Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

ΝΑΤΟ: Πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη άσκηση υποβρυχίων στην ιστορία του

06.05.2015 | 15:49

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη άσκηση υποβρυχίων στην ιστορία του στη Βόρεια Θάλασσα.

Ναυτικές δυνάμεις από περίπου δέκα χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και τη Σουηδία έχουν ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας.
Με την ονομασία Dynamic Mongoose, η ετήσια άσκηση περιλαμβάνει τέσσερα υποβρύχια από τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ, μαζί με 13 πλοία από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Ισπανία, την Τουρκία, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, δύο ερευνητικά σκάφη, ενα Νορβηγικό και ένα νατοϊκό, συμμετέχουν στην άσκηση.Η άσκηση θα διαρκέσει δυο βδομάδες, στο πλαίσιο της άσκησης πραγματοποιούνται επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και την καταστροφή των υποβρυχίων στα Φιόρδ της Νορβηγίας όπου δυσκολεύονται τα ραντάρ.

Ο διοικητής υποναύαρχος της Μόνιμης Ναυτικής Ομάδας του ΝΑΤΟ (SNMG2) Brad Williamson, δήλωσε: "Η άσκηση Dynamic Mongoose είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον στόλο της SNMG2, θα επιτρέψει την περαιτέρω ενσωμάτωση με άλλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις υποβρύχιες απειλές που μπορει να αντιμετωπίσουν οι Συμμαχοι.
"Θα μας επιτρέψει να ασκήσουμε τις δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου σε ένα σύνθετο και απαιτητικό περιβάλλον", τόνισε.


Οι παρατηρητές αναφέρουν πως η άσκηση σημαίνει προετοιμασία για την απειλή που πηγάζει από τα ρωσικά υποβρύχια.

Η Λετονία μέλος του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι εντόπισε ένα ρωσικό υποβρύχιο στα χωρικά της ύδατα. Ενώ η Φινλανδία ανέφερε πως εντόπισε την περασμένη εβδομάδα ένα άγνωστο υποβρύχιο κατά μήκος της ακτής του.
Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί ότι τα ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες τα σύνορα του εναέριου χώρου της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Ρωσία έχει ανησυχίες για την προσέγγιση του ΝΑΤΟ με τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Η διοίκηση της Μόσχας ως αντίποινα αποφάσισε να εξαπολύσει μαζί με την Κίνα κοινή στρατιωτική άσκηση στη Μεσόγειο. Εννέα πολεμικά πλοία θα συμμετάσχουν στην άσκηση αυτή.
Το ΝΑΤΟ αποφάσισε το Φεβρουάριο να εγκαινιάσει έξι κέντρα διοίκησης στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία που βρίσκονται κοντά στη Ρωσία.

Η άσκηση Dynamic Mongoose 2015 αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 14 Μαΐου. 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ