Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΒΙΝΤΕΟ: Ο Β.Ντερτιλής στη πρώτη γραμμή του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας

04.12.2012 | 19:01


Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ο θρύλος των Ειδικών Επιχειρήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Βασίλης Ντερτιλής “επιχειρεί” πλέον αλλού.

Ακόμη και τώρα που “αποχώρησε” άφησε πίσω του διαπιστευτήρια για το πόσο σοβαρά δούλευε στον τομέα του.

Ο Βασίλης είχε επαφές με μερικούς από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους στον κόσμο και με αρκετούς από την Ελλάδα. Ο Ντερτιλής είχε καταλάβει από πάρα πολύ νωρίς στην καριέρα του ότι τα ΜΜΕ και η ενημέρωση μπορούσαν να γίνουν “υπερόπλο” στο οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Και αυτή του την άποψη την αξιοποίησε στο μέγιστο βαθμό! Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι το κατάλαβαν στο ΥΕΘΑ ,που ακόμη και σήμερα που διοικείται από πρώην δημοσιογράφο παρακαλώ ,βρίσκεται σ΄ αυτό το θέμα...αιώνες πίσω!

Ο Ντερτιλής δεν χρησιμοποίησε τα ΜΜΕ ποτέ για προσωπική χρήση και προβολή. Πάντα για λόγους επιχειρησιακούς. Αυτό το καταλάβαμε πάρα πολύ καλά όταν μάθαμε την είδηση του θανάτου του. Ψάξαμε στο διαδίκτυο για να βρούμε φωτογραφίες του. Μάταια! Οι μόνες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο ήταν αυτές που δημοσίευσε το Onalert. Ουσιαστικά μία φωτογραφία που υπήρχε σε προσωπικό αρχείο συναδέλφου δημοσιογράφου! Εννοείται ότι δεν βρήκαμε ούτε πλάνα του.

Όσοι γνωρίζουν τη δουλειά του -και είναι ελάχιστοι- επισημαίνουν αυτή την “απουσία” δημοσιότητας ως άλλη μία ένδειξη του πόσο σοβαρά λειτουργούσε ο “Έλληνας 007”, όπως τον λέγαμε για να τον “τσιγκλίσουμε” κάθε φορά που γινόταν η “σύναξη” στα στέκια του στο Κολωνάκι με λίγους Έλληνες δημοσιογράφους.

Για όλα αυτά, τα βίντεο που είχε τη καλοσύνη να μας παραχωρήσει ο Δήμος Βερύκιος από το προσωπικό του αρχείο, είναι σπάνια. Είναι από την εποχή που η Γιουγκοσλαβία διαλυόταν , όχι απλά με την ανοχή αλλά με την ευθύνη της Ευρώπης και βέβαια ποιας άλλης της Γερμανίας. Ήταν ένα απίστευτο αιματοκύλισμα, μια απίστευτη σφαγή, όπου η αξία της ανθρώπινης ζωής είχε εκμηδενιστεί. Οι δημοσιογραφικές αποστολές εκεί ήταν εξαιρετικά επικίνδυνες.

Σ΄ αυτό το σφαγείο ο Ντερτιλής κυκλοφορούσε με χαρακτηριστική άνεση, αρκετές φορές όπως θα δείτε φορώντας την άσπρη στολή του Πολεμικού Ναυτικού. Ήταν “άνθρωπος-διαβατήριο” ακόμη και για τις πιο επικίνδυνες γωνιές της χώρας που λεγόταν Γιουγκοσλαβία και δεν υπάρχει πια. Μίλαγε απ΄ ευθείας από ένα σημείο και μετά μ΄ όλους τους “μεγάλους παίκτες” στα πεδία των μαχών και εκτός απ΄ αυτά. Και διατήρησε την επαφή του και μετά από το τέλος του πολέμου.

Τα βίντεο είναι από μια δημοσιογραφική αποστολή του Δήμου Βερύκιου στη σπαρασσόμενη Βοσνία. Έχοντας δίπλα το φίλο Βασίλη …τα είδε όλα.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Β.Ντερτιλής, η "τελευταία αποστολή".ΒΙΝΤΕΟ

Τι απέγιναν οι Έλληνες που είχε σώσει ο Β.Ντερτιλής στην επιχείρηση "Χρυσόμαλλο Δέρας"

"Έφυγε" ο Έλληνας 007. Ο Βασίλης Ντερτιλής έχασε τη μάχη

 

ΣΧΟΛΙΑ