Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας στον ορίζοντα

29.01.2015 | 12:24
Κυρώσεις στη ρωσική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής στο δικαίωμα ψήφου, επέβαλε η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εγκρίνοντας την έκθεση του αυστριακού βουλευτή των Σοσιαλιστών Στέφαν Σέναχ, η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, επικύρωσε μεν τα διαπιστευτήρια της ρωσικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας αλλά αποφάσισε να αναστείλει το δικαίωμα ψήφου και την εκπροσώπηση των Ρώσων βουλευτών στα όργανα της Συνέλευσης.

Οπως τονίζεται στο σχετικό ψήφισμα, οι αποφάσεις αυτές αποτελούν "σαφή έκφραση καταδίκης της Ρωσίας, για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία". Η Συνέλευση, όπως διευκρινίζεται, θα επανεξετάσει το θέμα της επαναχορήγησης η μη των δικαιωμάτων της ρωσικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, στην επόμενη Σύνοδο της Ολομέλειας τον Απρίλιο του 2015, υπό την προϋπόθεση ότι η Ρωσία θα έχει σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή των απαιτήσεων της Συνέλευσης.

Την ίδια ώρα ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Γρεγκόρ Σέτινα,  ζήτησε η  Ευρωπαϊκή Ενωση να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία. "Υπάρχουν ήδη κυρώσεις σε ισχύ. Πρέπει να επιβληθούν και νέες", δήλωσε ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών στο δίκτυο TVP Info της πολωνικής κρατικής τηλεόρασης, πριν από τη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες."Η Ρωσία πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά της, πρέπει να αντιληφθεί ότι αντιμετωπίζει την ενωμένη, ομόφωνη στάση ολόκληρου του κόσμου", πρόσθεσε ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών.

Στο Βερολίνο, ο οπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν τάσσεται ευνοϊκά, προς το παρόν, ως προς τη επιβολή νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εμπλοκή της στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

"Η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι της άποψης ότι πρέπει τώρα, πολύ γρήγορα, να θεσπίσουμε νέες κυρώσεις", δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνέρχονται  σε έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τη στάση που θα τηρήσουν απέναντι στη Ρωσία έπειτα από την αναζωπύρωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία και τον βομβαρδισμό της Μαριούπολης.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προσανατολίζεται προς την διεύρυνση της μαύρης λίστας των προσώπων κατά των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις, δήλωσε χθες ευρωπαϊκή πηγή. Οι 28 αναμένεται επίσης να αποφασίσουν την ανανέωση της ισχύος των κυρώσεων κατά ουκρανών αυτονομιστών και ρώσων αξιωματούχων, η οποία λήγει τον Μάρτιο.

"Αυτή τη στιγμή, θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς για την υιοθέτηση νέων κυρώσεων. Θεωρώ ότι οφείλουμε να αποτιμήσουμε την κατάσταση (στην Ουκρανία) και να παρακολουθήσουμε εάν η σύρραξη αναζωπυρώνεται", είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προσθέτοντας ότι ίσως "η Μόσχα, αντίθετα, φρέναρε πρόσφατα μία επίθεση των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία. Υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν εκεί μία νέα επίθεση...και το γεγονός ότι αυτή η επίθεση δεν προχώρησε περισσότερο δεν αποτελεί ίσως απόφαση των αυτονομιστών, αλλά μάλλον άλλων προσώπων που δεν θέλουν κλιμάκωση και δεν μπορεί παρά αυτά τα πρόσωπα να βρίσκονται στη Μόσχα", είπε.

"Δεν είμαι υπέρ της πρόκλησης από εμάς μίας νέας κλιμάκωσης", είπε διαβεβαιώνοντας ότι το Βερολίνο δεν θα διστάσει να επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας, εάν οι αυτονομιστές αποπειραθούν να καταλάβουν νέα εδάφη για να συνδέσουν το τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχουν με την Κριμαία, που έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία.

Η Ουάσινγκτον απείλησε χθες τη Μόσχα με νέες κυρώσεις, προειδοποιώντας ότι το τίμημα "θα συνεχίσει να αυξάνεται", εάν η Ρωσία δεν σταματήσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές. "Οσο η Ρωσία δεν σταματήσει τις κατάφωρες παραβιάσεις των υποχρεώσεών της...το τίμημα θα συνεχίσει να αυξάνεται", δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε επίσης "τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία" και καταδίκασε"τις βαριές απώλειες μεταξύ αμάχων που προκάλεσε η επίθεση που υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ