Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

ΝΑΤΟ κατά Μόσχας: "Kανένα ενδιαφέρον για έναν αληθινό διάλογο"

12.12.2014 | 14:58
Το ΝΑΤΟ κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι δεν δείχνει "κανένα ενδιαφέρον για έναν αληθινό διάλογο", ενώ η συμμαχία της τείνει το χέρι για να επαναληφθούν οι στρατιωτικές επαφές σχετικά με τις ρωσικές υπερπτήσεις της Βαλτικής.

Το ΝΑΤΟ κάνει τακτικά λόγο για αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στα σύνορά του, κυρίως για υπερπτήσεις της Βαλτικής από στρατιωτικά αεροπλάνα τα οποία αναχαιτίζονται τακτικά από τα καταδιωκτικά αεροπλάνα της συμμαχίας που σταθμεύουν στην περιοχή.

Την Κυριακή διαπιστώθηκαν από το ΝΑΤΟ νέες υπερπτήσεις, κυρίως αεροπλάνων ικανών να μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες, και η συμμαχία έκανε λόγο για παρουσία μέσα σε μερικές ημέρες "άνω των 30" ρωσικών αεροπλάνων πάνω από τη Βαλτική.

Ουδεμία επαφή υψηλού επιπέδου μεταξύ στρατιωτικών πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία αυτή. "Από τον Μάιο δεν έχει υπάρξει συζήτηση ανάμεσα στις στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ και τον αρχηγό του ρωσικού επιτελείου (σ.σ.: τον Βαλέρι Γκερασίμοφ), όμως οι γραμμές είναι ανοικτές", δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο λοχαγός Νταν Τέρμανσεν, εκπρόσωπος του προέδρου της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ.

"Για να γίνει διάλογος χρειάζονται δύο και μέχρι τώρα η Ρωσία δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον για έναν αληθινό διάλογο και δεν έχει επιστρέψει στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνών υποχρεώσεων και ευθυνών της", σχολίασε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου, απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το ΝΑΤΟ διέκοψε τον Απρίλιο κάθε πρακτική συνεργασία με τη Ρωσία, ως αντίδραση στην προσάρτηση της Κριμαίας.

Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, συμφώνησαν πως σ' αυτή την "περίοδο των εντάσεων" πρέπει να επαναληφθούν "οι τακτικές ανταλλαγές ανάμεσα στους στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε επεισόδιο", υπενθύμισε η Λουνγκέσκου.

"Οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ θα διατηρήσουν ανοικτούς τους διαύλους στρατιωτικής επικοινωνίας και θα τους χρησιμοποιήσουν, αν παραστεί ανάγκη, για να αποφευχθούν οι ενδεχόμενες παρεξηγήσεις που συνδέονται με τις στρατιωτικές δραστηριότητες", είχαν εξηγήσει.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ της τελευταίας αναχαιτισης που ήρθε στη δημοσιότητα στις 11/12/2014

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ