Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Έφυγε" ο Χαρίλαος Μηχιώτης

20.11.2012 | 17:36Έφυγε από την ζωή ο δημοσιογράφος,συγγραφέας ,εκπαιδευτικός και ιδρυτής των εκδόσεων Κασταλία,Χαρίλαος Μηχιώτης.

Η ΔΗΜΑΡ εξέδωσε ανακοίνωση για τον θάνατό του:

Η ΔΗΜΑΡ αποχαιρετά με θλίψη τον αντιστασιακό, τον αταλάντευτο αγωνιστή της δημοκρατίας, το δημοσιογράφο, το συγγραφέα, τον εκπαιδευτικό Χαρίλαο Μηχιώτη. Για την πολιτική του δράση εκτοπίστηκε και εξορίστηκε. Ο Χαρίλαος Μηχιώτης πολέμησε στην πρώτη γραμμή ως στέλεχος του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ για την εθνική ανεξαρτησία. Αγωνίστηκε και σταθερά υπηρέτησε την ανανέωση της Αριστεράς. 
Υπήρξε ο ιδρυτής και η ψυχή των εκδόσεων «Κασταλία», έχοντας συγγράψει πολλά βιβλία. Ανέπτυξε ιδιαίτερη συνδικαλιστική δράση στον χώρο του βιβλίου, ενώ ασχολήθηκε ενεργά και με την τοπική αυτοδιοίκηση ως υποψήφιος δήμαρχος Ηλιούπολης. 
 

Ο Χαρίλαος Μηχιώτης γεννήθηκε στο Νεοχώρι Φθιώτιδας (1914). Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός μετεκπαιδευθείς στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος (μέλος της τότε Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου) και ως μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης (1941-1944).

Ηταν συγγραφέας πολλών βιβλίων, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, βραβευθείς με το Γρυπάρειο Έπαθλο Ποίησης (1976). Ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο «Κασταλία» και χρημάτισε Γεν. Γραμματέας της Πανελλήνιας Οργάνωσης Εκδοτών Βιβλιοπωλών.
Πήρε μέρος στον πόλεμο 1940-41 και στην Εθνική Αντίσταση ως στέλεχος του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ (καπετάνιος συντάγματος).
Υπέστη διωγμούς και δεινοπάθησε σε πολυετή εγκλεισμό σε στρατόπεδα εξορίστων.
Στη μεταπολίτευση ήταν υποψήφιος δήμαρχος Ηλιούπολης με την Αριστερά.
Τo 2010 ο Χαρίλαος Μηχιώτης βραβευτηκε, μεταξύ άλλων, από την  Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών με την ευκαιρία των 50 χρόνων από την ίδρυσή της.

Γ ιά όσους θέλουν να συντροφεύσουν το Χαρίλαο Θρ. Μηχιώτη στο τελευταίο του ταξίδι, η κηδεία του θα γίνει τη  Τετάρτη  στις 13:00 από τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου της Ηλιούπολης


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ