για να αμφισβητήσει τις περιοχές έρευνας και δάσωσης, όπως έχουν εγκαθιδρυθεί μέχρι σήμερα, καθώς και του FIR που συναρτάται με τον χώρο έρευνας και διάσωσης.

Το πιο επικίνδυνο είναι ότι θα δημιουργηθεί “de facto” ένα καθεστώς, που δεν θα μπορεί να αλλάξει μετά από τις ρυθμίσεις που προωθεί η ΕΕ. Κινδυνεύουμε να χάσουμε δηλαδή κάθε δυνατότητα να διεκδικήσουμε την αύξηση των χωρικών μας υδάτων (που σήμερα είναι 6 μίλια), όπως έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς δικαίου στη Θάλασσα.

Συνεπώς προτείνουμε στη κυβέρνηση:

1. Να μην αποδεχθούμε τις υπερεξουσίες της FRONTEX ή όπως αλλιώς την ονομάσουν. Το πλαίσιο επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι ανάλογο με αυτό του παρελθόντος.
2. Σε περίπτωση που επιδιωχθεί στις νέες ρυθμίσεις, να εγγραφούν έννοιες που αμφισβητούν την εθνική μας κυριαρχία ή ακυρώνουν το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, θα πρέπει να διατυπώσουμε ανυποχώρητα και με σαφήνεια, ότι διατηρούμε το δικαίωμα VETO και να αποσυρθεί η FRONTEX εάν το ζητήσουμε. Το ότι διατηρούμε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, όποτε το αποφασίσουμε, σύμφωνα με το Διεθνές δίκαιο της Θάλασσας, θα πρέπει να μπει σε κάθε περίπτωση.
3. Να διατυπώσουμε με σαφήνεια ότι η χώρα δεν εκχωρεί την εθνική κυριαρχία και ότι η επιχείρηση αυτή είναι επιχείρηση συνδρομής υπό Ελληνικό έλεγχο, συγκεκριμένο επιχειρησιακό πλαίσιο και με συγκεκριμένο χρόνο δράσης, η επέκταση του οποίου θα αποφασίζεται και θα αιτείται από την ίδια τη χώρα μας.
4. Διερευνήστε ορθολογικά όλες τις δυνατότητες, τις προοπτικές και τους κινδύνους που υπάρχουν, για να εξισώσουμε τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο στα 10 μίλια. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει, το διεθνές περιβάλλον ποτέ δεν θα είναι πιο ευνοϊκό για κάτι τέτοιο και υπάρχει η απαίτηση ελέγχου των χωρικών μας υδάτων. Δεν αποκλείεται να βρούμε σημαντικούς υποστηρικτές στο διεθνές πεδίο!
Εάν δεν γίνουν όλα αυτά, κινδυνεύουμε να γίνουμε προτεκτοράτο, έχοντας απεμπολήσει κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.
Και θυμίζω στη κυβέρνηση ότι οφείλει σεβασμό στους ήρωες Έλληνες πιλότους και ναύτες που άφησαν τη τελευταία πνοή τους μέσα στα νερά του Αιγαίου, για να διαφυλάξουν αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα, που ανεύθυνα ετοιμάζεται σήμερα να εκχωρήσει! 

Tags: FRONTEXΑΙΓΑΙΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣΦΕΝΕΚΟΣ

Related Posts

Σχολή Ναυτικών Δοκίμων - Δένδιας
ΥΕΘΑ

Σχολή Ναυτικών Δοκίμων: Εγκαίνια για το νέο Προσομοιωτή Ναυτιλίας, δωρεά του Ιδρύματος «Αθηνάς Μαρτίνου» [pics]

16/12/2025 - 18:18
SAFE
ΥΕΘΑ

SAFE: «Ανακριβές ότι πήραμε πίσω την πρόταση μας», λέει ο Δένδιας – «Τίποτα δεν έχει λήξει»

15/12/2025 - 17:18
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Στις 8 Ιανουαρίου ψηφίζεται το νέο ειδικό μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων

15/12/2025 - 15:25

Διαβάστε Επίσης

Dark Eagle: 3.500 χλμ εμβέλεια έχει το νέο υπερηχητικό όπλο των ΗΠΑ – «Χτυπάει την Κίνα από το Γκουάμ»

Ο Σικόρσκι «τρολάρει» τους «Ρώσους προπαγανδιστές»: Ο Πούτιν είναι ευεργέτης της Ουκρανίας

Κρασνοντάρ: Πυρκαγιά στο ρωσικό διυλιστήριο του Σλαβιάνσκ από επιδρομή ουκρανικών drones

Φιλιππίνες: «Δεν έχουμε στρατόπεδα τζιχαντιστών – Δεν εκπαιδεύθηκαν εδώ οι τρομοκράτες του Σίδνεϊ»

F-35 στην Τουρκία: «Δεν έχει αλλάξει η στάση μας για την προμήθεια των stealth μαχητικών» λένε οι ΗΠΑ

Τραμπ: Επιβάλλουμε πλήρη αποκλεισμό – από και προς τη Βενεζουέλα – των πετρελαιοφόρων που έχουν υποστεί κυρώσεις

Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Μόνη λύση για το Παλαιστινιακό η δημιουργία δύο κρατών

Μοσάντ: «Το Ισραήλ έχει την ευθύνη να μην ξεκινήσει πάλι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν»

Top News

Λούκας Γιώρκας Έχω πιεστεί, άφησα τον άνθρωπο αυτόν να εκτονωθεί και συνέχισα τη ζωή μου

Ευτύχης Μπλέτσας: Η τούμπα του παρουσιαστή σε λούνα παρκ - Η μπουνιά σε παιχνίδι και η στιγμή της πτώσης

Συντάξεις και επιδόματα στους λογαριασμούς μέχρι τα Χριστούγεννα: Οι αυξήσεις που έρχονται με τη νέα χρονιά

Παναγιώτης Μπουγιούρης: Δεν φοβάμαι τον γάμο, φοβάμαι το διαζύγιο, οφείλεις να βάζεις όρια στο παιδί

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert