Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

O ΑΓΕΣ βράβευσε 7 υπαλλήλους του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκών Ξηράς - ΦΩΤΟ

28.11.2017 | 09:34
Ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, στο πλαίσιο της δράσης «Είμαστε Υπερήφανοι», βράβευσε 7 συνταξιοδοτηθέντες Πολιτικούς Υπαλλήλους Ναρκαλιευτές του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκών Ξηράς (ΤΕΝΞ), την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017.

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ αναφέρει “Τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε για την μακρόχρονη προσφορά τους στις ΕΔ”

Μονάδα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ)

H Μονάδα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), δημιουργήθηκε για την εκκαθάριση των τοποθετημένων Ναρκοπεδίων και Υπόπτων Χώρων, με σκοπό την προστασία των πολιτών και την εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος. Υπήρχε πολύ μεγάλη ανάγκη απαλλαγής της ελληνικής κοινωνίας από τον τεράστιο όγκο ναρκών, χειροβομβίδων, βλημάτων, βομβών και πάσης φύσεως εκρηκτικών μηχανισμών που εγκαταλείφθηκαν στο ελληνικό έδαφος, κληρονομιά κυρίως του πολέμου του 1940, αλλά και παλιότερων επιχειρήσεων.


Όπως αναφέρει το site του ΓΕΣ η κύρια αποστολή της η έρευνα ύποπτων ναρκοθετημένων χώρων, η επιμελημένη εκκαθάριση αυτών στην περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη ναρκών. Συνδυάζει το επιχειρησιακό και κοινωνικό έργο καθόσον εκτός από τη σημαντική συμβολή της στην υλοποίηση του Σχεδίου Κωλυμάτων, εργάζεται επί 24ώρου βάσεως για την εκκαθάριση και απόδοση χώρων σε ελεύθερη χρήση, επωφελεία του κοινωνικού συμφέροντος.

Οι απώλειες του προσωπικού κατά τη διάρκεια της εργασίας, ο αριθμός ευρημάτων και η έκταση της γης που έχει αποδοθεί σε ελεύθερη χρήση και κυκλοφορία στη διάρκεια των 6 δεκαετιών προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ιστορία της Μονάδας. Συγκεκριμένα από το 1954 μέχρι σήμερα αξίζει να σημειώσουμε ότι έχουν:

- Φονευθεί 31 ναρκαλιευτές (19 στρατιωτικοί, 12 υπάλληλοι).
- Τραυματιστεί 17 ναρκαλιευτές (16 στρατιωτικοί, 1 υπάλληλος).
- Εκκαθαριστεί 153.610 στρέμματα.
- Αρθεί 420.000 νάρκες και 855.000 πυρομαχικά πάσης φύσεως.

Οι φωτογραφίες από την βράβευση : 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ