Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μουσείο Ψυχρού Πολέμου απόρρητο ναυπηγείο των Σοβιετικών

06.12.2013 | 00:23
Ένα άκρως απόρρητο στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης εργοστάσιο επισκευών υποβρυχίων βρίσκεται στην Μπαλακλάβα, πόλη κοντά στη Σεβαστούπολη, έχει μετατραπεί σε  «Μουσείο του Ψυχρού Πολέμου» και παρουσιάστηκε  πριν από 10 χρόνια  για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό. Ο κολπίσκος, όπου βρισκόταν, είναι ένας από τους πιο προστατευόμενους και πιο οχυρωμένους στη Μαύρη Θαλασσα. Μάλιστα, από την ανοιχτή θάλασσα δεν είναι ορατό επειδή η βραχώδης ακτή κάνει εδώ μερικές στροφές.Πρόκειται για <<20.000 τετραγωνικά μέτρα μυστικών στα έγκατα της Γης>> όπως είναι και ο τίτλος σχετικού ρεπορτάζ του ραδιοσταθμού της ''Φωνής της Ρωσίας''.

Η απόφαση για την κατασκευή του εργοστασίου πάρθηκε από την τότε  σοβιετική κυβέρνηση, μετά το βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι τον Αύγουστο του 1945 από τις ΗΠΑ. 


Το σχέδιο κατασκευής οχυρωμένου υπόγειου συγκροτήματος είχε εγκριθεί προσωπικά από τον Στάλιν.
Το 2003 το εργοστάσιο έγινε, όπως προαναφέραμε,  μουσειακό συγκρότημα. Για το συγκρότημα αυτό διηγήθηκε στο Ρ/Σ «Η Φωνή της Ρωσίας» ο διευθυντής του κ. Σεργκέι Κρουγκλόφ:


<< Είναι το μοναδικό στο είδους του υπόγειο οχυρωμένο έργο υποδομής. Στη Μπαλακλάβα είχε κατασκευαστεί συγκρότημα από μερικές εγκαταστάσεις και έργα υποδομής. Υπάρχει εδώ υποθαλάσσιο κανάλι, στο οποίο μπορούσαν να σταθμεύουν ταυτόχρονα 6-7 υποβρύχια του Σχεδίου 613, σπάνια βάση επισκευής τεχνικού εξοπλισμού, η οποία εξασφάλιζε την επισκευή όλου του υποβρυχίου και πολλά άλλα.


<<Βάσεις ...μπαμπούσκες!>>

Στο συγκρότημα περιλαμβανόταν επίσης μια τεράστια δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμων και χώροι καθημερινής χρήσης. Όλα αυτά μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν επίσης και ως υπόγειο καταφύγιο σε περίπτωση ατομικής επίθεσης. Εδώ βρισκόταν επίσης και ειδικό πυρηνικό στρατιωτικό οπλοστάσιο κεφαλών για τορπίλες. Ήταν μυστική εγκατάσταση μέσα στο μυστικό συγκρότημα: η Σεβαστούπολη ήταν κλειστή πόλη. Μέσα της βρισκόταν και μια άλλη κλειστή πόλη - η Μπαλακλάβα. Μέσα στη Μπαλακλάβα βρισκόταν η μυστική εγκατάσταση 825. Μέσα στην εγκατάσταση 825 βρισκόταν ειδικό έργο υποδομής για την ύπαρξη του οποίου δεν γνώριζαν ούτε και οι εργαζόμενοι αυτού του συγκροτήματος - το οπλοστάσιο μαχητικών πυραύλων.Το σχέδιο κατασκευής οχυρωμένου υπόγειου συγκροτήματος είχε εγκριθεί προσωπικά από τον Στάλιν.Η έκταση του συγκροτήματος ανέρχεται σε 19.500 τετραγωνικά μέτρα. Σήμερα παρουσιάζουμε περίπου 40% αυτού του έργου υποδομής. Τώρα διευρύνουμε τους εκθεσιακούς χώρους, ανοίγοντας τα συνεργεία ναρκών και τορπιλών όπου προηγουμένως προετοιμάζονταν οι τορπίλες. Στα συνεργεία αυτά υπάρχει μικρή πισίνα όπου κατεβάζονταν οι τορπίλες και από τις φυσαλίδες καθορίζονταν η στεγανότητά τους. Αποκαθιστούμε τώρα όλα αυτά.


Τι διηγείται το συγκρότημα, που μετατράπηκε σε μουσείο,  στους επισκέπτες του;
<< Το αποκαλέσαμε «Μουσείο του Ψυχρού Πολέμου». Γίνεται λόγος για την περίοδο που αρχίζει με τον λόγο του Τσώρτσιλ στο Φούλτον, που έδωσε το σήμα εκκίνησης της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων και τελειώνοντας με την διάσπαση της ΕΣΣΔ. Ξέρετε, η αντίδραση σχεδόν όλων των επισκεπτών είναι περίπου η ίδια - μόνο η Σοβιετική Ένωση μπορούσε να δημιουργήσει τέτοιο συγκρότημα.


Προς την ικανοποίησή μας, το συγκρότημα αυτό δεν ήταν συνδεδεμένο ούτε με τις πολεμικές επιχειρήσεις, ούτε και με την εξόντωση ανθρώπων. Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να το χρησιμοποιούμε ως πολιτιστικό και ψυχαγωγικό κέντρο.


Στο μέλλον, σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε τρεις διαδρομές για τους επισκέπτες μας. Μια – ενημερωτική, διαρκείας μιας ώρας. Η δεύτερη θα περάσει μέσα από το κανάλι στο εσωτερικό χώρο, όπου οι επισκέπτες θα γνωριστούν με τα εκθέματά μας. Η τρίτη διαδρομή θα περάσει μέσα από το μουσείο της ιστορίας της υδραϊκής ναυτιλίας, μέσα από τα συνεργεία ναρκών και τορπιλών, τον κινηματογράφο, τις εκθέσεις «Καταδρομικές δυνάμεις» και «Ιστορία του Στόλου υποβρυχίων». Προετοιμάζουμε επίσης με τη συμμετοχή των συναδέλφων μας από άλλες ρωσικές περιοχές μια νέα έκθεση με την επωνυμία «Πυρηνική ασπίδα της ΕΣΣΔ», όπου θα παρουσιάσουμε τα εκμαγεία διαφόρων πυρηνικών όπλων, πολυάριθμες συσκευές ελέγχου και πολλά άλλα>>.
 

Διαβάστε ακόμη:

"Εδώ "χτίζονται" τα πιο ισχυρά υποβρύχια του κόσμου και είναι ρωσικά"


Τα ρωσικά υποβρύχια που ανησυχούν τις ΗΠΑ - Ποια είναι τα όπλα τους

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ