OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ καλεί Βιέννη – Άγκυρα να τερματίσουν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση

18/03/2017 - 00:00
Share on FacebookShare on Twitter

 Να τερματίσουν την μεταξύ τους αντιπαράθεση σε σχέση με την συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Αυστρία, κάλεσε σήμερα την Βιέννη και την Άγκυρα, ο γενικός γραμματέας του Βορειατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Αυστρία μπλοκάρει εδώ και μήνες η Τουρκία, εξαιτίας της αρνητικής αυστριακής στάσης στις τουρκικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαική Ένωση. Σύμφωνα με αποψινή είδηση της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Κοπεγχάγη, ο κ. Στόλτενμπεργκ, φέρεται να έκανε λόγο για μία δυσάρεστη κατάσταση, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν ορισμένα προγράμματα συνεργασίας.

Η εκπρόσωπος της τουρκικής αντιπροσωπείας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, Φατμά Πασάογλου, δήλωσε πως το μπλοκάρισμα των ΝΑΤΟϊκών προγραμμάτων συνεργασίας από την Τουρκία, αφορά μόνον την Αυστρία, σημειώνοντας πως υπήρξαν κάποιες εντάσεις με την Αυστρία που οδήγησαν στο μπλοκάρισμα, το οποίο, όπως είπε, κατευθύνεται μόνον εναντίον αυτής της χώρας και όχι εναντίον άλλων εταίρων.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, εμφανίστηκε νωρίτερα «μη εντυπωσιασμένος» από την στάση της Άγκυρας, επισημαίνοντας πως η Αυστρία θα συνεχίσει τη συμμετοχή της στις αποστολές στα Δυτικά Βαλκάνια και πως το πρόβλημα με το μπλοκάρισμα θα πρέπει να λυθεί σε διπλωματικό επίπεδο, παραπέμποντας την υπόθεση, εμμέσως πλην σαφώς, στον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος έχει ανεβάσει τελευταία ιδιαίτερα υψηλά τους τόνους με την Άγκυρα.
Ο πρέσβης της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ, Γιούργκεν Μάιντλ, επιβεβαίωσε σήμερα σε δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ότι αυτή τη στιγμή μπλοκάρονται κάποιες δραστηριότητες, αλλά καταβάλλονται προσπάθειες για να βρεθεί γρήγορα μια λύση αυτής της υπόθεσης, η οποία, όπως σημείωσε, αφορά και άλλους συνεταίρους και η οποία μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα.

Κύκλοι στη Βιέννη αναφέρουν πως η τουρκική πολιτική αποκλεισμού απέναντι σε χώρες που συμπράττουν με το ΝΑΤΟ, είχε αρχίσει ήδη τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο, όταν η αυστριακή κυβέρνηση είχε επιχειρηματολογήσει στο πλαίσιο της ΕΕ και κυρίως στη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα, εναντίον μίας ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση.

Η ένταση στις αυστρο-τουρκικές σχέσεις είχε ενισχυθεί στα τέλη Φεβρουαρίου με τις αλληλοκατηγορίες Βιέννης και Άγκυρας, σε σχέση με το ενδεχόμενο προπαγανδιστικής εμφάνισης στην Αυστρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμά του της 16ης Απριλίου, προς επέκταση των υπερεξουσιών του και εγκαθίδρυση προεδρικού καθεστώτος.

Παρατηρώντας κάποιος το πρόσφατο παρελθόν, σαφής και οριστική ήταν η θέση που διατύπωσε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, πως «δεν τίθεται θέμα ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο ίδιος είχε καταδικάσει ταυτόχρονα ως «τελείως υπερβολική» την εξαγγελία από την Άγκυρα και συγκεκριμένα από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλίτ Τσαβούσογλου, μίας πορείας αντιπαράθεσης απέναντι στη Βιέννη λόγω της αυστριακής υποστήριξης σε ένα πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία και λόγω του «βέτο» που είχε θέσει τότε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ κατά ενός κοινού ανακοινωθέντος για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς – του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος – είχε διαμηνύσει ήδη προ καιρού, πως η Αυστρία δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία τους επόμενους μήνες, προσθέτοντας πως δεν «βλέπει» αυτή τη στιγμή καμία πιθανότητα για συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ή για μία απελευθέρωση της βίζας για την Τουρκία.

Ο ίδιος είχε παραπέμψει στα ψηφίσματα, τόσο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και της αυστριακής Βουλής, στα οποία υποστηρίζεται σαφώς ένα πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
Η ένταση στις αυστρο-αυστριακές σχέσεις και η επανειλημμένα σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας, οφείλεται βέβαια και στο γεγονός της αμετάβλητης, σαφούς απόρριψης από την συντριπτική πλειονότητα των Αυστριακών, μιας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ σε ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό, που στην τελευταία δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής ανερχόταν στο 80%, και ήταν το υψηλότερο που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία.

Η Αυστρία είχε προβάλει επιφυλάξεις και αντίσταση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ τον Οκτώβριο του 2005, και μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε σε μια διατύπωση πως «οι διαπραγματεύσεις συνιστούν μια ανοικτή διαδικασία, για το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις εκ των προτέρων».
Η επίσημη Βιέννη ζητούσε και ζητά, μόνον μια «προνομιακή σχέση» για την Τουρκία αντί της πλήρους ένταξης, ενώ όλα τα αυστριακά κοινοβουλευτικά κόμματα συμφωνούν πως, στην περίπτωση κατάληξης των διαπραγματεύσεων σε ένταξη της Τουρκίας, οι Αυστριακοί πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε να κληθούν σε δημοψήφισμα για να έχουν οι ίδιοι τον τελευταίο λόγο.

Tags: ΑΓΚΥΡΑΑΥΣΤΡΙΑΒΙΕΝΝΗΝΑΤΟΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αισιόδοξοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων Ζελένσκι και Μερτς – Συζητήσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας
ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ: Θα δημιουργήσει «αυτοματοποιημένη ζώνη» άμυνας στα σύνορα με τη Ρωσία, λέει γερμανός ταξίαρχος

24/01/2026 - 18:24
NATO
ΝΑΤΟ

«Η συνεργασία Ρωσίας και Κίνας στην Αρκτική προκαλεί ανησυχία στο NATO», λέει ο ανώτατος διοικητής της Συμμαχίας

22/01/2026 - 18:59
Γροιλανδία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρούτε: Το πλαίσιο συμφωνίας για τη Γροιλανδία σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσει την ασφάλεια της Αρκτικής – Δανία: Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να διαπραγματευθεί εξ ονόματός μας

22/01/2026 - 13:07

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1943 παραδίδεται στον Κόκκινο Στρατό το τελευταίο οχυρό των Γερμανών στο Στάλινγκραντ

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στη Μέση Ανατολή, ενόψει πιθανής επίθεσης στο Ιράν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 12 νεκροί σε επίθεση ρωσικού drone σε λεωφορείο που μετέφερε εργάτες ορυχείου

ΓΕΣ: Αποφοίτησαν 12 Αξιωματικοί της 78ης Εκπαιδευτικής Σειράς της ΣΤΕΑΜΧ [pics]

Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον 32 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Για «αντίποινα» κάνει λόγο ο ισραηλινός στρατός

Η Ουκρανία ευχαριστεί τον Έλον Μασκ για τα «μέτρα» που έλαβε ώστε ρωσικά drones να μην μπορούν να χρησιμοποιoύν το Starlink

Νίκος Δένδιας: «Oι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ακρογωνιαίος λίθος της ύπαρξης της Ελλάδας, που αντιμετωπίζει σημαντική απειλή»

Πακιστάν: Πάνω από εκατό νεκροί σε επιθέσεις αυτονομιστών στην Μπαλουτσιστάν

Top News

Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ «έβγαλε» είδηση: Γνωρίζω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα έρθει στην Ελλάδα – Υπέροχη Πρώτη Κυρία η Μελάνια

Κακοκαιρία: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας - Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Έλενα Βουλγαράκη για Δημήτρη Παπανώτα: Το πραγματικά σύγχρονο και παντελονάτο είναι να λες «συγγνώμη» όταν έχεις προσβάλει έναν άνθρωπο

Survivor: Κατέρρευσε ο Χρήστος Μυλωνάς - Έχασε τις αισθήσεις του και τον πήραν με φορείο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert