Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μίνσκ: Συνέρχεται η ομάδα επαφής για την ουκρανική κρίση

01.09.2014 | 09:42
Η "ομάδα επαφής" για την ουκρανική κρίση, αποτελούμενη από εκπροσώπους του Κιέβου της Μόσχας και του ΟΑΣΕ συνέρχεται στο Μισνκ της Λευκορωσίας σήμερα , μία ημέρα αφού ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην ιδέα του καθορισμού μίας "κρατικής υπόστασης" για τις εξεγερμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει την επεξεργασία πρότασης για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η οποία κατηγορείται από τις δυτικές χώρες ότι έχει αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις για την υποστήριξη των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει τα μέτρα αυτά στους ευρωπαίους ηγέτες στο τέλος της εβδομάδας, ανάλογα με τις εξελίξεις επί του πεδίου.

Στο Μινσκ, ένας ή περισσότεροι εκπρόσωποι των φιλορώσων αυτονομιστών θα είναι παρόντες στις συνομιλίες της "Ομάδας επαφής", ανακοίνωσε ο Αντρέι Πουργκίν, "αναπληρωτής πρωθυπουργός" της "Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ", η οποία έχει μονομερώς ανακηρυχθεί από τους αυτονομιστές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν από θέσεις από τις οποίες μπορούν να πλήξουν μη στρατιωτικούς στόχους στην ανατολική Ουκρανία και ότι οι σημερινές συνομιλίες της "ομάδας επαφής" για την Ουκρανία στο Μινσκ πρέπει να έχουν ως στόχο την επίτευξη άμεσης και άνευ όρων εκεχειρίας στις ανατολική Ουκρανία.
"Πρέπει να εγκαταλείψουν τις θέσεις από τις οποίες μπορούν να πλήξουν τον άμαχο πληθυσμό", είπε ο Λαβρόφ απευθυνόμενος σε φοιτητές στη Μόσχα. "Υπολογίζω πολύ στο ότι οι σημερινές συνομιλίες θα αφιερωθούν πάνω από όλα στον στόχο της επίτευξης συμφωνίας για άμεση και άνευ όρων εκεχειρία".

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία. "Δεν θα υπάρξει στρατιωτική επέμβαση, τασσόμαστε υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης της σοβαρής αυτής κρίσης, αυτής της τραγωδίας", είπε.
Αναφερόμενος στις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, δήλωσε ότι η Ρωσία θα υπερασπισθεί την οικονομία της, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της.

Χθες, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην ιδέα καθορισμού μίας κρατικής υπόστασης για τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών. "Πρέπει να αρχίσουμε αμέσως συνομιλίες...για τα θέματα που άπτονται της πολιτικής οργάνωσης της κοινωνίας και για τον καθορισμό μίας κρατικής υπόστασης για τη νοτιο-ανατολική Ουκρανία ώστε να προστατευθούν τα νόμιμα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν εκεί", είπε.
Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων αυτών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν έκανε ποτέ λόγο για την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους στις περιοχές της νοτιο-ανατολικής Ουκρανίας.
"Μέχρι στιγμής, η Μόσχα είχε ταχθεί υπέρ της "ομοσπονδιοποίησης" των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Εξάλλου δύο ναυτικοί αγνοούνται έπειτα από την επίθεση χθες των δυνάμεων των αυτονομιστών κατά ουκρανικού περιπολικού σκάφους στην Αζοφική Θάλασσα, ενώ οκτώ ουκρανοί ναυτικοί διασώθηκαν, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της ουκρανικής συνοριοφυλακής.
"Το σκάφος βυθίστηκε. Κατορθώσαμε να διασώσουμε οκτώ ναύτες, χάρη στη βοήθεια άλλων σκαφών που έσπευσαν επί τόπου. Επτά από αυτούς έχουν τραυματισθεί ή έχουν υποστεί εγκαύματα. Δύο αγνοούνται. Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται", δήλωσε ο εκπρόσωπος.
"Επειτα από ανάλυση της κατάστασης, πιστεύουμε ότι η επίθεση προήλθε από το σύστημα πυροβολικού, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε τον τόπο από όπου προήλθαν τα πυρά", πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


"Έλληνες νεοναζί πολεμούν στην Ουκρανία"! Δημοσιεύματα από Βρετανία προβληματίζουν


Κόλαση στην Ουκρανία φεύγει επειγόντως το ελληνικό προξενείο

'Eκτακτη συνεδρίαση του ΟΑΣΕ για τις "ρωσικές παραβιάσεις στην Ουκρανία"


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ