Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΓΕΣ

Ο ΑΓΕΣ στην XΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «ΕΒΡΟΣ» - ΦΩΤΟ

18.10.2017 | 10:44
O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, στο πλαίσιο του προγράμματος επισκέψεών του σε Σχηματισμούς και Μονάδες του Στρατού Ξηράς, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της XΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «ΕΒΡΟΣ», την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017. Ποιους σχηματισμούς επισκέφτηκε ο ΑΓΕΣ μπορείτε να δείτε αναλυτικά παρακάτω.

Ειδικότερα ο ΑΓΕΣ επισκέφθηκε τους Σχηματισμούς:


- XΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (XΙΙ M/K MΠ «ΕΒΡΟΣ»), στην Αλεξανδρούπολη.
- 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας (7 Μ/Κ ΤΑΞ «ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΣ»), στον Προβατώνα.
- 31ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας (31 Μ/Κ ΤΑΞ «ΚΑΜΙΑ»), στις Φέρες.
- ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ «ΔΟΡΥΛΑΙΟ»), στην Αλεξανδρούπολη.

Διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας των Σχηματισμών, το εξαίρετο ηθικό και η αισιοδοξία που διακατέχει το σύνολο του προσωπικού, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ.

Ακόμα, με αφορμή την επίσκεψη του ΑΓΕΣ στην XΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού προβάλουμε λίγα λόγια για την ιστορία της παρακάτω.

Η ιστορία της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού

Η XII Μεραρχία Πεζικού συγκροτήθηκε για πρώτη φορά με έδρα την Κοζάνη, υπό το Γ’ΣΣ, με το ΒΔ της 23 Δεκεμβρίου του 1913. Τον Ιανουάριο του 1917 οι μονάδες της Μεραρχίας μεταφέρθηκαν στην Πελοπόννησο μαζί με όλες τις δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού.

Την άνοιξη του 1920, με διοικητή, το γνωστό Μακεδονομάχο, υποστράτηγο Κωνσταντίνο Μαζαράκη-Αινιάν συμμετέχει στις επιχειρήσεις για την κατάληψη και κατοχή της Δυτικής Θράκης. Το 1921 με διοικητή τον πρίγκιπα Ανδρέα και διοικητική υπαγωγή στο Α' Σ.Σ. αποβιβάζεται στη Σμύρνη, όπου λαμβάνει μέρος στην προέλαση των ελληνικών στρατευμάτων προς το εσωτερικό της Τουρκίας.

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την αναδιοργάνωση του Ελληνικού Στρατού για τη συγκρότηση της Στρατιάς του Έβρου, η Μεραρχία ανασυγκροτήθηκε με έδρα τις Φέρες και παρέμεινε εκεί μέχρι την υπογραφή της ειρήνης. Το 1923 βρέθηκε σε προκάλυψη στη ζώνη Διδυμοτείχου – Μαρώνειας – Έβρου ποταμού.

Η είσοδος της Ελλάδας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκει την XII Μεραρχία Πεζικού στην Κομοτηνή. Το Μάρτιο του 1941 υπήχθη στο Τμήμα Στρατιάς Κεντρικής Μακεδονίας, μετακινήθηκε από τη Θράκη στην Κεντρική Μακεδονία και εγκαταστάθηκε στο δεξιό τομέα της αμυντικής περιοχής του Βερμίου.

Μετά την κατάρρευση της ελληνικής άμυνας ύστερα από την επίθεση των γερμανικών στρατευμάτων κατά της Ελλάδας, διαλύθηκε. Επανασυγκροτήθηκε τον Αύγουστο του 1964, με έδρα την Αλεξανδρούπολη και διοικητική υπαγωγή υπό το Γ’ΣΣ. Από το 1976 υπάγεται στο Δ' ΣΣ. Τον Μάρτιο του 1996, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των σχηματισμών του Δ' ΣΣ, μετονομάστηκε σε «Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού».
 
Oι φωτογραφίες από την επίσκεψη του ΑΓΕΣ:
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ