Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Μπλόκο" στις εκλογές συμφώνησαν στη Νέα Υόρκη Σαμαράς - Βενιζέλος

29.09.2013 | 10:33
Επιμέλεια Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Nομοθετικές ρυθμίσεις  που  ακυρώνουν κάθε προσπάθεια  θεσμικού ευτελισμού ή καταστρατήγησης, εκ μέρους των βουλευτών της Χρυσής Αυγής , των κοινοβουλευτικών διαδικασιών (παραιτήσεις για να προκληθούν αναπληρωματικές  εκλογές κλπ.) είναι έτοιμη να αναλάβει η κυβέρνηση ανέφεραν πηγές πολύ κοντά στον Πρωθυπουργό κ Σαμαρά και στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ Βενιζέλο. Αυτό προκύπτει από την συνάντηση και ιδιαίτερα σημαντική συζήτηση που είχαν οι δυο κυβερνητικοί εταίροι  στο ξενοδοχείο που διαμένει Ο πρωθυπουργός στην Νέα Υόρκη το απόγευμα του Σαββάτου( ώρα ΝΥ ) όπου  συνέπεσαν για λίγο και επιβεβαίωσαν ότι στο ζήτημα της Xρυσής Aυγής είναι προφανές ότι υπάρχει απόλυτη συμφωνία και συνεννόηση. 

Απόρριψη κάθε ιδέας περί εκλογών

Σύμφωνα με ενημέρωση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, άξονας της συμφωνίας Σαμαρά - Βενιζέλου είναι η διαφύλαξη της πολιτικής σταθερότητας και η απόλυτη απόρριψη κάθε ιδέας περί εκλογών .

Οι δύο άνδρες δεν ήταν προγραμματισμένο εξ αρχής να συμπέσουν στη Νέα Υόρκη, όπου διεξάγεται η Σύνοδος για την 68η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ωστόσο, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τις συλλήψεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής κρίθηκε αναγκαίο να συναντηθούν ώστε να υπάρξει εκατέρωθεν ενημέρωση. Αμέσως μετά την συνάντησή τους ο κ.Βενιζέλος μιλώντας στους δημοσιογράφους απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο γενικών βουλευτικών εκλογών. 

Όπως μεταδίδεται ο κ Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι διερευνώνται οι συνταγματικές δυνατότητες για να αποφευχθούν ακόμη και οι περιφερειακές εκλογές σε περίπτωση παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής λόγω της καταχρηστικής άσκησης της δυνατότητας. Ο ίδιος πάντως εξέφρασε την εκτίμηση ότι μάλλον δεν θα χρειαστεί αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν θα προχωρήσουν σε ομαδική παραίτηση.

«Οι δημοκρατίες έχουν μηχανισμούς αυτοπροστασίας» είπε ο  Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τη Δικαιοσύνη που είναι επίσης θεσμός προστασίας της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για τις εξελίξεις καθώς όπως θύμισε εδώ και πολύ καιρό επέμενε στην δραστική αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Άφησε όμως και αιχμή για τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι βλέπει αμηχανία από την πλευρά του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και το συνέδεσε με το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή ήταν από τα κόμματα που αποδοκίμαζαν το Μνημόνιο όπως  και ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμη ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που όμως θα περιλαμβάνει και διατάξεις ευρύτερα για την προστασία της Δημοκρατίας. Προς τούτο θα συναντηθεί σύντομα με τον υπουργό Δικαιοσύνης. 

Στο πλαίσιο αυτό οι ίδιες,προαναφερθείσες,  πηγές τόνιζαν ότι Σαμαράς - Βενιζέλος πέρα από την εξέλιξη των δικαστικών διαδικασιών, τις οποίες κινεί μόνη και ανεξάρτητα  η Δικαιοσύνη, συζήτησαν κι συμφώνησαν ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει όλες τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες . Αυτές  περιλαμβάνουν,πρόσθεταν,  την κατάθεση του λεγόμενου αντιρατσιστικού νόμου, ο οποίος θα είναι ένας ολοκληρωμένος νόμος για την προστασία της δημοκρατίας και της κοινωνικής ειρήνης και ασφάλειας,αλλά και τις προαναφερθείσες πρωτοβουλίες,.
<<Η δημοκρατία έχει θεσμούς αυτοπροστασίας με κορυφαία τη δικαιοσύνη>> είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Βενιζέλος, αναχωρώντας για το αεροδρόμιο.

Για το τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν για να ακυρώνουν ενδεχόμενες προσπάθειες  θεσμικού ευτελισμού ή καταστρατήγησης, εκ μέρους των βουλευτών της Χρυσής Αυγής , των κοινοβουλευτικών διαδικασιών με παραιτήσεις για να προκληθούν αναπληρωματικές  εκλογές κλπ. δεν ΄χει γίνει γνωστό μέχρι αυτή την ώρα. Να θυμίσουμε πάντως ότι έχει υπάρξει ήδη επικοινωνία του κ Βενιζέλου με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ Αθανασίου - κίνηση που ενδεχομένως να σχετίζεται και με το θέμα αυτό,ενω ήδη ανακοινώθηκε και άλλη. Πάντως ο κ Βενιζέλος σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Ρόυτερς είχα απαντήσει πολιτικά στην ''απειλη'' της ΧΑ για παραιτήσεις λέγοντας ότι δεν είναι απειλή αλλά ευκαιρία να χάσει η ΧΑ όλες τις έδρες της.

Για ΕΑΣ ΕΛΒΟ ΛΑΡΚΟ
Οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος συζήτησαν επίσης για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα (ΕΑΣ ΕΛΒΟ ΛΑΡΚΟ, κινητικότητα κοκ). Η στάση της κυβέρνηση είναι απολύτως σταθερή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε  ο κ. Βενιζέλος :  Όχι σε νέα δημοσιονομικά μέτρα, ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο ανάπτυξη και απασχόληση.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών  ενημέρωσε επίσης  τον  Πρωθυπουργό για τις σημαντικότερες από τις επαφές του στο πλαίσιο της ΓΣ του ΟΗΕ και ιδίως για το κυπριακό και το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ, ζητήματα για τα οποία οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό,όπως επισημάνθηκε από την πλευρα του ΠΑΣΟΚ.
 
Διαβάστε ακόμη:

Υποπροϊόν της κρίσης η Χρυσή Αυγή

Χρυσή Αυγή: το κόμμα μιλίτσια το κόμμα "πολιτοφυλακή"


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ