Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Nότια Κορέα: Η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου είναι ο δρόμος προς την ειρήνη

10.01.2018 | 09:11
Η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου είναι «ο δρόμος προς την ειρήνη και ο σκοπός μας», τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, μία ημέρα μετά τη συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών της χώρας του και της Βόρειας Κορέας.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να διεξαγάγουμε ειρηνικούς (χειμερινούς) Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε ο Μουν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Πρέπει να επιλύσουμε ειρηνικά το ζήτημα του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα στείλει μια πολυμελή αντιπροσωπεία στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν, στη Νότια Κορέα, οι οποίοι θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο.


Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τους ηγέτες της Βόρειας Κορέας εάν συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

«Εάν υπάρχουν καλές συνθήκες, μπορώ να συμμετάσχω σε οποιαδήποτε σύνοδο», διαβεβαίωσε ο Μουν στη δεύτερη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αφότου ανέλαβε την προεδρία της Νότιας Κορέας τον Μάιο.

«Αλλά δεν θα πρόκειται για μια συνάντηση που θα αποτελεί αυτοσκοπό. Για να γίνει μια σύνοδος, πρέπει να υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες και να είναι εγγυημένα συγκεκριμένα αποτελέσματα», συμπλήρωσε.

Ο κεντροαριστερός πρόεδρος της Νότιας Κορέας είχε καταστήσει σαφές εξαρχής ότι αντιμετωπίζει ευνοϊκά το ενδεχόμενο ενός διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα, θέση που απέχει πολύ από τη σκληρή γραμμή της προηγούμενης, συντηρητικής προέδρου Παρκ Γκέουν-χιε.

Οι ΗΠΑ απαιτούν να υπάρξουν χειροπιαστά μέτρα από μέρους της Βόρειας Κορέας ενόψει της αποπυρηνικοποίησής της ως προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

«Δεν έχουμε καμιά διαφορά απόψεων με τις ΗΠΑ», διαβεβαίωσε πάντως ο Μουν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.


«Οι ΗΠΑ υποστήριξαν απόλυτα τις διακορεατικές συνομιλίες και εξέφρασαν προς τη Νότια Κορέα την ελπίδα ότι θα συμβάλλουν στην επίλυση του βορειοκορεατικού πυρηνικού ζητήματος», υπογράμμισε. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ