Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΓΕΑ

Νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος για την Πολεμική Αεροπορία

15.02.2017 | 14:33
Ανακοινώθηκε από την Πολεμική Αεροπορία η πρόθεση υλοποίησης Ανοικτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού μέσω της πλατφόρμας του ΕΣΗΔΗΣ για την προμήθεια «Ολοκληρωμένου Συστήματος (ΟΣ) Νέου Αεροσκάφους Σταδίου Επιλογής (ΝΑΣΕ)».

Πρόκειται πρόγραμμα εξαιρετικής κρισιμότητας καθώς αφορά την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων εκπαιδευτικών αρχικού σταδίου Τ-41 της Σχολής Ικάρων τα οποία σηκώνουν το βάρος της εκπαίδευσης για περισσότερες από τέσσερις και πλέον δεκαετίες.

Εδώ και πολύ καιρό είχε διαπιστωθεί η αδυναμία τους να καλύψουν τις σύγχρονες απαιτήσεις εκπαίδευσης χειριστών ενώ και η ηλικία τους τα καθιστά πλέον περιορισμένων δυνατοτήτων προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο πτητικό έργο της Σχολής Ικάρων.

Η Πολεμική Αεροπορία «σήκωσε» την πρόσκληση σε Δημόσια Διαβούλευση με την οποία καταθέτει τους αναθεωρημένους όρους καθώς και την εγκεκριμένη τεχνική προδιαγραφή, με σκοπό τη δημόσια συζήτηση και τη λήψη ενδεχόμενων τεκμηριωμένων παρατηρήσεων – σχολίων – απόψεων επί των περιεχομένων αυτών.

Βασικός στόχος αποτελεί η επίτευξη επιθυμητού και υγιούς ανταγωνισμού,η ανταπόκριση της αγοράς, καθώς και η ευρύτερη συμμετοχή υποψηφίων οικονομικών φορέων στη νέα διαγωνιστική διαδικασία, σε συνδυασμό με πλήρη διασφάλιση των ελάχιστων επιχειρησιακών απαιτήσεων της Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τις υφιστάμενες απαιτήσεις, η νέα προμήθεια περιλαμβάνει 12 Αεροσκάφη (Α/Φ) ΝΑΣΕ με δικαίωμα προαίρεσης (option) για επιπλέον 4 αεροσκάφη. Το δικαίωμα προαίρεσης μπορεί να εξασκηθεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή μέχρι δώδεκα (12) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Επίσης θα αποκτηθούν: Ένας προσομοιωτής πτήσεων (flight simulator), ένα σύστημα εκπαίδευσης εδάφους (Ground Based Training Simulator),επίγειος εξοπλισμός υποστήριξης, υλικά αρχικής υποστήριξης βιβλιογραφία και εκπαίδευση του προσωπικού τεχνικής υποστήριξης.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΑ προμηθεύτηκε το Τ-41 το 1969. Συνολικά αποκτήθηκαν τότε 21 καινούργια αεροσκάφη μέσω του προγράμματος στρατιωτικής βοήθειας ΜΑΡ. Συνεχίζει μέχρι σήμερα να υπηρετεί ως αεροσκάφος αρχικής εκπαίδευσης της Σχολής Ικάρων, έχοντας συμπληρώσει πάνω από 200.000 ώρες πτήσης.

Τα T-41 ανήκουν στην 360 Μοίρα Αρχικής Εκπαίδευσης «Θαλής» στο αεροδρόμιο της Δεκέλειας.
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ