Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Μογκερίνι: Συνεχίζουμε τη συνεργασία με την Τουρκία, εκφράζοντας τις ανησυχίες μας

28.03.2017 | 15:18
"Θα συνεχίσουμε, τη βασισμένη σε αρχές και ολοκληρωμένη συνεργασία μας με την Τουρκία, με σκοπό να επέλθουν θετικές αλλαγές, εκφράζοντας παράλληλα τις ανησυχίες μας με ειλικρινή και εποικοδομητικό τρόπο", απαντά η Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι, σε επιστολή του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, με την οποία εξέφραζε την έντονη ανησυχία του σχετικά με την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, τις προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπενθυμίζει ότι "η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, να συμμορφώνεται με τα υψηλοτέρα πρότυπα της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών", υπογραμμίζοντας ότι "οι τουρκικές αρχές έχουν αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις για τον σκοπό αυτό".

Ως προς την πτυχή του ερωτήματος που αφορά τις προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες της τουρκικής ηγεσίας, η κ. Μογκερίνι παραπέμπει στην τελευταία ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία, στην οποία αναφέρεται ότι "πρέπει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο".

Η κ. Μογκερίνι επισημαίνει επίσης ότι "η ΕΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα τις σοβαρές ανησυχίες της και έχει καλέσει την Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσαν να θίξουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε εππίσης: Γερμανία: Κατηγορεί την Άγκυρα για «απαράδεκτη» κατασκοπεία - Νονός της τρομοκρατίας ο Ερντογάν

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ