Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Νέα περίοδος στις σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Συνέντευξη

19.12.2016 | 11:50
 Πολλά κοινά μεταξύ των χωρών του "τριγώνου" Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που υπερβαίνουν τα πεδία συνεργασίας σε τομείς της οικονομίας, όπως η ενέργεια, "βλέπει" ο γνωστός Ισραηλινός ιστορικός, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Bar Ilan του Ισραήλ, Αμίκαμ Ναχμάνι, ο οποίος θεωρεί πως έχει περάσει ανεπιστρεπτί η περίοδος των "όχι και τόσο θερμών σχέσεων" μεταξύ τους, που οφείλονταν σε μια προσέγγιση, τύπου "zeo-sum-game" (παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος).

«Υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ των τριών χωρών. Γιατί παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα κοινά, υπήρξαν περίοδοι που δεν χαρακτηρίζονταν από θερμές σχέσεις; Πολλοί είναι οι λόγοι. Αλλά νομίζω πως όλοι τώρα έχουν μπει σε μία νέα οδό. Έχει αρχίσει μία νέα περίοδος στις σχέσεις και αυτή η θεωρία του "zero-sum-game" έχει χαθεί από την επικοινωνία» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ισραηλινός ιστορικός.
«Παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός των τριών αυτών χωρών μαζί δεν ξεπερνά τα 20 εκατ. και το ότι "βρέχονται" τα τρία κράτη από μια θάλασσα των 250 εκατ. (άλλων λαών), υπάρχει μια σειρά από πράγματα που τους ενώνουν» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι "μόλις πρόσφατα οι τρεις αυτές χώρες βρήκαν τα πεδία συνεργασίας που τους ενώνουν, όπως η ενέργεια", αλλά είναι πολύ περισσότερα τα κοινά τους στοιχεία».

«Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλους λαούς που να υπέφεραν μεγαλύτερα δεινά από την άνοδο του εθνικισμού και του έθνους κράτους -του κράτους, δηλαδή, για ένα μόνο έθνος, με μηδενική ανοχή για άλλους λαούς ή εθνοτικές ομάδες- από τους Έλληνες και τους Εβραίους. Επίσης, από τις αρχές του 20ου αιώνα δεν υπήρχε χώρος για τους Έλληνες στη Μικρά Ασία ή για τους Εβραίους στην Ευρώπη» τόνισε ο κ. Ναχμάνι, κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν.

Ενώ σχολιάζοντας την τριμερή προσέγγιση, αφού υπογράμμισε πως σε καμιά περίπτωση δεν βασίζεται στην επιδείνωση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, μετά την υπόθεση του "Mavi Marmara", σημείωσε πως με δεδομένο το σκηνικό στο περιβάλλον των τριών αυτών χωρών «είναι πολύ λογικό και σοφό να επιδιώκουν τη μεταξύ τους συνεργασία».
Στάθηκε, δε, στις πρόσφατες πυρκαγιές στο Ισραήλ και το γεγονός ότι οι πρώτοι που συνέδραμαν ήταν Έλληνες και Κύπριοι πυροσβέστες, επισημαίνοντας πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην πρώτη του αναφορά στο γεγονός τόνισε τη συνεισφορά αυτή, χαρακτηρίζοντας "φίλους" τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνάντησε τον Ισραηλινό καθηγητή στη Θεσσαλονίκη, όπου ήρθε, πρόσφατα, προσκεκλημένος της Έδρας Εβραϊκών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και μίλησε ακόμη:

Για τις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία

«Δεν νομίζω ότι οι προσπάθειες που γίνονται τώρα για να διορθωθούν οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα οδηγήσουν στο να αποκατασταθούν στο επίπεδο που ήταν στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές του 2000. Εκείνη την εποχή όλα φαινόταν σαν ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος (zero-sum-game). Αυτό σήμαινε πως αν είχες καλές σχέσεις με κάποιον, π.χ. Τουρκία δεν μπορείς να έχεις καλές σχέσεις με κάποιον άλλον, π.χ. με την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω πως αυτή είναι η πρόθεση καμιάς εκ των χωρών του τριγώνου (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ)».

Για τον ...χειμώνα της "Αραβικής Άνοιξης"

"Εκτιμώ πως οι χώρες της περιοχής δεν έχουν δει ακόμη τα αποτελέσματα της λεγόμενης "Αραβικής Άνοιξης", που ήταν κάτι περισσότερο από χειμώνας. Είναι ασύλληπτο αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Συρία ή η κατάσταση στον Λίβανο και την Αίγυπτο. Θα ήθελα πολύ να επικρατήσει ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή και πράγματι όλοι μπορούν να επωφεληθούν απ' αυτό".

Για τις σχέσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων

"Έχουμε πρόβλημα με τους Παλαιστίνιους και χωρίς να θέλω να επιρρίψω ευθύνες σε κανέναν για το ποιος φταίει περισσότερο, πραγματικά εύχομαι και προσεύχομαι να μπορέσουμε μια μέρα να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουμε. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα ενός τέτοιου διαλόγου αλλά τουλάχιστον να μπορέσουμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε. Ιδιαίτερα βλέποντας όλη αυτή την καταιγίδα δίπλα μας".

Για το προσφυγικό

"Η ενσωμάτωση μουσουλμανικών πληθυσμών στην Ευρώπη είναι κάτι που θα αλλάξει την Ευρώπη μετά βεβαιότητας. Σε μια κοινότητα 450 εκατ. που είναι η ΕΕ μιλάμε για 50-60 εκατ. πρόσφυγες και οι ροές αυξάνονται και δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα [..] Το θετικό είναι πως για πρώτη φορά έχουμε μια ευρωπαϊκή πολιτική πάνω σ' αυτό. Υπήρχαν εθνικές πολιτικές αλλά εκτιμώ πως τώρα βλέπουμε τουλάχιστον την αρχή μιας ευρωπαϊκής πολιτικής, που ελπίζω πως θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο απέναντι στο ζήτημα".

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ