Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

ΝΑΤΟ: Η κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ουκρανία ενάντια στην συμφωνία του Μίνσκ

13.02.2015 | 10:56
O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Μινσκ με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, ωστόσο επισήμανε ότι η κλιμάκωση των μαχών αντιβαίνει στο πνεύμα αυτής της συμφωνίας.
"Η συμφωνία στο Μινσκ είναι ένα καλοδεχούμενο βήμα προς αυτό που ελπίζω ότι θα είναι μια διαρκής και ειρηνική συμφωνία στη σύρραξη στην Ουκρανία (που θα συμβάλλει) στην αποκατάσταση της (εθνικής) κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας" είπε ο Στόλτενμπεργκ, όπως μετέδωσε το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB.

"Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι αυτή η συμφωνία να εφαρμοστεί στο πεδίο χωρίς καμία καθυστέρηση".

"Η κλιμάκωση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία αντίκειται στο πνεύμα των όσων συμφωνήθηκαν στο Μινσκ. Η Ρωσία πρέπει να τερματίσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές και πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς από την ανατολική Ουκρανία" τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπογράφηκε στο Μινσκ, ενώ απηύθυνε έκκληση για μία «πραγματική και διαρκή κατάπαυση του πυρός».

Ο Μπαν Γκι Μουν εξήρε τους διαπραγματευτές για την «επιμονή» που επέδειξαν και "ευχήθηκε οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο Μινσκ να τηρηθούν".

Οι ίδιος ζήτησε από τους πρωταγωνιστές να "διασφαλίσουν ότι μία πραγματική και διαρκής κατάπαυση του πυρός θα εφαρμοστεί την 15η Φεβρουαρίου όπως συμφωνήθηκε, που θα ανοίξει το δρόμο για μία ευρύτερη πολιτική διευθέτηση η οποία θα βασίζεται στις συμφωνίες του Μινσκ" του Σεπτεμβρίου του 2014. "Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν με κάθε τρόπο που κρίνεται χρήσιμος" προσέθεσε ο ίδιος.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ