Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Α/ΓΕΕΘΑ ανακοινώνει την νέα υποψηφιότητα του στην ΕΕ

14.10.2014 | 11:28
Επιβεβαίωση 100% για το Onalert στο θεμα της υποψηφιότητας του Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαηλ Κωσταράκου για τη θέση του προέδρου της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ.

Επίσημη πηγή του ΓΕΕΘΑ επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ με τη εξής διαρροή.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος υπέβαλλε επίσημα την υποψηφιότητά του για την θέση του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Chairman of the European Union Military Committee-EUMC). Η δήλωση των υποψηφιοτήτων θα ολοκληρωθεί την 3 Νοε 2014, ενώ η διαδικασία της εκλογής θα πραγματοποιηθεί την 13 Νοε 2014 στις Βρυξέλλες. Μέχρι στιγμής μαζί με τον Έλληνα Αρχηγό έχουν δηλώσει υποψηφιότητα ένας Ισπανός Ναύαρχος και ένας Φινλανδός Αντιστράτηγος, χωρίς όμως να έχει διατελέσει κανείς τους αρχηγός Επιτελείου στη χώρα του. Η θητεία του νέου προέδρου θα είναι τριετής με ανάληψη καθηκόντων τον Νοεμβριο 2015.

Η Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMC) είναι το ανώτατο στρατιωτικό όργανο στο πλαίσιο της Ένωσης και υπάγεται απευθείας στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ), της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η EUMC παρέχει στρατιωτικές συμβουλές στην ΕΠΑ και στον Ύπατο Εκπρόσωπο, ενώ προΐσταται του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η EUMC ιδρύθηκε επίσημα τον Δεκέμβριο του 2000 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας και αποτελείται από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των ΕΔ των κρατών μελών της ΕΕ, που εκπροσωπούνται σε τακτική βάση από μόνιμους στρατιωτικούς αντιπροσώπους τους στις Βρυξέλλες, οι οποίοι συχνά είναι δύο ή τριών αστέρων στρατηγοί (ή αντίστοιχοι). Αντίστοιχη Στρατιωτική Επιτροπή υπάρχει και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ο Πρόεδρος (Chairman) της EUMC είναι πρώην Α/ΓΕΕΘΑ ή Στρατηγός (ή αντίστοιχος) τεσσάρων αστέρων, ο οποίος εκλέγεται από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των ΕΔ των κρατών μελών και διορίζεται από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τριετή θητεία. Ο Πρόεδρος είναι ο εκπρόσωπος της EUMC, συμμετέχει στις συνεδριάσεις της ΕΠΑ, κατά περίπτωση και είναι ο στρατιωτικός σύμβουλος του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (HR), καθώς επίσης αποτελεί το σημείο επαφής με τους Επιχειρησιακούς Διοικητές των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ