Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νότια Σινική Θάλασσα: Η Κίνα επιδιώκει ενίσχυση αμυντικών σχέσεων με Βιετνάμ

29.03.2016 | 09:52
 Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας και του Βιετνάμ πρέπει να ενισχύσουν σημαντικά τη συνεργασία τους στο επίπεδο των στρατιωτικών ανταλλαγών της επικοινωνίας, αλλά και της καλλιέργειας του αισθήματος φιλίας, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Άμυνας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του, στο Ανόι. Η επίσκεψη αυτή, πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο “αναζωπύρωσης” των διεκδικήσεων περιφερειακών της Κίνας χωρών, στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η διαμάχη στο αναφερόμενο ζήτημα προκλήθηκε το 2014, όταν μία κινεζική πετρελαϊκή πλατφόρμα αγκυροβόλησε ανοιχτά των ακτών του Βιετνάμ, προκαλώντας αντί-κινεζικές διαδηλώσεις. Από τότε, αξιωματούχοι των δύο χωρών έχουν πραγματοποιήσει εκατέρωθεν επισκέψεις, συμπεριλαμβανομένης και της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Ξι Ζινπίνγκ στο Ανόι, το 2015.

Στη συνάντησή του, με τον κομμουνιστή ηγέτη της χώρας, Νγκουγέν Φου Τρονγκ ο Κινέζος υπουργός Άμυνας, Τσανγκ Γανκουάν, τόνισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να διατηρήσουν θετικές διμερείς σχέσεις, προκειμένου “να ενισχύσουν το επίπεδο εκατέρωθεν επισκέψεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, στρατηγικής επικοινωνίας, καλλιέργειας αισθήματος φιλίας, ενδυνάμωσης της συνοριακής αμυντικής συνεργασίας, πρακτικής συμμετοχής και συνεργασίας στη διεξαγωγή ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ, στρατιωτικής ακαδημαϊκής έρευνας, αλλά και να ενδυναμώσουν το πλαίσιο συνεργασίας τους, στην αμυντική τεχνολογία,” δήλωσε ο Τσανγκ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Άμυνας της Κίνας.

Παρά το γεγονός ότι δεν έγινε άμεση αναφορά στο ζήτημα της Νότιας Σινικής Θάλασσας, στη συνάντηση των δύο αξιωματούχων συμμετείχε και ο διοικητής του κινεζικού ναυτικού, με χώρο ευθύνης την αναφερόμενη θαλάσσια περιοχή, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.

Τον τελευταίο μήνα, προκλήθηκε ένταση μεταξύ των περιφερειακών κρατών -που έχουν εκφράσει διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα- και της Κίνας, μετά τις ανακοινώσεις αξιωματούχων από την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ, για την εγκατάσταση κινεζικών πυραυλικών συστημάτων και σταθμών ραντάρ σε τεχνητά νησιά, με στόχο την καλύτερη επόπτευση της θαλάσσιας περιοχής, από τους Κινέζους.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ