Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Novik: Bρέθηκε το θρυλικό πολεμικό πλοίο της Ρωσίας στον πάτο του Κόλπου της Φινλανδίας - ΦΩΤΟ

18.06.2018 | 15:39
Μια ομάδα Ρώσων και Φινλανδών ανακάλυψε ένα από τα πιο θρυλικά πολεμικά πλοία του ρωσικού στόλου στον πάτο του Κόλπου της Φινλανδίας. Βυθίστηκε το 1941 κατά τη διάρκεια της εκκένωσης του Τάλιν αφού χτυπήθηκε από μια γερμανική νάρκη. Πρόκειται για το λεγόμενο “ Novik”.

Η ρωσική ομάδα υποβρύχιων ερευνών βρήκε το μέρος στο οποίο το Novik βυθίστηκε στη βόρεια Εσθονία, στο ακρωτήριο  Juminda. Το πλοίο αυτό ήταν το πιο γρήγορο που υπήρχε στον κόσμο την εποχή της  καθέλκυσης του (1913). Το πλοίο συμμετείχε σχεδόν σε όλες τις ναυμαχίες στη Βαλτική κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σύμφωνα με τους ερευνητές.
Οι πρώτες φωτογραφίες από το ναυάγιο έκαναν το γύρο του διαδικτύου το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018. Οι φωτογραφίες δείχνουν ότι σε γενικές γραμμές το πλοίο “διατηρήθηκε” καλά για τα 70 χρόνια που παρέμεινε στο βυθό. Πάνω στο πλοίο βρέθηκαν όπλα της Σοβιετικής Ένωσης  Ακόμα και το όνομα του πλοίου φαίνεται ακόμα“Yakov Sverdlov”(‘Novik’).

Το θρυλικό ναυάγιο βρέθηκε χάρη στις πολύτιμες πληροφορίες του ρώσου ιστορικού Mikhail Ivanov ( Μιχαήλ Ιβάνοφ) αφού ο ίδιος μελέτησε προσεκτικά τα γερμανικά αρχεία.

 

Το πλοίο βυθίστηκε στις 8 Αυγούστου του 1941 κατά τη διάρκεια μιας από της πιο σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη Βαλτική τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, "την εκκένωση του Ταλίν". Από την έκρηξη το πλοίο χωρίστηκε στη μέση και θάφτηκε στον πάτο της θάλασσας, 75 μέτρα από τη μέση του Κόλπου της Φινλανδίας.

Το 1941 κατά τη διάρκεια της εκκένωσης του Τάλιν, περίπου 200 πλοία και δεκάδες στρατιώτες και πολίτες μεταφέρθηκαν στην Εσθονία. Κατά την μεταφορά τους οι ανθρώπειες απώλειες ήταν τεράστιες.

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ