Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Νιμιτς: Υπάρχει μεγάλη βελτίωση στο Σκοπιανό αλλά και πολλά δύσκολα ζητήματα

30.03.2018 | 18:50
Για μεγάλη βελτίωση στις συνομιλίες αλλά και για δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν έκανε λόγο από τη Βιέννη ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς.

Στη δήλωσή του ο κ. Νίμιτς ανέφερε σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής:

“Εργαζόμαστε όλη τη μέρα πολύ εποικοδομητικά. Και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ενόψει του μέλλοντος. Ταυτόχρονα υπήρχε μία παράλληλη συνάντηση διπλωματικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών, για να εξετασθούν τα πιο διφορούμενα ζητήματα. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζονται και πρέπει να επιλυθούν, αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα και όλα αυτά θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής. Ελπίζω να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τόσο εποικοδομητικό πλαίσιο».

Η τριμερής συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του ομολόγου του της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ και του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ξεκίνησε στις 10.30 η ώρα Ελλάδας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας και όχι στην έδρα του ΟΗΕ, καθώς σήμερα για τους καθολικούς, είναι Μεγάλη Παρασκευή, και τα γραφεία του Οργανισμού είναι κλειστά.

Κατά τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο κ. Νίμιτς επρόκειτο να παρουσιάσει τη νομική φόρμα βάσει της οποίας θα κατατεθεί η ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία των δύο μερών στον ΟΗΕ, με κενά στα επίμαχα θέματα, όπως η ονομασία.

Χθες βράδυ οι κύριοι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ είχαν ήδη μία αρχική συζήτηση σε δείπνο εργασίας το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, διεξήχθη σε καλό κλίμα και διήρκησε 3 ώρες.

Aπό την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι στην επόμενη συνάντησή μας να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα».

Συγκεκριμένα ο κ. Κοτζιάς ανέφερε: «Εχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειές τους, ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια είναι αυτά που διαφωνούμε. Εχουμε εντοπίσει τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα».

Ντιμιτρόφ: Όσο πλησιάζουμε σε λύση τόσο περισσότερες οι δυσκολίες

Περισσότερο επιφυλακτικός από τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε δηλώσεις του μετά την επτάωρη συνάντησή τους υπό τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

«Εχει γίνει μία σχετική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό» ανέφερε ο κ. Ντιμιτρόφ και συνέχισε:

«Διότι όσο προχωράμε μπροστά, τόσο και συναντάμε πιο δύσκολα θέματα».

«Από την πλευρά μας έχουμε πολλά να εξετάσουμε, πολλά να ζυγίσουμε όπως και η άλλη πλευρά έχει πολλά ζητήματα να σκεφθεί» υπογράμμισε.

«Σκεφτόμαστε λογικά, τι είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τη μία πλευρά και τι για την άλλη ,και μπορούμε να συμπεριλάβουμε τα δύο αυτά πράγματα στο συμβιβασμό που είναι ο στόχος μας. Ωστόσο, δεν συνιστά έκπληξη ότι όσο πιο κοντά πλησιάζουμε σε μία απτή λύση πολλές δυσκολίες έρχονται στην επιφάνεια» σημείωσε ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων, σε δηλώσεις τις οποίες μεταδίδει το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της γείτονος.Βίντεο: Οι δηλώσεις Νίμιτς
 


Bίντεο: Οι δηλώσεις Κοτζιά

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ