Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μογκερίνι: Η Τουρκία θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία με την ΕΕ

03.09.2016 | 16:01
 Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε σήμερα από την Μπρατισλάβα ότι η Τουρκία συμφώνησε να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω στο θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ανακοίνωσε ότι ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί το Στρασβούργο την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητήσει τι ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην προετοιμασία των ποινικών διώξεων για τους υπεύθυνους της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ο Στάινμαϊερ είπε στους δημοσιογράφους που κάλυπταν την άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στην Μπρατισλάβα ότι το Βερολίνο στάθηκε στο πλευρό της Τουρκίας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και σέβεται βαθύτατα τον τουρκικό λαό που ξεσηκώθηκε για να αποτρέψει την ανατροπή της κυβέρνησής του. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι στις ανακοινώσεις που έγιναν από τη γερμανική πλευρά μάλλον έλειπε η έκφραση συμπάθειας που θα ανέμενε η Άγκυρα.

Ο Ομέρ Τσελίκ, ο Τούρκος υπουργός που είναι αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, δήλωσε σήμερα ότι η συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών των 28 χωρών-μελών της ΕΕ στην Μπρατισλάβα κατέληξε σε μια "ισχυρή ομοφωνία" ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να εργαστούν πιο στενά μετά την κρίση στις σχέσεις τους με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου στην Τουρκία.

Ο Τσελίκ εξέφρασε ωστόσο και πάλι την έντονη απογοήτευση της Άγκυρας για την αρχική αντίδραση των Βρυξελλών στην απόπειρα πραξικοπήματος.
Πρόσθεσε όμως, μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσω διερμηνέα: "Ως αποτέλεσμα της συνάντησης, υπάρχει μια πολύ ισχυρή ομοφωνία να επικεντρωθούμε σε μια θετική ατζέντα και να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ".

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ