Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

ΝΑΤΟ: Συμβούλιο υπουργών Άμυνας με φόντο τη Συρία

08.10.2015 | 10:37
Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες την ώρα που οι εντάσεις αυξάνονται με τη Ρωσία, της οποίας η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία επέτρεψε στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ να ξεκινήσει ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στις πρωινές δηλώσεις του λίγο ρπιν την την έναρξη της Υπουργικής δήλωσε: 

"Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις από πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις. Σύγκρουση, αστάθεια και ανασφάλεια. Και μια κρίση προσφύγων το οποίο είναι ένα τραγικό αποτέλεσμα της κρίσης που βλέπουμε στα Νότια μας. Το ΝΑΤΟ ανταποκρίνεται.
Υλοποιούμε τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Έχουμε εντείνει τις ασκήσεις μας. Έχουμε δημιουργήσει έξι μικρά δοιηκητικά κέντρα σε χώρες Ανατολικών Συμμάχων στην Ευρώπη.
Σήμερα αναμένουμε να εγκρίνουμε τη δημιουργία δύο ακόμη τέτοιων κέντρων, στην Ουγγαρία και στη Σλοβακία. Αυτο θα διασφαλίσει ότι, οι δυνάμεις μας μπορούν να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε περίπτωση που χρειαστεί να αναπτυχθούν.

Θα δώσουμε επίσης την τελική έγκριση για την ενίσχυση της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ - για να το κάνει μεγαλύτερο, πιο γρήγορο και με περισσότερες δυνατότητες. Οι Στρατιωτικοί διοικητές μας έχουν επιβεβαιώσει ότι ήδη έχουμε τις δυνατότητες και τις υποδομές που χρειάζεται για να αναπτυχθεί η Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ προς το Νότο.
Θα αξιολογήσουμε τι πρέπει να κάνουμε για να προσαρμόσουμε το ΝΑΤΟ στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις - από του κυβερνοχώρου, στον υβριδικόν πόλεμο, σε μια συμβατική επίθεση.

Θα εξετάσουμε επίσης την κατάσταση στη Συρία και στο Αφγανιστάν. Στη Συρία, είδαμε μια ανησυχητική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων. Θα αξιολογήσουμε τις πρόσφατες εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους για την ασφάλεια της Συμμαχίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό μετα απο τις πρόσφατες παραβιάσεις του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ από ενα ρωσικό αεροσκάφος.
Όσον αφορά το Αφγανιστάν, θα εξετάσουμε την κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας. Και θα συζητήσουμε το μέλλον της Resolute Support.

Τέλος, θα συναντησουμε τον υπουργό Άμυνας της Γεωργίας. Το ΝΑΤΟ και η Γεωργία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο το τελευταίο έτος. Έχουμε ανοίξει ένα νέο κέντρο εκπαίδευσης στο οποίο εχει λάβει χώρα και η πρώτη άσκηση. Τώρα θα κοιτάξουμε στο μέλλον και στην περαιτέρω συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Γεωργίας."

Επιπλέον η Ουάσινγκτον, επικεφαλής συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, επανέλαβε χθες ότι δεν θα συνεργαστεί με τη Ρωσία στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία, με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Άστον Κάρτερ να τους χαρακτηρίζει«θεμελιώδες σφάλμα».
Ο συνασπισμός κατά του ΙΚ αναγκάστηκε να «αλλάξει την πορεία» τουλάχιστον σε ένα από τα αεροσκάφη του πάνω από τη Συρία προκειμένου να μην πλησιάζει πολύ κοντά σε ρωσικό αεροπλάνο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου.

Η αμερικανική κυβέρνηση μίλησε εκ νέου πολύ προσεκτικά χθες για την υπόθεση μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, όπως έχει ζητήσει η Τουρκία, πυλώνας της Ατλαντικής Συμμαχίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι καμία απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει ληφθεί.

Από την πλευρά του, ο συριακός στρατός πραγματοποίησε χθες μεγάλη χερσαία επιχείρηση στον «βορρά της επαρχίας Χάμα», στην κεντρική Συρία, με την υποστήριξη των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών και πλέον του ρωσικού ναυτικού, μια εβδομάδα μετά την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας, η οποία έδωσε νέα δυναμική στο καθεστώς της Δαμασκού.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ