Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

NATO: Συνεδρίαση υψηλόβαθμων στρατιωτικών στην Λιθουανία

18.09.2014 | 19:54
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Βίλνιους για να συζητήσουν την ενίσχυση της ασφάλειας των χωρών της Βαλτικής, ανήσυχοι για την πολιτική της Μόσχας, δήλωσε σήμερα ο λιθουανός υπουργός Άμυνας.

«Είναι σημαντικό για εμάς το γεγονός ότι οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι συζητούν τρόπους για την ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή της Βαλτικής», δήλωσε ο Γιούοζας Όλεκας.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι οι διοικητικές εγκαταστάσεις και η εναλλασσόμενη παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που προγραμματίζονται στην περιοχή, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η τριήμερη διάσκεψη, που θα ξεκινήσει την Παρασκευή, πραγματοποιείται δέκα ημέρες μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, όπου αποφασίστηκε «μια συνεχής παρουσία» στην περιοχή της Βαλτικής, κυρίως μέσω της δημιουργίας μιας δύναμης που θα είναι σε θέση να αναπτύσσεται σε διάστημα λίγων ημερών.

Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία, και οι τρεις μέλη του ΝΑΤΟ από το 2004, δεν διαθέτουν τα μέσα για να διασφαλίσουν την άμυνά τους. Το ΝΑΤΟ διεξάγει επιχειρήσεις ελέγχου του εναέριου χώρου των τριών αυτών χωρών της Βαλτικής και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο 600 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, όπως και στην Πολωνία.

Σήμερα το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η χώρα θα δεσμευθεί στην περιοχή, χωρίς όμως να δώσει άλλες πληροφορίες, εν αναμονή της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τον Όλεκας, το Βέλγιο, η Δανία και η Ουγγαρία έχουν επίσης δεσμευθεί να στέλνουν εναλλάξ στρατεύματα στην περιοχή.

Πάντως οι ευρωπαίοι εταίροι των τριών χωρών της Βαλτικής προς το παρόν διστάζουν να ανακοινώσουν την ανάπτυξη «μόνιμων» δυνάμεων στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι αυτό αντιβαίνει στη συμφωνία που υπεγράφη με τη Ρωσία το 1997.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Εγκαινιάστηκε κέντρο Αριστείας του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία

Ομιλία του απερχόμενου Ράσμουσεν...με αιχμές για Ισλαμικό Κράτος και Ρωσία

Καθόλου "αθώο λάθος" του NATO τα "βαφτίσια" των Σκοπίων σε Μακεδονία


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ