Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

ΝΑΤΟ: Η Δύση να είναι έτοιμη για μακρά αντιπαράθεση με τη Ρωσία

03.02.2015 | 14:49
Η Δύση πρέπει να είναι έτοιμη για μια μακρά αντιπαράθεση με τη Ρωσία εξαιτίας της Ουκρανίας καθώς δεν θα επανέλθει σύντομα η ομαλή περίοδος όπως συνέβη μετά τον πόλεμο στη Γεωργία το 2008, δήλωσε σήμερα ο δεύτερος τη τάξει πολιτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Βέρσμπαου.

«Η στρατηγική μας θα πρέπει να διέπεται από υπομονή και συνέπεια. Η Ρωσία περιμένει από εμάς να φτάσουμε έως τις κυρώσεις και να συνεχίσει να κάνει με τον συνηθισμένο τρόπο τις δουλειές της χωρίς να αλλάζει συμπεριφορά», δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σε διάσκεψη για την εξωτερική πολιτική στο Όσλο. «Αυτό είναι βασικά που κάναμε μετά τον πόλεμο στη Γεωργία το 2008. Αλλά αυτή τη φορά πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό» είπε ο Βέρσμπαου, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα.

«Αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι η Μόσχα να αλλάξει τη συμπεριφορά της... και να επιστρέψει στο πνεύμα της συνεργασίας... Αυτό μπορεί να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, και θα χρειαστεί στρατηγική υπομονή, αλλά δεν νομίζω ότι έχουμε οποιαδήποτε εναλλακτική λύση» είπε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ο Αλεξάντερ Βέρσμπαου είπε επίσης ότι η Ρωσία μετά την επιστροφή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην προεδρία το 2012 εμφανίζεται αποφασισμένη να απαγκιστρωθεί από την Ευρώπη, για να εδραιωθεί στη γειτονιά της και να επιδιώξει να οικοδομήσει εναλλακτικές συμμαχίες.

Η Ρωσία και η Γεωργία βρέθηκαν σε εμπόλεμη κατάσταση το 2008 για τις διαφιλονικούμενες περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Ο πόλεμος είχε προκαλέσει σοβαρή κρίση στις σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης, χωρίς όμως να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Μόσχας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να αποκαθιστούν έπειτα από λίγο καιρό τις σχέσεις τους με τη Μόσχα. Μόλις τρεις μήνες μετά το πόλεμο η ΕΕ επανέλαβε τις συνομιλίες με τη Ρωσία σχετικά με ένα σύμφωνο εταιρικής σχέσης και επτά μήνες μετά τον πόλεμο το ΝΑΤΟ επανέλαβε τους επίσημες επαφές του με τη Μόσχα.

Την προηγούμενη βδομάδα ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σε μήνυμα του στο Twitter ως προς την ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ δήλωσε οτι " Όλα βρίσκονται στην θέση τους για την αναγκαία μετάβαση της Γεωργίας απο εταίρο, σε μέλος της Συμμαχίας. Με τις κατάλληλες πολιτικές δεσμεύσεις, ειμαι σίγουρος οτι θα γίνει".


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ