Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μυστικό κέντρο κράτησης της CIA στην Πολωνία

11.12.2014 | 10:06
Ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι είχε επιτρέψει στη CIA να λειτουργήσει ένα μυστικό κέντρο κράτησης και ανακρίσεων στη χώρα του, αλλά αρνήθηκε ότι γνώριζε ο,τιδήποτε για τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν τα πρόσωπα τα οποία κρατούνταν εκεί.

Ο Κβασνιέφσκι, πρόεδρος της Πολωνίας για μια δεκαετία (1995-2005) και πιστός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ξέσπασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και παραδέχτηκε ότι είχε συμφωνήσει με τη CIA να χρησιμοποιήσουν οι κατάσκοποί της μια μυστική τοποθεσία, με την κωδική ονομασία «Quartz», κοντά στο χωριό Στάρε Κεζκούτου σε ένα δάσος στο βορειοανατολικό τμήμα της Πολωνίας. Ερωτηθείς αν γνώριζε τι συνέβαινε εκεί, απάντησε: «Σχετικά με το τι έκανε η CIA; Όχι! Μέσα στο κέντρο, όχι».

Η έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη δεν κατονομάζει καμιά από τις χώρες όπου πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας βασάνιζαν κρατουμένους με μεθόδους όπως οι εικονικές εκτελέσεις, η στέρηση του ύπνου και η αποστέρηση των αισθήσεων, οι εικονικοί πνιγμοί και άλλες. Παρότι όμως η έκθεση δεν αναφέρει ονομαστικά τις χώρες που οι πράκτορες της CIA έκαναν βασανιστήρια, εντούτοις περιέχει πληροφορίες οι οποίες διασταυρώθηκαν με διάφορα δημόσια έγγραφα, όπως στοιχεία πτήσεων, και κατέστη σαφές ότι μια από τις χώρες όπου βρίσκονταν κέντρα κράτησης της CIA ήταν και η Πολωνία.

Στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε μαζί με τον τότε πρωθυπουργό της Πολωνίας Λέσεκ Μίλερ, ο πρώην πρόεδρος Κβασνιέφσκι δήλωσε ότι η χώρα του είχε ζητήσει από την αμερικανική κυβέρνηση να υπογράψει ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο οι πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας έπρεπε να μεταχειρίζονται τους κρατούμενους στη μυστική τοποθεσία της CIA σύμφωνα με την πολωνική νομοθεσία και τους ανθρωπιστικούς κανόνες.

«Το μνημόνιο δεν υπεγράφη από την αμερικανική πλευρά», δήλωσε ο Κβασνιέφσκι. Ανέφερε επίσης ότι η απόλυτη μυστικότητα στις ενέργειες της CIA στον συγκεκριμένο χώρο προκάλεσε ανησυχία στους Πολωνούς αξιωματούχους, προτρέποντας τον ίδιο να ζητήσει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να κλείσει το κέντρο κράτησης στα τέλη του 2003. Σύμφωνα πάντως με την έκθεση της Γερουσίας, η CIA κατέβαλε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να της παραχωρηθεί η μυστική τοποθεσία όπου εγκατέστησε το κέντρο κράτησης.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου ο Κβασνιέφσκι δήλωσε ότι η απόφαση των αμερικανικών αρχών να επιτρέψουν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Γερουσίας παραβίασε την εμπιστοσύνη της Βαρσοβίας, αφού η Πολωνία πίστευε ότι οι λεπτομέρειες της συνεργασίας της με τη CIA θα παρέμεναν απόρρητες.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης της αμερικανικής Γερουσίας εκθέτει συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών και δυνητικά θα μπορούσε να έχει νομικές συνέπειες για τις κυβερνήσεις και τους αξιωματούχους που εμπλέκονται. Ήδη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει αποφανθεί ότι διαπράχθηκαν πράγματι παραβιάσεις στην Πολωνία και διέταξε την πολωνική κυβέρνηση να δώσει αποζημιώσεις στους κρατούμενους.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ