Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπαρούτι μυρίζει η ατμόσφαιρα ξανά στη Νότια Σινική Θάλασσα

06.09.2018 | 13:00
Το Πεκίνο αντέδρασε έντονα με δήλωσή του σήμερα, Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2018, χαρακτηρίζοντας προκλητική την κίνηση του πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων Albion, του Βρετανικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, να πλεύσει στις 31 Αυγούστου, κοντά σε νησιά που διεκδικεί η Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Το HMS Albion, ένα πλοίο αμφίβιων επιχειρήσων 22.000 τόνων, που μετέφερε ένα βοηθητικό σώμα πεζοναυτών, άσκησε τα δικαιώματά του ελεύθερης ναυσιπλοΐας καθώς περνούσε κοντά στα Νησιά Paracel, με το Πεκίνο να στέλνει μια φρεγάτα και δύο ελικόπτερα για να εμποδίσει την πορεία τους, ωστόσο και οι δύο πλευρές παρέμειναν ψύχραιμες.
 
Το πλοίο είχε προορισμό την πόλη Χο Τσιν Μινχ, όπου και ελλιμενίστηκε τη Δευτέρα, έπειτα από ανάπτυξή του στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με άλλες πηγές,  το Albion δεν εισήλθε στια χωρικά ύδατα της έντονα αμφισβητούμενης περιοχής, αλλά έδωσε το μήνυμα, ότι η Βρετανία δεν αναγνωρίζει τις υπερβολικές εδαφικές διεκδικήσεις στο θαλάσσιο χώρο γύρω από τις Νήσους Paracel. Δώδεκα ναυτικά μίλια είναι διεθνώς αναγνωρισμένο εδαφικό όριο.
ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι οι Νήσοι Paracels κατέχονται εξ ολοκλήρου από την Κίνα, αλλά επίσης διεκδικούνται από το Βιετνάμ και την Ταϊβάν.

To Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας σε μια δήλωση του στο πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι ότι το πλοίο είχε εισέλθει στα κινεζικά χωρικά ύδατα γύρω από τα Νησιά Paracel στις 31 Αυγούστου χωρίς άδεια και το κινεζικό ναυτικό το είχε προειδοποιήσει να φύγει.

Στη συνέχεια προσθέτει ότι οι σχετικές ενέργειες του βρετανικού πλοίου παραβιάζουν την κινεζική νομοθεσία και το σχετικό διεθνές δίκαιο και παραβιάζουν την κυριαρχία της Κίνας. Η Κίνα αντιτάσσεται σθεναρά σε αυτό και έχει καταθέσει αυστηρές παρατηρήσεις προς τη βρετανική πλευρά για να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της.

Η Κίνα προτρέπει ένθερμα τη βρετανική πλευρά να σταματήσει αμέσως αυτές τις προκλητικές ενέργειες, για να αποφευχθεί η βλάβη της ευρύτερης εικόνας των διμερών σχέσεων και της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας.

Πηγή: Reuters

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ