Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

NATO: Η φρεγάτα BONN στο Αιγαίο - Τι λέει ο γερμανός Διοικητής - ΦΩΤΟ

09.03.2016 | 11:26
 
Ξεκίνησαν οι περιπολίες του ΝΑΤΟ κατά μήκος των τουρκικών παραλίων για τον έλεγχο και την διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι διακινητές προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα. Ο τακτικός διοικητής της ναυαρχίδας της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου (SNMG2), υποναυάρχος Γεργκ Κλάιν υπογράμμισε την σημασία παροχής πληροφοριών τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική ακτοφυλακή,για την αντιμετώπση των δικτύων παράνομης εμπορίας ανθρώπων, σύμφωνα με ανακοίνωση της MARCOM. 

Η «Fgs-Βonn» περιπολεί από χθες βορειοανατολικά της Λέσβου στα ύδατα της Τουρκίας, στηριζόμενη κυρίως στα στοιχεία που έδωσε το ΓΕΕΘΑ, το ΓΕΝ και το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή σχετικά με τις κινήσεις των διακινητών προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά, στον υποναυάρχο Γ. Κλάιν και στο διευθυντή του Επιτελείου του νατοϊκού Στρατηγείου (Maritime Command) στο Νόρθγουντ της Μεγάλης Βρετανίας - στο οποίο υπάγεται η SNMG2- Ιταλό υποναύαρχο Τζόρτζιο Λάτσιο, κατά την πρόσφατη επίσκεψη τους στην Αθήνα. Όπως έγινε γνωστό για τα άλλα πλοία της αρμάδας του ΝΑΤΟ, η τουρκική φρεγάτα «TCG-Barbaros» (F-244) βρίσκεται μεταξύ Κω και Αστυπάλαιας, η ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς» κάτω από τον Άγιο Ευστράτιο και το βρετανικό δεξαμενόπλοιο «Mount1 Bay» στο κεντρικό Αιγαίο μεταξύ Άνδρου και Χίου, αναμένοντας τις διαταγές του τακτικού διοικητή.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της MARCOM o υποναυάρχος Γ. Κλάιν δήλωσε οτι "Είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε τις τοπικές αρχές με τους αισθητήρες συλλογής πληροφοριών μας, ενισχύοντας τις δυνατότητές τους. Είναι απολύτως απαραίτητο να παρέχουμε κρίσιμες πληροφορίες στην τουρκική και των ελληνική ακτοφυλακή και στην FRONTEX για να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν τα δίκτυα παράνομης εμπορίας ανθρώπων", είπε.

Ο Γερμανός υποναύαρχος τόνισε οτι "Αυτη η πρώτη περιπολία έχει δείξει ότι εμείς, ως μια καλά εκπαιδευμένη δύναμη του ΝΑΤΟ είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε το έργο μας σε αυτόν τον τομέα. Όλες οι μονάδες, καθώς και το πολυεθνικό προσωπικό μου είναι καλά προετοιμασμένοι για να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της αποστολής, η οποία είναι η αντιμετώπιση της παράνομης εμπορίας ανθρώπων και της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο”.

Σημειώνεται ότι στην αποστολή του ΝΑΤΟ πρόκειται να ενταχθούν ορισμένα ακόμη βρετανικά πλοία, μια γαλλική φρεγάτα, καθώς και να επιστρέψουν το καναδικό και το ιταλικό πλοίο που βρίσκονται στην Ιταλία.

Η ναυαρχίδα της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου (SNMG2), γερμανική φρεγάτα «Fgs-Βonn», στην οποία επιβαίνει ο τακτικός διοικητής της υποναυάρχος Γεργκ Κλάιν, πήρε διπλωματική άδεια από την Άγκυρα να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, την ώρα που στις Βρυξέλλες ήταν ακόμη σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Την ίδια ημέρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό και τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ