Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

ΝΑΤΟ για υπόθεση Σκριπάλ: Η επίθεση είναι σαφής παραβίαση των διεθνών κανόνων

15.03.2018 | 19:30
«Σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών» χαρακτηρίζουν οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ την επίθεση στο Σάλσμπερι και παράλληλα καλούν τη Ρωσία να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, για την ετήσια έκθεση απολογισμου της Συμμαχίας το 2017.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά, από τη σύσταση του ΝΑΤΟ, που γίνεται επίθεση σε χώρα της Συμμαχίας με χρήση νευροτοξικού παράγοντα. «Πρόκειται για την πιο τοξική ουσία που έχει ποτέ αναπτυχθεί», ανέφερε και επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει τη χρήση των χημικών όπλων ως "απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια".

"Η Ρωσία είναι ο γείτονάς μας και η απόφαση να μπει σε μια αντιπαράθεση θα είναι δική της", προειδοποίησε στη συνέχεια ο Γ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν θέλουμε να έλθουμε σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, διότι είναι ακριβό, επικίνδυνο και προς το συμφέρον κανενός".

Συνεχίζοντας ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η επίθεση στο Σάλσμπερι, είναι "ένα απερίσκεπτο μοτίβο της ρωσικής συμπεριφοράς εδώ και πολλά χρόνια". Αυτή η συμπεριφορά, είπε, περιλαμβάνει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και τη στρατιωτική υποστήριξη στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Περιλαμβάνει, επίσης, τη στρατιωτική παρουσία στη Μολδαβία και τη Γεωργία ενάντια στη βούληση αυτών των χωρών, αλλά και παρεμβάσεις στο Μαυροβούνιο και αλλού στα Δυτικά Βαλκάνια. Προσπάθειες ανατροπής των δημοκρατικών εκλογών και θεσμών και στρατιωτική συσσώρευση από τη Βόρεια Ευρώπη προς τη Μέση Ανατολή.

Καταλήγοντας, ο Γ. Στόλτενμπεργκ εξήγησε ότι η προσέγγιση του ΝΑΤΟ στη Ρωσία «παραμένει σταθερή, αμυντική και αναλογική» και ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει να επιδιώκει ουσιαστικό διάλογο με τη Ρωσία, ο οποίος αν και είναι "δύσκολος" ήταν πάντα "ζωτικής σημασίας". Ανέφερε, τέλος, το ΝΑΤΟ εργάζεται για μια Σύνοδο με τη Ρωσία εντός του 2018 και πρόσθεσε ότι θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον τη Δευτέρα 19 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ