Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Να τα βρούμε" με τους Τούρκους για τις παραβιάσεις μας...συμβούλευσε ο Κέρι

04.12.2015 | 18:39
“Να τα βρούμε” με τους Τούρκους για τις παραβιάσεις μας είπε επι της ουσίας ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι. Δεν μας εξήγησε τι έχουμε να …βρούμε,βέβεαια.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ απέφυγε να πάρει θέση, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.
Όπως ήταν αναμενόμενο και λογικό ρωτήθηκε για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και για το αν ο ΗΠΑ έχουν δυο μέτρα και σταθμά για τις παραβιάσεις. Ο κ. Κέρι πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα απαντώντας:

“Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν διπλωματικούς διαύλους για να διευθετούν θέματα του Αιγαίου και δεν πρόκειται να αλλάξω εγώ αυτούς τους διαύλους εδώ σήμερα”.

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, είπε πως η Ελλάδα τάσσεται πάντα υπέρ της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και πρόσθεσε:
“Νομίζουμε ότι τα τελευταία γεγονότα στα σύνορα της ανατολικής Τουρκίας επιβεβαιώνουν την ανάγκη να διδαχθούμε με προσοχή από τη σχέση ανάμεσα σε εθνική κυριαρχία, εθνικά δικαιώματα και παραβιάσεις. Νομίζω και ελπίζω ότι και η τουρκική ηγεσία κάνει σκέψεις πάνω σε αυτό”.
Στο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ ο Τζον Κέρι τόνισε τη πολυετή φιλία και συμμαχία των δύο κρατών και εξήρε τη στάση της χώρας μας έναντι του προσφυγικού ζητήματος, λέγοντας πως η Ελλάδας κάτω από αντίξοες συνθήκες έχει ανοίξει τις πόρτες της στους πρόσφυγες.
“Μπορείτε να υπολογίζετε στη βοήθεια των ΗΠΑ”, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, δηλώνοντας ταυτόχρονα πεπεισμένος πως η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων ώστε η Ελλάδα να γίνει ξανά ανταγωνιστική, να προσελκύσει επενδύσεις και να βγει στις αγορές.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει “τη συνδρομή των ΗΠΑ όσο αφορά στην πρόσφατη οικονομική κρίση και εκτιμά το ανοιχτό πνεύμα των ΗΠΑ όσο αφορά στη διαχείριση του χρέους”.
Σημείωσε τη γεωγραφική σπουδαιότητα της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας μέσα σε ένα τρίγωνο αστάθειας και εξέφρασε την διάθεση της ελληνικής πλευράς να υποστηρίξει διαβουλεύσεις ακόμα και να παίξει τον ρόλο του “διαιτητή” μεταξύ αντιμαχόμενων πλευρών.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Κοτζιάς είπε:
“Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες των συνομιλιών γύρω από το Κυπριακό που διεξάγονται κάτω από τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του ΟΗΕ. Έχουμε τονίσει με όλους τους τρόπους ότι στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να υπάρχει κράτος – μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ που να υπόκειται σε καθεστώτα αναχρονιστικά όπως αυτό των εγγυήσεων και της παρουσίας ξένων στρατευμάτων”. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ