Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα αποκάλυψη: Η κατάθεση - φωτιά του αξιωματικού που πέταξε πάνω από το Μάτι

20.10.2018 | 12:28
 «Η φωτιά, όταν την είδαμε εμείς, ήταν περίπου στο μέσον της απόστασης ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και τον Νέο Βουτζά. Κατέβαινε την τελευταία ρεματιά πριν από το Λύρειο Ιδρυμα. Το μέτωπο της πυρκαγιάς ήταν περίπου 500 μέτρα».

Ακρως αποκαλυπτική για τις συνθήκες που επικρατούσαν σε Νέο Βουτζά και Μάτι το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, και τις εκτεταμένες επιχειρησιακές δυσλειτουργίες που καταγράφηκαν, είναι η κατάθεση του αρχιπυράρχου Χρήστου Λάμπρη, ο οποίος πέταξε πρώτος πάνω από το μέτωπο της φωτιάς με το ελικόπτερο συντονισμού της Πυροσβεστικής και μετέφερε εικόνα στο συντονιστικό κέντρο. Το μεσημέρι της 9ης Αυγούστου, ο κ. Λάμπρης μετέβη στην Εισαγγελία και απάντησε στις ερωτήσεις του αντεισαγγελέα Εφετών Ηλία Ζαγοραίου και των συνεργατών του. Το περιεχόμενο της κατάθεσης φέρνει για πρώτη φορά αυτούσιο στη δημοσιότητα η «Κ».

«Μετά μία ώρα πτήσης στην περιοχή της Κινέτας και στο Καλαμάκι με το συντονιστικό ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, πήρα εντολή από τον υπαρχηγό επιχειρήσεων κ. Ματθαιόπουλο στις 4.59 μ.μ. να μεταβώ με το ελικόπτερο στην περιοχή της Πεντέλης, όπου υπήρχε μια ανεξέλεγκτη φωτιά. Πήραμε πορεία κατευθείαν για εκεί», αναφέρει στην αρχή της κατάθεσής του ο 52χρονος αξιωματικός της Πυροσβεστικής.

«Οταν φτάνετε εκεί, τι πρωτοαντικρίζετε και ποιον ενημερώνετε;», τον ρωτά ο εισαγγελέας. «Από τον ασύρματο, συχνότητα 15, είχα ακούσει ότι βρίσκεται εκεί ο “Αρης Αθηνών” κ. Παναγιωτόπουλος. Τον ενημέρωσα για τη φωτιά και του είπα ότι πάει για τον Βουτζά, ότι βρίσκεται κάτω από το Λύρειο Ιδρυμα». «Υπήρχε εκείνη τη στιγμή δυνατότητα επικοινωνίας με το συντονιστικό κέντρο (ΕΣΚΕ);», επανέρχεται ο εισαγγελέας. «Με το ΕΣΚΕ δεν επικοινωνούσα απευθείας με τον ασύρματο, πήρα όμως τον κ. Ματθαιόπουλο γύρω στις 5.20 μ.μ. και τον ενημέρωσα ότι η φωτιά έχει κατεύθυνση προς Βουτζά», απαντά ο κ. Λάμπρης. «Για την ένταση ενημερώσατε;», τον ρωτάει ο εισαγγελέας. «Δεν το θυμάμαι», απαντά εκείνος. «Σίγουρα έδωσα την κατεύθυνση της φωτιάς και τη δυσκολία της. Ηταν μια πολύ δύσκολη φωτιά».

Στην πορεία της κατάθεσής του ο αρχιπύραρχος αναφέρει ότι, τη στιγμή που έφτασε στο μέτωπο, ρίψεις νερού πραγματοποιούσε μόνο ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο Erickson S-64 και διευκρινίζει ότι ο ίδιος δεν ενεπλάκη στον συντονισμό τής από αέρος επιχείρησης κατάσβεσης, καθώς γνώριζε ότι λόγω έλλειψης καυσίμου θα έπρεπε να επιστρέψει σύντομα στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας για ανεφοδιασμό. Λέει ακόμα ότι ενώ πετούσαν πάνω από τη φωτιά, διέκριναν στο έδαφος μόνο δύο υδροφόρες, δίχως να μπορούν να πουν με βεβαιότητα εάν ήταν της Πυροσβεστικής ή εθελοντών. «Φύγαμε περίπου στις 5.30 μ.μ. λόγω καυσίμων. Μαζί μου ήταν ο επιπυραγός κ. Αναστασόπουλος, ο οποίος μου επιβεβαίωσε ότι ενημέρωσε για την κατεύθυνση της φωτιάς προς Νέο Βουτζά».

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ