Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

ΝΑΤΟ: Ενίσχυση της Νότιας Πτέρυγας ζήτησε ο Α/ΓΕΕΘΑ

18.01.2017 | 16:11
Την ανάγκη ενίσχυσης της συμμαχικής δομής διοικήσεως στην νότια πτέρυγά του ΝΑΤΟ επεσήμανε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ κατά τη διάρκεια της 176η Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ (Military Committee in Chief of Staff Session– MC/CS), στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα Ναύαρχος Αποστολάκης κατά τις τοποθετήσεις προς τους νατοϊκούς ομολόγους του επισήμανε:

•Την απαίτηση ανταπόκρισης της δομής διοίκησης της συμμαχίας στο δυναμικά εξελισσόμενο επιχειρησιακό περιβάλλον, καθώς η δομή διοίκησης αποτελεί το θεμέλιο της συνοχής του ΝΑΤΟ.
•Την ανάγκη ενίσχυσης, ειδικότερα, της συμμαχικής δομής διοικήσεως στην νότια πτέρυγά της, με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητάς της, καθώς διαθέτει το πλεονέκτημα δημιουργίας αυξημένων κινήτρων σε χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν τις αυτές προκλήσεις ασφαλείας και κατά συνέπεια παρέχει την δυνατότητα συμπληρωματικότητας δράσεων και ειδικών συνεργασιών.
Επιπλέον, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ χαιρέτισε την συνεργασία του ΝΑΤΟ με τις χώρες του «Μεσογειακού Διαλόγου», επισημαίνοντας ότι παρέχει την δυνατότητα ανάπτυξης συνεργειών και ενιαίων δράσεων στην αντιμετώπιση κοινών απειλών.Σημειώνεται ότι τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε από 17 έως 18 Ιανουαρίου 2017 αφορούσαν:

•Στην προετοιμασία των προσεχών συνόδων του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο ΥΠΑΜ και κορυφής.
•Στην εξέταση του ευρύτερου περιβάλλοντος ασφαλείας της συμμαχίας.
•Στην προαγωγή της διαλειτουργικότητας του ΝΑΤΟ.
•Στην εξέλιξη της επιχείρησης «RESOLUTE SUPPORT».
•Στην εξέταση της περιοχικής συμμαχικής συνεργασίας με τις χώρες-μέλη του «Μεσογειακού Διαλόγου» (Mediterranean Dialogue) καθώς και στην προοπτική της αμφίπλευρης στρατιωτικής συνεργασίας που θα πρέπει να αναπτυχθεί.
•Στην ανάλυση του περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ουκρανία και στην Γεωργία.

Σημαντικές ήταν και οι επαφές που είχε ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ στο περιθώριο της συνόδου με ομολόγους του από άλλες συμμαχικές χώρες καθώς και με τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (Supreme Allied Command Europe-SACEUR), Στρατηγό Curtis Scaparrotti, τον Ανώτατο Διοικητή Μετασχηματισμού της Συμμαχίας (Supreme Allied Command Transformation-SACT), Στρατηγό Denis Mercier, και τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής (Chairman of the Military Committee-CMC), Genaral Petr Pavel.

Επίσης ο Ναύαρχος Αποστολάκης συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο (ΜΑΒΑΣ), Πληρεξούσιο Υπουργό Α’ κ. Λαμπρίδη Σπύρο,

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ