OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ καλεί Βιέννη – Άγκυρα να τερματίσουν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση

18/03/2017 - 00:00
Share on FacebookShare on Twitter

 Να τερματίσουν την μεταξύ τους αντιπαράθεση σε σχέση με την συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Αυστρία, κάλεσε σήμερα την Βιέννη και την Άγκυρα, ο γενικός γραμματέας του Βορειατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Αυστρία μπλοκάρει εδώ και μήνες η Τουρκία, εξαιτίας της αρνητικής αυστριακής στάσης στις τουρκικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαική Ένωση. Σύμφωνα με αποψινή είδηση της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Κοπεγχάγη, ο κ. Στόλτενμπεργκ, φέρεται να έκανε λόγο για μία δυσάρεστη κατάσταση, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν ορισμένα προγράμματα συνεργασίας.

Η εκπρόσωπος της τουρκικής αντιπροσωπείας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, Φατμά Πασάογλου, δήλωσε πως το μπλοκάρισμα των ΝΑΤΟϊκών προγραμμάτων συνεργασίας από την Τουρκία, αφορά μόνον την Αυστρία, σημειώνοντας πως υπήρξαν κάποιες εντάσεις με την Αυστρία που οδήγησαν στο μπλοκάρισμα, το οποίο, όπως είπε, κατευθύνεται μόνον εναντίον αυτής της χώρας και όχι εναντίον άλλων εταίρων.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, εμφανίστηκε νωρίτερα «μη εντυπωσιασμένος» από την στάση της Άγκυρας, επισημαίνοντας πως η Αυστρία θα συνεχίσει τη συμμετοχή της στις αποστολές στα Δυτικά Βαλκάνια και πως το πρόβλημα με το μπλοκάρισμα θα πρέπει να λυθεί σε διπλωματικό επίπεδο, παραπέμποντας την υπόθεση, εμμέσως πλην σαφώς, στον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος έχει ανεβάσει τελευταία ιδιαίτερα υψηλά τους τόνους με την Άγκυρα.
Ο πρέσβης της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ, Γιούργκεν Μάιντλ, επιβεβαίωσε σήμερα σε δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ότι αυτή τη στιγμή μπλοκάρονται κάποιες δραστηριότητες, αλλά καταβάλλονται προσπάθειες για να βρεθεί γρήγορα μια λύση αυτής της υπόθεσης, η οποία, όπως σημείωσε, αφορά και άλλους συνεταίρους και η οποία μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα.

Κύκλοι στη Βιέννη αναφέρουν πως η τουρκική πολιτική αποκλεισμού απέναντι σε χώρες που συμπράττουν με το ΝΑΤΟ, είχε αρχίσει ήδη τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο, όταν η αυστριακή κυβέρνηση είχε επιχειρηματολογήσει στο πλαίσιο της ΕΕ και κυρίως στη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα, εναντίον μίας ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση.

Η ένταση στις αυστρο-τουρκικές σχέσεις είχε ενισχυθεί στα τέλη Φεβρουαρίου με τις αλληλοκατηγορίες Βιέννης και Άγκυρας, σε σχέση με το ενδεχόμενο προπαγανδιστικής εμφάνισης στην Αυστρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμά του της 16ης Απριλίου, προς επέκταση των υπερεξουσιών του και εγκαθίδρυση προεδρικού καθεστώτος.

Παρατηρώντας κάποιος το πρόσφατο παρελθόν, σαφής και οριστική ήταν η θέση που διατύπωσε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, πως «δεν τίθεται θέμα ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο ίδιος είχε καταδικάσει ταυτόχρονα ως «τελείως υπερβολική» την εξαγγελία από την Άγκυρα και συγκεκριμένα από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλίτ Τσαβούσογλου, μίας πορείας αντιπαράθεσης απέναντι στη Βιέννη λόγω της αυστριακής υποστήριξης σε ένα πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία και λόγω του «βέτο» που είχε θέσει τότε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ κατά ενός κοινού ανακοινωθέντος για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς – του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος – είχε διαμηνύσει ήδη προ καιρού, πως η Αυστρία δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία τους επόμενους μήνες, προσθέτοντας πως δεν «βλέπει» αυτή τη στιγμή καμία πιθανότητα για συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ή για μία απελευθέρωση της βίζας για την Τουρκία.

Ο ίδιος είχε παραπέμψει στα ψηφίσματα, τόσο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και της αυστριακής Βουλής, στα οποία υποστηρίζεται σαφώς ένα πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
Η ένταση στις αυστρο-αυστριακές σχέσεις και η επανειλημμένα σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας, οφείλεται βέβαια και στο γεγονός της αμετάβλητης, σαφούς απόρριψης από την συντριπτική πλειονότητα των Αυστριακών, μιας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ σε ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό, που στην τελευταία δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής ανερχόταν στο 80%, και ήταν το υψηλότερο που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία.

Η Αυστρία είχε προβάλει επιφυλάξεις και αντίσταση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ τον Οκτώβριο του 2005, και μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε σε μια διατύπωση πως «οι διαπραγματεύσεις συνιστούν μια ανοικτή διαδικασία, για το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις εκ των προτέρων».
Η επίσημη Βιέννη ζητούσε και ζητά, μόνον μια «προνομιακή σχέση» για την Τουρκία αντί της πλήρους ένταξης, ενώ όλα τα αυστριακά κοινοβουλευτικά κόμματα συμφωνούν πως, στην περίπτωση κατάληξης των διαπραγματεύσεων σε ένταξη της Τουρκίας, οι Αυστριακοί πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε να κληθούν σε δημοψήφισμα για να έχουν οι ίδιοι τον τελευταίο λόγο.

Tags: ΑΓΚΥΡΑΑΥΣΤΡΙΑΒΙΕΝΝΗΝΑΤΟΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

NATO
ΝΑΤΟ

Το NATO απέσυρε την αποστολή του από το Ιράκ, εν μέσω πολέμου στη Μέση Ανατολή

20/03/2026 - 17:44
Ιντσιρλίκ - NATO
ΝΑΤΟ

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Η αεράμυνα του ΝΑΤΟ αναχαίτισε τον βαλλιστικό πύραυλο προς το Ιντσιρλίκ

13/03/2026 - 12:15
NATO
ΝΑΤΟ

Τουρκία: Το NATO αναπτύσσει Patriot στην Μαλάτια – Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας [pic]

10/03/2026 - 09:55

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός κηρύσσει την έναρξη της Επανάστασης

Πυρηνικές δοκιμές: Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη «καμία απόφαση» για το πώς θα ξαναρχίσουν

Ερντογάν: «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και επιδιώκει ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

Ισραήλ: Τουλάχιστον 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους με πυρομαχικά διασποράς [vids]

Financial Times: Το Ιράν επιτρέπει σε «μη εχθρικά» πλοία να περνάνε από τα Στενά του Ορμούζ

IDF: Έπληξε βασική ιρανική εγκατάσταση παραγωγής εκρηκτικών στο Ισφαχάν και εκτοξευτή πυραύλων στο δυτικό Ιράν [vids]

Τραμπ: «Το Ιράν θέλει απεγνωσμένα να κάνει συμφωνία, γίνονται συνομιλίες – Συμφώνησαν να μην αποκτήσουν πυρηνικό όπλο»

ΗΠΑ: 3.000 στρατιώτες της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας θα πάνε στη Μέση Ανατολή, λέει το Reuters

Top News

Οι διάλογοι φωτιά που έκαψαν το κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ - «Δύο μαγαζιά μου είναι σε εικονική εταιρεία» έλεγε ο TikToker

Ο Γιώργος Τσαγκαράκης αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους - Του επιβλήθηκε και εγγύηση 50.000 ευρώ

Νίκος Ορφανός: Μόλις έμαθα ότι έχω όγκο στον εγκέφαλο ενημέρωσα τον γιο και τη γυναίκα μου, τους είπα θα το παλέψουμε

Αλεξάνδρα Ούστα: Η μητέρα μου πέθανε στην κλινική που είχε μπει για απεξάρτηση από το αλκοόλ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert