Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

NATO: Θα δημιουργηθεί μια νέα δύναμη εξαιρετικά ταχείας αντίδρασης

05.09.2014 | 17:21
πηγή φωτογραφίας: ΝΑΤΟ/ Liepke Plancke, AVDD, RNLAF

Η Σύνοδος Κορυφής ενέκρινε το σχέδιο για τη δημιουργία μιας δύναμης εξαιρετικά ταχείας αντίδρασης. Θα πρόκειται «για μια δύναμη πολύ υψηλής ετοιμότητας, ικανή να αναπτυχθεί μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα» και να «αντιδρά σε κρίσεις», υπογράμμισε ο  Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Άντερς Φο Ράσμουσεν. Η επιχειρησιακή ετοιμότητα κρούσης της νέας ομάδας θα είναι οι δυο μέρες από τις πέντε που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Ακόμη, οι ηγέτες των κρατών μελών του NATO ενέκριναν ένα σχέδιο για την αύξηση των αμυντικών δαπανών της Συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη, ώστε να προεγκατασταθούν εξοπλισμός και εφόδια για τη δύναμη ταχείας αντίδρασης 3.000-5.000 ανδρών στα κράτη-μέλη του Συμφώνου στην περιοχή. Στόχος είναι να καθησυχαστούν χώρες που ανήκαν άλλοτε στο σοβιετικό συνασπισμό, όπως η Πολωνία και ιδίως οι χώρες της Βαλτικής—η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία. Τα κράτη μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου τα οποία τηρούν ήδη σήμερα το ποσοστό-στόχο όσον αφορά τις αμυντικές τους δαπάνες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Βρετανία, θα επιδιώξουν να το διατηρήσουν σε αυτό το επίπεδο, ανέφεραν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων των χωρών μελών του NATO στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στο Νιούπορτ της Ουαλίας. «Οι σύμμαχοι των οποίων το σημερινό ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανάται για την άμυνα είναι κατώτερο αυτού του επιπέδου θα σταματήσουν κάθε μείωση στις αμυντικές δαπάνες· θα επιδιώξουν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες σε πραγματικούς όρους ενόσω το ΑΕΠ τους αναπτύσσεται», με το στόχο να είναι «να κινηθούν προς την κατεύθυνση του ορίου του 2% μέσα σε μια δεκαετία», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής.

Οι ΗΠΑ πίεζαν έντονα τα κράτη-συμμάχους τους να αναστρέψουν τη μεγάλη μείωση των στρατιωτικών τους δαπανών που καταγραφόταν μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2008.

Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών του NATO συμφωνούν να «διατηρηθεί μια συνεχής παρουσία στο ανατολικό» τμήμα της συμμαχίας, δήλωσε σήμερα ο Ράσμουσεν. Το Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης (Readiness Action Plan, RAP) της συμμαχίας στέλνει το σαφές μήνυμα πως «το NATO προστατεύει όλους τους συμμάχους ανά πάσα στιγμή».

Επιπλέον ο Γενικός Γραμματέας του NATO ανέφερε πως συμφωνήθηκε ότι εάν υπάρξει μια ευρείας κλίμακας επίθεση στις ψηφιακές υποδομές ενός κράτους-μέλους της συμμαχίας, αυτό θα θεωρηθεί επίσης μια επίθεση εναντίον ολόκληρης της συμμαχίας και πιθανόν θα αντιμετωπιστεί με στρατιωτικά μέσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμφωνία εκεχειρίας στην Ουκρανία!


NATO 2014: Τι συμφωνήθηκε σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας

Σταυρίδης:"Να αγοράσει το ΝΑΤΟ τα ρώσικα Μιστράλ" 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ