Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μυτιλήνη: Εμπόλεμη ζώνη η κεντρική πλατεία και η προκυμαία του νησιού

23.04.2018 | 02:22
Σε εμπόλεμη ζώνη μετατράπηκε η κεντρική πλατεία της Μυτιλήνης(σ.σ. Σαπφούς) και η προκυμαία του νησιού από τα εκτεταμένα επεισόδια και τις σφοδρές συγκρούσεις που προκλήθηκαν το βράδυ της Κυριακής και διήρκησαν έως και μετά τα μεσάνυχτα. 

Φωτιές εκδηλώθηκαν σε όλο το μήκος της προκυμαίας της Μυτιλήνης, καθώς αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν επιτιθέμενες ομάδες ακροδεξιών με τη χρήση χημικών. Οι τελευταίοι αντεπιτέθηκαν με κάδους απορριμμάτων στους οποίους είχαν βάλει φωτιά.Πρόσφυγες και μετανάστες παρέμεναν στον χώρο της πλατείας.

Οι μάχες στήθος με στήθος στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης ξεκίνησαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, νωρίς το βράδυ ανάμεσα σε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και οργανωμένες ομάδες ακροδεξιών, που προσπάθησαν να απομακρύνουν από την πλατεία τους συγκεντρωμένους μετανάστες και πρόσφυγες.

Μετά την επέμβαση της αστυνομίας, που κάνει χρήση χημικών, απωθήθηκαν οι ομάδες των ακροδεξιών, οι οποίες όμως ανασυντάσσονται στους γύρω δρόμους και αντεπιτίθενται. 

Σκηνές που δεν έχει ξαναζήσει η πόλη τα τελευταία χρόνια εξελίσσονται στη Μυτιλήνη. Μεγάλη ομάδα πολιτών με κυρίαρχα στελέχη του ακροδεξιού χώρου και οργανωμένους οπαδούς ποδοσφαιρικής ομάδας επιτίθενται σε ομάδα προσφύγων, κυρίως από το Αφγανιστάν που για πέμπτη μέρα έχει καταλάβει την πλατεία Σαπφούς.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που πλέον είναι στην πλατεία περισσότεροι από τις άλλες μέρες, αφού σε ενίσχυση των όσων βρισκόταν εκεί κατέβηκαν και άλλοι από τον καταυλισμό της Μόριας, σχημάτισαν τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένου να αμυνθούν, ενώ έβαλαν στο κέντρο τους γυναίκες και παιδιά που συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας παρατάχθηκαν μεταξύ των πολιτών και των προσφύγων και μεταναστών, ενώ μια ακόμα διμοιρία των ΜΑΤ περικύκλωσε τους μετανάστες. Σε ενίσχυση των τελευταίων έσπευσαν και πολίτες του αριστερού και του αντεξουσιαστικού χώρου καθώς και ομάδα αλληλέγγυων.

Οι επιτιθέμενοι πολίτες πέταξαν μπουκάλια νερό προς τη μεριά των προσφύγων και κατά διαστήματα επιχειρούν να διασπάσουν τις αστυνομικές δυνάμεις και να φτάσουν στους πρόσφυγες. Μάλιστα για να αντιμετωπιστούν κάποια στιγμή χρησιμοποιήθηκαν και χημικά. Σημειώνεται ότι κάποια στιγμή από μεριάς των συγκεντρωμένων πολιτών πετάχτηκε προς τους πρόσφυγες και μια ναυτική φωτοβολίδα, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει τραυματισμούς ή φωτιά, αφού ένας πρόσφυγας με ψυχραιμία την άρπαξε και την πέταξε στη θάλασσα.

Οι συγκεντρωμένοι πολίτες απαιτούν την άμεση εκκένωση της πλατείας, ενώ οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αρνούνται να αποχωρήσουν αν δεν δικαιωθούν τα αιτήματά τους, που έχουν να κάνουν με την εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει και τον απεγκλωβισμό τους από το νησί.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι όλα ξεκίνησαν περίπου στις 8 το βράδυ αμέσως μετά την καθιερωμένη από στρατιωτικό άγημα υποστολή της σημαίας σε παρακείμενο στην πλατείας Σαπφούς χώρο. Εκεί είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πολιτών ως ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές Έλληνες στρατιωτικούς. Αμέσως μετά το τέλος της τελετής η μεγάλη πλειοψηφία των συγκεντρωμένων αποχώρησε και περίπου 200 άτομα κινήθηκαν προς την πλατεία προκειμένου να απαιτήσουν την εκκένωση της από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Στην πλατεία Σαπφούς έσπευσε και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Δείτε βίντεο από τα επεισόδια


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, www.lesvospost.com

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ