Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μπάϊντεν στο Κίεβο μοιράζει υποσχέσεις για στήριξη στην Ουκρανία

22.04.2014 | 10:15
Τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία διατρανώνει ο αμερικανός αντιπρόεδρος στις συναντήσεις του με την ουκρανική ηγεσία. Θα υπογραμμίσει ότι η χώρα θα πρέπει να μείνει ενωμένη. "Πόλεμος" δηλώσεων στο προοίμιο της επίσκεψης.
Μέσα σε κλίμα κλιμακούμενης έντασης, τόσο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, όσο και στην ανατολική και νότια Ουκρανία, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντά
 σήμερα τον μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ και τον
 πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσένιουκ στο Κίεβο. Εκτός από την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης, οι συζητήσεις κατά τη διήμερη επίσκεψη Μπάιντεν θα περιστραφούν και γύρω από την οικονομική στήριξη της χειμαζόμενης ουκρανικής οικονομίας.

 Σκλήρυνση του μετώπου ΗΠΑ-Ρωσίας


Στο προοίμιο της επίσκεψης οι ΗΠΑ απείλησαν τη Ρωσία με επιβολή νέων κυρώσεων, εάν δεν υλοποιήσει τάχιστα τους όρους της τετραμερούς συμφωνίας της Γενεύης. «Σε περίπτωση που τις επόμενες μέρες δεν κάνετε συγκεκριμένα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, θα υπάρξουν συνέπειες», τόνισε η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο ίδιος ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρυ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το ρώσο ομόλογό του, κάλεσε τη Μόσχα να ασκήσει την επιρροή της στους ρωσόφωνους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία να εγκαταλείψουν τα δημόσια κτήρια και τα οδοφράγματα, ενώ ζήτησε από τον Λαβρόφ να οριστεί ρώσος εκπρόσωπος για την αποστολή παρατηρητών από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον Κέρυ να συγκρατήσει τους «θερμοκέφαλους», όπως τους απεκάλεσε, στο Κίεβο, ώστε να μην προκαλέσουν αιματοχυσία στα ανατολικά και νότια της χώρας. Παράλληλα ο Λαβρόφ τόνισε ότι η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη συμφωνία της Γενεύης. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γερμανό ομόλογό του ο Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε από το Βερολίνο να μεσολαβήσει στο Κίεβο προς αυτήν την κατεύθυνση

Κυρώσεις σε βάρος του Πούτιν;


Σύμφωνα με πηγές από συνεργάτες του αμερικανού αντιπροέδρου, στο Κίεβο ο Τζο Μπάιντεν -που είναι ο πρώτος ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται τη χώρα μετά τον Τζον Κέρυ στις αρχές Μαρτίου- θα καταστήσει σαφές στους συνομιλητές του την ανάγκη να παραμείνει η χώρα ενωμένη, ενώ θα επιμείνει στην πιστή εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης.

Οι ελπίδες αποκλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης που γέννησε αυτή η συμφωνία γρήγορα εξανεμίστηκαν μετά το αιματηρό συμβάν με δύο νεκρούς την Κυριακή του Πάσχα στην πόλη Σλαβιάνσκ, το οποίο οδήγησε σε «πόλεμο δηλώσεων» ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα. Ερωτηθείσα μέσω twitter από τον ρωσικό ραδιοφωνικό σταθμό Echo, η εκπρόσωπος του Στειτ Ντιπάρτμαντ Τζεν Ψάκι άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος ακόμη και του ίδιου του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, αν και όπως έσπευσε να προσθέσει, κάτι τέτοιο δεν είναι της παρούσης. Τόνισε, πάντως, ότι από τις φωτογραφίες που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, προκύπτουν σαφώς οι δεσμοί της Ρωσίας με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές.


ΠΗΓΗ: DW

Ειρήνη Αναστασοπούλου /afp , dpa , reuters
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ