Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα παρέμβαση για την Βενεζουέλα από τις ΗΠΑ

03.03.2019 | 11:24
Έναν συνασπισμό που θα εξασφαλίσει την αλλαγή κυβέρνησης στη Βενεζουέλα, επιδιώκουν να δημιουργήσουν οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, Τζον Μπόλτον.

«Προσπαθούμε να συσπειρώσουμε τη στήριξη για την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας από τον Μαδούρο στον Χουάν Γκουάιδο, τον οποίο αναγνωρίζουμε ως πρόεδρο… Θα ήθελα να δω έναν ευρύ συνασπισμό που μπορούμε να φτιάξουμε μαζί για να αντικαταστήσουμε το Μαδούρο, να αντικαταστήσουμε ολόκληρο το διεφθαρμένο καθεστώς. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», είπε ο Μπόλτον σε συνέντευξή του στο CNN.

Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας εναντίον της σύλληψης του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος επιδιώκει την ανατροπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

«Οποιοδήποτε μέτρο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ελευθερία, την ασφάλεια ή την σωματική ακεραιότητα του Χουάν Γκουαϊδό θα αποτελούσε μείζονα κλιμάκωση της έντασης και θα συναντούσε τη σθεναρή καταδίκη της διεθνούς κοινότητας», τόνισε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης απολαύουν συνταγματικά κατοχυρωμένη ασυλία η οποία πρέπει να τύχει απόλυτου σεβασμού», συνέχισε η Μογκερίνι σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξ ονόματος των χωρών-μελών χθες Σάββατο.

Στην Εθνοσυνέλευση, στην οποία κυριαρχεί η αντιπολίτευση, προεδρεύει ο Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας την 23η Ιανουαρίου.

Οι κοινοβουλευτικοί «πρέπει να μπορούν να ασκούν την εντολή τους ελεύθεροι από εκφοβισμούς εναντίον των ιδίων ή των μελών των οικογενειών τους», συνεχίζει η ανακοίνωση που υπογράφει η Μογκερίνι.

Το σχόλιο αυτό αναφέρεται στη δήλωση του Μαδούρο κατά την οποία ο Γκουαϊδό, ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία στη Λατινική Αμερική για να εξασφαλίσει υποστήριξη, ενδέχεται να συλληφθεί όταν επιστρέψει στη Βενεζουέλα, διότι παραβίασε εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου που του απαγόρευε να εγκαταλείψει την επικράτεια.

Ο νεαρός ηγέτης της αντιπολίτευσης έχει την υποστήριξη των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, αρκετών κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης. Ο Μαδούρο, από την άλλη όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, υποστηρίζεται από την Κίνα, τη Ρωσία και κράτη-συμμάχους του Καράκας στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, ιδίως την Κούβα, τη Βολιβία και τη Νικαράγουα.

Η ΕΕ τάσσεται το τελευταίο διάστημα υπέρ του να δοθεί πολιτική λύση στην κρίση, με την προκήρυξη νέων εκλογών.

Θα επιστρέψω στη Βενεζουέλα λέει ο Γκουαϊδό

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής την 23η Ιανουαρίου, δήλωσε ότι σκοπεύει να επιστρέψει στην πατρίδα του από τον Ισημερινό, μετά την παραβίαση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που του είχε επιβληθεί.

Ο αυτοανακυρηχθείς μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουάιδο, βρέθηκε στην Κολομβία, στα τέλη Φεβρουαρίου, παρά την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που του είχε επιβάλει το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας λόγω έρευνας που είναι σε εξέλιξη.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο Γκουάιδο θα πρέπει να δικαστεί μετά την επιστροφή του για την παραβίαση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Σημειωνεται ότι ο Γκουαϊδό βρέθηκε στο Ισημερινό, όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Λενίν Μορένο, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική με σκοπό να εξασφαλίσει υποστήριξη.

Ο Γκουαϊδό είπε επίσης ότι καλεί σε νέες διαδηλώσεις αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη στη Βενεζουέλα. Δεν διευκρίνισε ωστόσο πότε ή πώς σχεδιάζει να επιστρέψει.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ