Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Ο Αντιναύαρχος ε.α Ιωάννης Δεμίρης αναλύει το παρόν και το μέλλον των ΕΑΣ - ΒΙΝΤΕΟ

22.02.2017 | 22:28
Του Απόλλωνα Λεονταρίτη

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για την πορεία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και την πορεία των ελληνοτουρκικών με αφορμή την ένταση που βρίσκεται σε έξαρση στο Αν. Αιγαίο,  παραχώρησε στο Onalert.gr, ο Αντιναύαρχος ε.α Ιωάννης Δεμίρης ΠΝ, πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ των ΕΑΣ. 

Έχοντας - λόγω της προγενέστερης ιδιότητας του - σημαντική εμπλοκή στην διοίκηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ο  Αντιναύαρχος Δεμίρης είναι ο πλέον κατάλληλος  να μας δώσει μια συνοπτική εικόνα της πορείας της εταιρίας από το 2013 που ανέλαβε καθήκοντα, μέχρι το σημείο που αυτή έφτασε σήμερα. Η πορεία αυτή πέρασε μέσα από διαδοχικές προσπάθειες επίλυσης, οι οποίες δυστυχώς δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα η εταιρία - ουσιαστικά –να δίνει αγώνα για την επιβίωση της.

Ως γνωστόν από την άνοιξη του 2013, τα ΕΑΣ βρίσκονται υπό καθεστώς αποκρατικοποίησης μαζί με άλλες 16 ΔΕΚΟ και με τεράστια χρέη συσσωρευμένα. Ως εκ τούτου το ΤΑΙΠΕΔ είχε προτείνει να γίνει εκκαθάριση ενώ στην πορεία προέκυψε το θέμα με την επιτροπή ανταγωνισμού της Ε.Ε, όπου ετέθη το θέμα το κρατικών επιδοτήσεων.

Προσπάθειες για διέξοδο και προοπτική

Κομβικό σημείο αποτέλεσαν οι εξαγωγικές προοπτικές, καθώς μόνο με τον τρόπο αυτό εξασφαλιζόταν η επιβιωσημότητα της εταιρίας. Η ελληνική κυβέρνηση επικαλέστηκε το άρθρο 346 της Συνθήκης της Λισαβόνας με το αιτιολογικό ότι τα ΕΑΣ είχαν σημαντική συμβολή στην Άμυνα της χώρας, και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν το ποσό που δόθηκε για επιδοτήσεις.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην Πρόεδρος των ΕΑΣ: «¨Έγινε μια μάχη που έδωσε τότε η ελληνική κυβέρνηση (συγκυβέρνηση επί της ουσίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) με την Τρόικα και καταλήξαμε στις 16 Δεκεμβρίου σε μια συμφωνία. Και αυτό την ώρα που είχε ήδη ζητηθεί περιορισμός των εργοστασίων σε 2 και περιορισμός του προσωπικού, καθιστώντας αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας. Τελικά η εταιρία αποφασίστηκε να διατηρήσει 3 από τα 5 εργοστάσια (2 θυγατρικές συν τον πολιτικό τομέα) με διάσπαση παραγωγής στον στρατιωτικο τομέα και παραγωγή πολιτικών προϊόντων. Παράλληλα αποφασίστηκε η μείωση του προσωπικού να φτάσει τους 500 από  ένα σύνολο 800 εργαζομένων με την μέθοδο της εθελουσίας εξόδου και να γίνει συνολική αξιολόγηση στο τέλος του 2014».

Επιπλέον όπως σημειώνει ο Αντιναύαρχος Δεμίρης θα δινόταν μια επιχορήγηση 35 εκ. ευρώ προκειμένου η εταιρία να εξυγιανθεί και να συνεχίσει να λειτουργεί, ώστε να εκτελέσει τις συμβάσεις της.  «Οι δυνατότητες ήταν μεγάλες όμως υπήρχαν παθογένειες οι οποίες έπρεπε να αντιμετωπιστούν με κυριότερο τον εκσυγχρονισμό εξοπλισμού, χωρίς όμως να υπάρχει η αντίστοιχη οικονομική δυνατότητα. Παρόλα αυτά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, χωρίς να υφίσταται μισθοδοσία  και παρότι η συμφωνία επετεύχθη το Δεκέμβριο, όλοι οι εργαζόμενοι πίστεψαν σε εμάς και από το Σεπτέμβριο επανήλθαν στην εργασία τους δίνοντας τη δυνατότητα να εκκινήσει πάλι η παραγωγή”.

Οι υφιστάμενες δυσκολίες και οι μελλοντικές προοπτικές των ΕΑΣ

Ένα άλλο πρόβλημα σύμφωνα με τον πρώην Πρόεδρο των ΕΑΣ ήταν οι ποινικές ρήτρες  που προέκυπταν βάσει νόμου εξ αιτίας των καθυστερήσεων στις παραδόσεις συμβάσεων το οποίο απαιτούσε –και απαιτεί- ανάλογη νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να επιλυθεί.

Επιπλέον είναι σαφές ότι αριθμός των 500 εργαζομένων δεν επαρκεί προκειμένου τα ΕΑΣ να φέρουν εις πέρας τις συμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Επιβάλλεται για το λόγο αυτό , να βρεθεί μια φόρμουλα με τους δανειστές, προκειμένου να γίνουν προσλήψεις επιπλέον εξειδικευμένου προσωπικού, ανάλογα με το διάστημα που διαρκούν οι συμβάσεις που πρέπει να εξυπηρετηθούν.

Δυστυχώς η αξιολόγηση των ΕΑΣ δεν έγινε ενώ ακολούθησε η αλλαγή της πολιτικής κατάστασης και της διοίκησης με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημερινό σημείο.

Ο Αντιναύαρχος Δεμίρης ήταν κατηγορηματικός όσον αφορά το μέλλον των ΕΑΣ: « Απαιτούνται συμπαραγωγές με μεγάλους οίκους του εξωτερικού ως μοναδική λύση για την διάσωση των ΕΑΣ, ενώ παράλληλα πρέπει να δρομολογηθούν προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού που θα επιτρέψει την επιτυχή υλοποίηση των συμβάσεων».

Οι ανάγκες του ΠΝ σε ότι αφορά την ανανέωση του Στόλου

Αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα τονίστηκε ότι επιβάλλεται οπωσδήποτε ο εκσυγχρονισμός κύριων ναυτικών μονάδων του ΠΝ και ενδεχομένως μια μεθόδευση για την απόκτηση νέων ή μεταχειρισμένων πλοίων. «Πρόκειται για ζητήματα τα οποία εκτιμώ ότι τα επεξεργάζεται το ΠΝ».

Έχοντας υπηρετήσει στο Πολεμικό Ναυτικό σε μάχιμες θέσεις σε Αντιτορπιλικά, Πυραυλακάτους και Φρεγάτες (ανάμεσα στις οποίες και ως
Ύπαρχος του πρώτου Αντιτορπιλικού τ.ADAMS, το A/T ΚΙΜΩΝ, που παραχωρήθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό από το Αμερικανικό Ναυτικό/USN), η άποψη του Αντιναύαρχου Δεμίρη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, αναφορικά με την καταλληλότητα πλοίων όπως τα Αντιτορπιλικά Arleigh Burke του αμερικανικού Ναυτικού, τα οποία εμφανίζονται ως πιθανές υποψηφιότητες για την αντικατάσταση μονάδων του Στόλου που συμπληρώνουν σταδιακά τα 40 έτη υπηρεσίας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για πολύ καλά πλοία με φοβερές δυνατότητες. Πλην όμως είναι πολυδάπανα»..


Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τόσο ο Α/ΓΕΕΘΑ όσο και ο Α/ΓΕΝ είναι ικανότατοι αξιωματικοί και μαζί με τα επιτελεία τους θα βρουν τη βέλτιστη λύση ώστε να εκσυγχρονιστεί το Πολεμικό Ναυτικό, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χαρακτήρισε ως απόλυτα ορθολογική την κίνηση εκσυγχρονισμού των Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) P-3B Orion διότι είναι «επιτακτική η παρουσία τους στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου, τόσο για την επιτήρηση όσο και για την ανθυποβρυχιακή Άμυνα».

Ανάγκη για άμεση ενίσχυση της Άμυνας και η ένταση με την Τουρκία

Σε ότι αφορά το ζήτημα των διατιθέμενων κονδυλίων για την Άμυνα, ο Αντιναύαρχος Δεμίρης θεωρεί αναγκαία την αύξηση των διατιθέμενων πιστώσεων, ώστε να γίνει η υποστήριξη των πλοίων, των ηλεκτρονικών και οπλικών συστημάτων. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η ένταση κορυφώνεται με την Τουρκία για λόγους που έχουν να κάνουν περισσότερο με εντυπωσιασμό στο εσωτερικό της χώρας.  

«Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει –και μέχρι τώρα γίνεται- στο 100%, να έχουν ετοιμότητα και να παρακολουθούν από κοντά όλες τις εξελίξεις. Και αυτό γίνεται με σωστό και διπλωματικό τρόπο ώστε να μην έχουμε αρνητική εξέλιξη για τις σχέσεις των δύο χωρών» ανέφερε με έμφαση .

Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η Τουρκία με ανοιχτό το μέτωπο στη Συρία και την σύγκρουση με τους κούρδους, δεν θα κάνει το λάθος να ανοίξει έναν νέο μέτωπο με την Ελλάδα - αν και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχουμε ετοιμότητα ενώ μέγιστη σημασία έχει η ανάδειξη της γεωπολιτικής χώρας μας, στο διεθνές περιβάλλον!

Ακολουθεί το video της συνέντευξης με τον Αντιναύαρχο ε.α Ιωάννη Δεμίρη ΠΝ
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ