Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Ν.Κορέα: Άρχισε η εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD των ΗΠΑ

07.03.2017 | 10:39
Οι ΗΠΑ άρχισαν την εγκατάσταση τμημάτων του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος Terminal High Attitude Area Defense (THAAD) στο έδαφος της Νότιας Κορέας, μετά τη χθεσινή εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στρατιωτικής Διοίκησης Ειρηνικού των ΗΠΑ

Η ανακοίνωση αυτή έγινε καθώς τα κρατικά ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας δημοσιοποίησαν ότι ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε προσωρινά τις εκτοξεύσεις που έγιναν χθες κλιμακώνοντας την επιθετική απειλή της Πιονγιάνγκ έναντι της Ουάσιγκτον, αλλά και των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν σε νοτιοκορεατικό και ιαπωνικό έδαφος.

Την περίοδο αυτή και μέχρι τα τέλη Απριλίου διεξάγονται κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, με τη συμμετοχή αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας, τις οποίες παραδοσιακά η Βόρεια Κορέα θεωρεί ως ένδειξη προετοιμασίας για την εκδήλωση πολεμικής επιθετικής ενέργειας εναντίον της από τη Σεούλ.

Από την πλευρά της, η Στρατιωτική Διοίκηση Ειρηνικού των ΗΠΑ τόνισε ότι: “οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένης και της χθεσινής εκτόξευσης πυραύλων επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα μας στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας μας με τη Νότια Κορέα, για την ανάπτυξη του συστήματος THAAD,” σύμφωνα με την ανακοίνωση του διοικητή του αναφερόμενου αμυντικού σχηματισμού ναυάρχου Χάρι Χάρις.

Σε περιφερειακό επίπεδο γεωπολιτικής δυναμικής η ανάπτυξη του αναφερόμενου οπλικού συστήματος στο έδαφος της Νότιας Κορέας αναμένεται ότι θα οξύνει την αντιπαράθεση μεταξύ της Σεούλ και του Πεκίνου, καθώς η Κίνα είναι αντίθετη στην ανάπτυξη του THAAD υποστηρίζοντας ότι θα θέσει σε κίνδυνο την υφιστάμενη περιφερειακή ασφάλεια. Οι ανησυχίες του Πεκίνου προκαλούνται από το ισχυρό ραντάρ που ενισχύει τη δράση του THAAD και από το γεγονός ότι, μετά την ολοκλήρωση της επιχειρησιακής ανάπτυξής του, τόσο η Σεούλ, όσο και η Ουάσιγκτον θα έχουν εικόνα για τις κινήσεις των κινεζικών στρατιωτικών δυνάμεων εντός της κινεζικής επικράτειας στην ευρύτερη περιοχή της συνοριακής γραμμής μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Κίνας.

Οι τέσσερις πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν χθες είχαν τροχιά προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, ενώ κατέπεσαν στη βορειοδυτική θαλάσσια περιοχή εντός της ιαπωνικής αποκλειστικής ζώνης προκαλώντας έντονη ανησυχία τόσο στη Σεούλ, όσο και στο Τόκιο. Από την πλευρά της η Πιονγιάνγκ είχε πρόσφατα εκφράσει τη διάθεσή της για αντιπερισπασμούς επιθετικού χαρακτήρα με αφορμή τη διεξαγωγή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων Νότιας Κορέας-ΗΠΑ.

Οι τελευταίες πυραυλικές εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας έγιναν από στρατιωτική μονάδα που έχει ως αποστολή τη διεξαγωγή επιθέσεων κατά των αμερικανικών βάσεων που βρίσκονται σε ιαπωνικό έδαφος, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KCNA).

“Στις καρδιές των αντρών του πυροβολικού μας υπάρχει μία θερμή επιθυμία εκδίκησης κατά των πολεμοχαρών που διεξάγουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Ο Κιμ διέταξε τις στρατηγικές μας δυνάμεις να βρίσκονται σε επίπεδο μέγιστης επιφυλακής, όπως απαιτείται από τη δύσκολη κατάσταση μιας απροσδόκητης πολεμικής σύγκρουσης, οποιαδήποτε στιγμή, καθώς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις απαραίτητες κινήσεις, προκειμένου ν΄ απαντήσουμε εκμηδενίζοντας τους εχθρούς μας,” ανέφερε το KCNA.

Οι εκτιμήσεις αμυντικών αναλυτών, αλλά και των δεδομένων από τους σταθμούς ραντάρ της περιοχής, αναφέρουν ότι οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν χθες δεν είχαν χαρακτηριστικά βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων (ICBM), σύμφωνα με τη Νότια Κορέα. Η πτήση τους κάλυψε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων φτάνοντας σε ύψος τροχιάς 260 χιλιομέτρων. Μερικοί από αυτούς κατέπεσαν σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από τη βορειοδυτική ακτή της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στο Τόκιο.

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία ζήτησαν την έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά τις χθεσινές εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές μια συνεδρίαση του αναφερόμενου οργάνου του ΟΗΕ για το ζήτημα αυτό προγραμματίζεται για αύριο.

Από την άλλη μεριά, η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος THAAD στο έδαφος της Νότιας Κορέας, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα ενός ή δύο μηνών, έναντι του αρχικού προγραμματισμού για εγκατάστασή του στα τέλη του 2017.

Αμυντικές πηγές δεν αποκλείουν την επιχειρησιακή αξιοποίηση του THAAD ακόμη και μέσα στον επόμενο μήνα.
Ωστόσο, οι εξελίξεις αυτές αναμένεται ότι θα επηρεάσουν αρνητικά την πορεία των διμερών σχέσεων της Νότιας Κορέας και της Κίνας με επιπτώσεις για τη Σεούλ σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο. Οι κινεζικές αρχές έχουν προχωρήσει στη διακοπή λειτουργίας άνω των είκοσι εμπορικών καταστημάτων τα οποία δραστηριοποιούνταν υπό τον πολυεθνικό επιχειρηματικό όμιλο της Lotte Group.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ