Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Νταβούτογλου χάνει την αυτοδυναμία - Δημοσκόπηση

07.04.2015 | 00:21
Γκάλοπ  εταιρίας «του περιβάλλοντος του ΑΚΡ», ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου δείχνει ότι είναι πολύ πιθανό ότι το ΑΚΡ δε θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα αναγκαστεί να συνασπιστεί με άλλο κόμμα.
Τα παραπάνω τα αναφέρει η εφημερίδα Taraf χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιεί το όνομά της εταιρίας που επικαλείται για το κόμμα του Νταβούτογλου ΑΚΡ.

Τι κόβει το ΑΚΡ


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο θα είναι κυρίως οι λόγοι μιας τέτοιας εξέλιξης :  Καταρχάς, η πιθανότητα συμμαχίας τριών κομμάτων, των ΜΗΡ, BBP και SP, τα οποία θα συγκεντρώσουν αθροιστικά το 24% των ψήφων, και δεύτερον, το ενδεχόμενο το φιλοκουρδικό προοδευτικό κόμμα HDP να υπερβεί το εκλογικό όριο του 10%.  
Το ΑΚΡ εκτιμάται ότι θα λάβει 36-37%, το CHP 25-26% (αξιωματική αντιπολίτευση), ενώ το ΗDP 9,50-10,1%.
Στο μεταξύ, η ίδια εφημερίδα, σε δημοσίευμά της με τίτλο «Το HDP θα ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% στην Κωνσταντινούπολη» αναφέρεται στα αποτελέσματα δημοσκόπησης της (φιλοκεμαλικής) εταιρίας Gezici, σύμφωνα με την πρόγνωση της οποίας, το ΗDP θα λάβει ποσοστό 13.2%.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εταιρία Gezici, «η οποία είχε κάνει την πιο σωστή πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του 2014», υπολογίζει ότι στις προσεχείς εκλογές το HDP θα συγκεντρώσει το 13.2% των ψήφων, ποσοστό που προέρχεται από τους ψηφοφόρους, που είχαν ψηφίσει AKP στις βουλευτικές εκλογές του 2011.
Από το ΑΚΡ πάει στο HDP το 22%
Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρίας, κ. Murat Gezici, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, είπε :
«Στην Κωνσταντινούπολη οι Κούρδοι ψηφοφόροι υπολογίζονται στο 18.9%, και ένας στους 5 αναμένεται να δώσει την ψήφο του στο HDP. Από τo 75% των Κούρδων ψηφοφόρων που είχε ψηφίσει το 2011 υπέρ του ΑΚΡ, το 22% αυτών, στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές δε θα ψηφίσει υπέρ του ΑΚΡ».
Στην Κωνσταντινούπολη, τα ποσοστά αναμένεται να διαμορφωθούν ανά κόμμα ως εξής:
AKP 39.7%
CHP 26.7%
MHP 14.6%
HDP 13.2%
Λοιπά κόμματα  5.8%

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ