Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

ΝΑΤΟ - ΕΛΛΑΣ: Σύνοδος χερσαίων ευρωπαϊκών στρατηγείων στο Γ’ΣΣ / NRDC-GR

15.10.2014 | 20:18
Σύνοδος χερσαίων ευρωπαϊκών στρατηγείων του ΝΑΤΟ στο Γ’ΣΣ / NRDC-GR, παρουσία του ανώτατου διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη Phillip Breedlove

Οι στρατηγικές και επιχειρησιακές προκλήσεις και οι τρόποι αντιμετώπισής τους, καθώς και η ενότητα και η ετοιμότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ να ανταποκριθεί σε αυτές συζητήθηκαν στη σύνοδο ευρωπαϊκών στρατηγείων χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, παρουσία του επικεφαλής (SACEUR) των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Phillip Breedlove, του επικεφαλής του χερσαίου στρατηγείου της Σμύρνης, αντιστράτηγου Frederick Ben Hodges και των διοικητών όλων (εννιά) των ευρωπαϊκών χερσαίων στρατηγείων του ΝΑΤΟ. Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκε και ο επικεφαλής των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Frank Gorenc.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, καλωσορίζοντας τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη.
Ο στρατηγός Breedlove τόνισε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί «όλα τα εθνικά της εργαλεία, με διπλωματικές πιέσεις, επικοινωνιακή επίθεση, ευθείες στρατιωτικές ενέργειες και οικονομικό πόλεμο με τις ενεργειακές πιέσεις» για να πετύχει τους στόχους της, μια μορφή «υβριδικού πολέμου».

Ο στρατηγός Breedlove έκανε μια σύντομη αναδρομή από την ίδρυση του ΝΑΤΟ μέχρι σήμερα τονίζοντας ότι τα μέλη της συμμαχίας μοιράζονται «κοινές αξίες», που «σήμερα μας κάνουν πιο δυνατούς» και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ είναι ακόμη η ισχυρότερη στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο και «έτοιμο για την επόμενη πρόκληση». Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια «αν υπήρχε κάποια αμφιβολία για τη χρησιμότητα της ύπαρξης του ΝΑΤΟ έχει τελειώσει».

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ο κ. Breedlove ανέφερε τις νέες προκλήσεις, εστιάζοντας στα γεγονότα στην Ουκρανία και στη Μ. Ανατολή. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ενέργειες και στο ρόλο της Ρωσίας, το τελευταίο εξάμηνο, στην Κριμαία και στην Ανατολική Ουκρανία.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας αντιπροσωπεύουν μια καθαρή απόφαση από τη Μόσχα να αψηφήσει τις νόρμες που αναμέναμε και προσδοκούσαμε να ζούμε μαζί τους στην Ευρώπη εδώ και εικοσιπέντε χρόνια, με ένα όραμα μιας Ευρώπης ολόκληρης, ελεύθερης και ειρηνικής. Δεν υπάρχει πια αμφιβολία για την ευθεία ανάμιξη της Ρωσίας στις πράξεις που είδαμε στην Κριμαία και ακόμη βλέπουμε στην Ανατολική Ουκρανία»

Ο στρατηγός Breedlove τόνισε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί «όλα τα εθνικά της εργαλεία, με διπλωματικές πιέσεις, επικοινωνιακή επίθεση, ευθείες στρατιωτικές ενέργειες και οικονομικό πόλεμο με τις ενεργειακές πιέσεις» για να πετύχει τους στόχους της, μια μορφή «υβριδικού πολέμου».

«Πρέπει να προσαρμόσουμε τις δυνάμεις και τις δομές μας για να μπορούμε να αποκριθούμε σε αυτές τις μεθόδους στο μέλλον» τόνισε.

Όπως ανέφερε και αργότερα στη συνέντευξη τύπου ο κ. Breedlove «τα τελευταία δέκα ή δώδεκα χρόνια συμπεριφερόμασταν στη Ρωσία σα να ήταν εταίρος» και οι χώρες - μέλη της συμμαχίας έπαιρναν αποφάσεις και σχεδίαζαν, υπολογίζοντας και την προοπτική αυτής της σχέσης.
Πριν από έξι μήνες είδαμε ένα πολύ εξελιγμένο νέο είδος, «υβριδικού» πολέμου. Ένα από τα στοιχεία αυτού του υβριδικού είδους πολέμου είναι πολύ εξελιγμένη πληροφοριακή και προπαγανδιστική καμπάνια.
«Αυτό που είδαμε τους τελευταίους περίπου έξι μήνες είναι ότι η Ρωσία δεν ήταν εταίρος. Πρώτα το 2008 με αυτό που κάνανε στη Γεωργία και έπειτα αρχίσαμε να δουλεύουμε και πάλι μαζί τους να επιστρέψουν σε μια εταιρική συνεργασία μετά την εισβολή και τη δουλειά που έκαναν μέσα στη Γεωργία. Πριν από έξι μήνες είδαμε ένα πολύ εξελιγμένο νέο είδος, «υβριδικού» πολέμου. Ένα από τα στοιχεία αυτού του υβριδικού είδους πολέμου είναι πολύ εξελιγμένη πληροφοριακή και προπαγανδιστική καμπάνια. Ένα μέρος αυτής της καμπάνιας είναι καθαρά, ότι η Ρωσία αρνείται ότι έχει ανάμιξη είτε στην Κριμαία είτε στην Ανατολική Ουκρανία. Ότι οι αποκαλούμενοι «μικροί πράσινοι άνθρωποι» είναι τοπικοί άνδρες. Βεβαίως, είμαστε πολύ σίγουροι απόλυτα βέβαιοι ότι αυτό δεν είναι έτσι» τόνισε ο στρατηγός Breedlove και πρόσθεσε: «Καθαρά η Ρωσία έχει εμπλακεί στην Κριμαία, καθαρά η Ρωσία έχει εμπλακεί στην Ανατολική Ουκρανία. Αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε την επικοινωνιακή καμπάνια τους, που προσπαθεί να το παρουσιάσει αλλιώς. Είναι μια εξελιγμένη καμπάνια από την οποία πρέπει να μάθουμε, ειλικρινά, γιατί την κάνουν πολύ καλά».

Στην εισήγησή του στα υψηλόβαθμα στελέχη του ΝΑΤΟ ο κ. Breedlove σημείωσε ότι και οι νότιοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις.

«Το Ισλαμικό Κράτος τώρα αντιπροσωπεύει μια μεγάλη απειλή σε όλη τη νότια πλευρά της συμμαχίας». Όπως εξήγησε στη συνέντευξη τύπου σε ό,τι αφορά τα γεγονότα στα νότια σύνορα της Τουρκίας, ο κ. Breedlove είπε ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη ανταποκριθεί σταθερά τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια στην τουρκική έκκληση για βοήθεια στην αεροπορική άμυνα και τη βαλλιστική πυραυλική άμυνα.
Oι νότιοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις
«Είχαμε άμεση ανταπόκριση από τρία κράτη, για τους πυραύλους, που σταθερά είναι εκεί πάνω από ένα χρόνο και μπορεί να παραμείνουν εκεί μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου. Έχουμε ήδη ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα». Πρόσθεσε ότι «η συμμαχία δεν μπορεί να είναι πιο ξεκάθαρη για την απόλυτη δέσμευσή της στο άρθρο 5».

«Αν η σύμμαχος Τουρκία ζητήσει διαβουλεύσεις σχετικά με επιδρομές του ISIS μέσα στην Τουρκία, ή την ανάγκη για υπεράσπιση, το ΝΑΤΟ θα ανταποκριθεί εάν το ISIS περάσει μέσα στην Τουρκία. Αυτό που κάνουμε είναι συλλογική άμυνα» σημείωσε.

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο στρατηγός Breedlove αναφέρθηκε στην πρόσφατη σύνοδο στην Ουαλία και στις αποφάσεις της.

«Η Σύνοδος στην Ουαλία ήταν μια υπέροχη σύνοδος, επειδή αποκρυσταλλώθηκε και κατανοήθηκε ότι πρέπει να ξαναεστιάσουμε στην ετοιμότητά μας, να σταματήσουμε να μειώνουμε τους αμυντικούς προϋπολογισμούς και να ξανασκεφτούμε πώς θα επενδύσουμε στις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρήστος Μανωλάς. Για το ρόλο και τις υποχρεώσεις του Γ'ΣΣ/NRDCGR μίλησε ο διοικητής του, αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:Στην αρχή της σύσκεψης και στη συνέντευξη τύπου τόσο ο κ. Breedlove όσο και ο κ. Hodges εξέφρασαν τη θλίψη τους για το θάνατο των τριών στρατιωτών στο Βόλο και τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειές τους.

Ολόκληρη η ομιλία του ανώτατου διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη Phillip Breedlove:Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ