Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκκρεμεί νέο ΣΑΓΕ για τη μετάθεση των Ελλήνων Στρατιωτικών στην Τουρκία

07.07.2018 | 07:47
Από ότι φαίνεται δεν έχουν ολοκληρωθεί, όλα τα απαραίτητα βήματα για την μετάθεση των Άγγελων Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη σε κάποια από τις θέσεις εξωτερικού στην Τουρκία. Αλλά ακόμα και όταν ολοκληρωθούν, η τελική  έγκριση βρίσκεται στο χέρι της Άγκυρας.

Κατά πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, η αποστολή του σχετικού διαβιβαστικού από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναμένεται να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων,  στην οποία αναμένεται να αποφασισθεί σε ποια υπηρεσία θα τοποθετηθούν τελικώς οι δύο στρατιωτικοί. Οι επιλογές που  υπάρχουν είναι η Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, τα Προξενικά Γραφεία σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αδριανούπολη ή το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο.

Σε κάθε περίπτωση η αποστολή του ελληνικού αιτήματος τελεί υπό την έγκριση των διπλωματικών αρχών της γείτονος, καθώς η Τουρκία ως διαπιστεύτρια χώρα μπορεί να θέσει βέτο στην σχετική μετακίνηση, σύμφωνα με τις ισχύουσες διεθνείς συνθήκες και πρωτόκολλα. Άλλωστε όπως τόνισε στο OnAlert υψηλόβαθμη πηγή, αυτή η ενδεχόμενη άρνηση μπορεί να στηριχθεί ακόμη και σε ένα νομιμοφανές αιτιολογικό, το οποίο για παράδειγμα μπορεί να στηριχθεί στην αρχή της αμοιβαιότητας. 

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη περψηφίστηκε από την Βουλή, η τροπολογία που ορίζει ότι σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία εν καιρώ ειρήνης τελούν σε καθεστώς κράτησης σε χώρα της αλλοδαπής θα τους καταβάλλεται ειδική αποζημίωση εξωτερικού, που αφορά στους δυο Έλληνες στρατιωτικούς Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελο Μητρετώδη που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.  

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ