Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

ΝΑΤΟ: Ολοκληρώθηκε η άσκηση "CYBER COALITION 2014"

20.11.2014 | 12:57
Από την 18 έως την 20 Νοεμβρίου 2014 διεξήχθη η Άσκηση Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ, με την ονομασία «CYBER COALITION 14», η οποία διεξάγεται σε ετήσια βάση από το 2008.

Σκοπός της άσκησης ήταν η εξάσκηση στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, στις τεχνικές διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα (στρατηγικό-επιχειρησιακό-τακτικό), η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των Κρατών-Μελών του ΝΑΤΟ σε θέματα Κυβερνοάμυνας καθώς και η αντιμετώπιση νεοεμφανισθέντων (αναφορικά με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας) απειλών.

Σε εθνικό επίπεδο, στην άσκηση συμμετείχε η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας (ΔΙΚΥΒ) του ΓΕΕΘΑ, επιτελείς των Διευθύνσεων Πληροφορικής των Γενικών Επιτελείων καθώς και λοιποί δημόσιοι (ΕΥΠ, Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος), ιδιωτικοί και ακαδημαϊκοί φορείς από τις έδρες τους, μέσω συστήματος μεταφοράς εικόνας σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, η «CYBER COALITION 14» ήταν η μεγαλύτερη πολυεθνική άσκηση κυβερνοάμυνας που έχει ποτέ διεξαχθεί. Η άσκηση περιελάμβανε πάνω από 400 εμπειρογνώμονες από δεκάδες τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Συμμαχία και κράτη-εταίρους. Για πρώτη φορά, οι εκπρόσωποι από τον ακαδημαϊκό χώρο και τη βιομηχανία είχαν προσκληθεί ως παρατηρητές.

Ο στόχος της άσκησης είναι να δοκιμάσει την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με περιστατικά επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Κατά τη διάρκεια της άσκησης δοκιμάστηκε επίσης η ικανότητα των συμμετεχόντων εθνών να συντονίσουν μια κοινή αμυντική ασπίδα ενάντια σε μια σειρά από στοχευμένα συμβάντα στον κυβερνοχώρο που αφορούν τη Βορειατλαντική Συμμαχία. Σύμφωνα δε με τον κ. Σορίν Ντουκάρου, NATO Assistant Secretary General for Emerging Security Challenges: «Η απειλή στον κυβερνοχώρο δεν είναι απλώς μια δυνητική απειλή, είναι καθημερινή πραγματικότητα», Ο κ. Ντουκάρου σημείωσε πως: "Οι συγκρούσεις μπορεί να είναι εικονικές, αλλά με συνέπειες που είναι πραγματικές και καταστροφικές".

Άλλωστε μετά την Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας, αποφασίστηκε από τους ηγέτες των κρατών μελών της Συμμαχίας πως η Κυβερνοάμυνα θα επιβάλλεται να βρεθεί στο επίκεντρο της στρατηγικής αμυντικής πολιτικής του ΝΑΤΟ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΑΤΟ
Πηγή Φωτογραφίας: NCIRC NATO 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ