Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΓΕΕΘΑ

Νεκροταφεία Ελλήνων πεσόντων στο αλβανικό έπος: Συνεδριάζει η μικτή επιτροπή

20.12.2017 | 09:39
Συνεδριάζει αυτή την ώρα στην Αθήνα η μικτή επιτροπή εμπειρογνωνομώνων Ελλάδας - Αλβανίας για την τιμητική ταφή, σε στρατιωτικά νεκροταφεία που θα δημιουργηθούν σε διαφορετικά σημεία στην αλβανική επικράτεια, των ελλήνων πεσόντων του Αλβανικού έπους.

Η συνεδρίαση της επιτροπής γίνεται σε συνέχεια της πρόσφατης συμφωνίας των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών κατά τη συνάντηση της Κρήτης, η οποία μορφοποιήθηκε με την τελευταία απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας.

Στη σημερινή συνεδρίαση σύμφωνα με τις πληροφορίες του onalert θα διευκρινιστούν τεχνικά θέματα και αναμένεται να προσδιοριστεί ο χρόνος και ο τόπος έναρξης των εργασιών για τον εντοπισμό, την εκταφή και την τιμητική ταφή ελλήνων πεσόντων κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου.

Από ελληνικής πλευράς επικεφαλής της επιτροπής εχει τεθεί ο διευθυντής του Β΄ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ υποναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ενώ συμπροεδρεύων έχει οριστεί ο αναπληρωτής αρχηγός του Αλβανικού Στρατού Ταξίαρχος Ντέντε. 

Η μικτή επιτροπή εχει συσταθεί απο το 2009. Η πρώτη συνεδρίασή της εγινε το 2012 και αυτη είιναι η τέταρτη φορά που συγκαλείται.  Η κυβέρνηση της Αλβανίας έκανε το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Αλβανίας, για τον εντοπισμό, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή των οστών των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στο αλβανικό έδαφος κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου το 1940-41.

Η απόφαση, σύμφωνα με τις  φιλοκυβερνητικές εφημερίδες «Shqiptarja» και «SOT», ελήφθη από την αλβανική κυβέρνηση στις 13 Δεκεμβρίου και αναρτήθηκε προ ημερών στην επίσημη ιστοσελίδα της υπό τον τίτλο: «Απόφαση για την εφαρμογή της Συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αλβανικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για την αναζήτηση, την εκταφή, την ταυτοποίηση και την ταφή των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στην Αλβανία κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940–41 και την ανέγερση κοιμητηρίων γι αυτούς, εντός της αλβανικής επικράτειας».

Η κυβέρνηση Ράμα, όπως ανέφερε η εφημερίδα «Shqiptarja» αποφάσισε να κάνει πρώτη ένα βήμα προς την επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα, λαμβάνοντας απόφαση για την ανέγερση νέων νεκροταφείων για τους Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν στον ελληνοιταλικό πόλεμο. Πρόκειται για έναν από τους κυριότερους όρους που έθετε η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση στις συνομιλίες με την αλβανική πλευρά.

Η απόφαση ελήφθη στην πρόσφατη συνεδρίαση της κυβέρνησης Ράμα στις 13 Δεκεμβρίου, μόλις πριν από μερικά 24ωρα όμως εδόθη στη δημοσιότητα. Όπως φαίνεται, συνεχίζει η εφημερίδα, οι συνομιλίες της Κρήτης δεν ήταν και τόσο άκαρπες, όπως ελέχθη αρχικά. Η συνάντηση της Κρήτης προφανώς παρήγαγε μια Συμφωνία, και η απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης της 13ης Δεκεμβρίου ήταν η εφαρμογή μόνο του πρώτου σημείου της.

Στη συνάντηση της Κορυτσάς της 20ης Ιανουαρίου, η αλβανική πλευρά, έχοντας αυτή την κυβερνητική απόφαση, σχολιάζει η εφημερίδα, πηγαίνει με καλή πολιτική βούληση.

Στην Αλβανία, υπάρχουν δύο νεκροταφεία Ελλήνων στρατιωτών, στην Κλεισούρα Πρεμετής και στο χωριό Βουλιαράτες Δερόπολης Αργυροκάστρου. Για τα νεκροταφεία αυτά υπάρχουν οι σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης Μπερίσα των ετών 2010 και 2012.

Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Ράμα, δεν προσδιορίζει πόσα νεκροταφεία θα ανεγερθούν καθώς και τις τοποθεσίες. Η φράση μάλιστα στο τέλος της Απόφασης, όπου γίνεται λόγος στον πληθυντικό για Περιφέρειες, υπονοεί ότι θα υπάρχουν μερικά νεκροταφεία, σε μερικές Περιφέρειες.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ